„Maskarponė, pelėsinis, fermentinis, kietasis, mocarela – vienas už kitą puikesni gaminiai. Jo didenybė sūris, ne kitaip“, – tikina 15min skaitytoja Regina.
Moteris dalijasi keturiais mėgstamiausiais patiekalų, neįsivaizduojamų be sūrių, receptais.
Maskarponės tortas su mangais
„Tortų sausaininis pagrindas, ką pastebėjau ne kartą, yra bene geidžiamiausia valgytojų dalis. Pagalvojau: kodėl nepasigaminus torto aukštais borteliais? Naudojau 14 cm skersmens, 13 cm aukščio torto formą. Tortuko aukštis siekia 9–10 cm. Kremo saldumą galima reguliuoti pagal savo skonį“, – teigia Regina.
Torto pagrindui reikės:
- 300 g avižinių sausainių
- 100 g balto šokolado
- 100 g riešutų sviesto (migdolų, anakardžių, pati Regina naudoja „Nutvilą“)
- 100 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
Kremui:
- 300 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
- 1 mango
- 250 g maskarponės sūrio
- 100 g pieno
- 0,5 citrinos
- 3 valg. š. klevų sirupo
- 15 g želatinos miltelių
- 2 g vanilės ekstrakto
Gaminimas:
Sutrupiname šokoladą pagrindui. Sausainius beriame į drobinį maišelį arba dvigubą marlę, susmulkiname kočėlu ar virtuviniu plaktuku taip, kad neliktų vien tik miltai – turi būti didesnių gabaliukų, jie prideda traškumo. 100 g grietinėlės užkaitiname (neužverdame) ir užpilame ant trupinto šokolado. Palaikome kelias minutes ir gerai išmaišome. Paliekame, kol atvės ir ims tirštėti.
80 g grietinėlės-balto šokolado kremo (likusį atsidėti įdarui) sumaišome su riešutų sviestu. Reginos naudotas sviestas labai tiko šiam gaminiui, nes turi riešutų gabaliukų, yra skystokas. Naudojant tvirtesnį sviestą, reikėtų daugiau balto šokolado-grietinėlės mišinio.
Grietinėlės–riešutų sviesto masę sumaišome su sausainių trupiniais. Tortinę plonai ištepame sviestu – trupinėliai geriau lips prie kraštų, o pagamintą tortą bus lengviau išimti iš formos. Sausainių mase padengiame pirmiausia indo dugną, po to kraštus. Jeigu sunkiai sekasi formuoti kraštelius, galima į sausainių masę įdėti dar truputį balto šokolado-grietinėlės kremo. Tik nepadauginkime, nes nukentės torto sienelės traškumas. Gaminį šaldytuve paliekame kelioms valandoms, kol torto pagrindo formelė sukietės. Jeigu laiko turime nedaug, galime trumpiau palaikyti šaldiklyje.
Nulupame mangą kremui. Dalį mango pasiliekame papuošimui. Likusį smulkiai sutarkuojame, įpilame 2 šaukštus vandens ir verdame kelias minutes. Nukeliame nuo ugnies, maišydami pilame citrinos sultis, visiškai atvėsiname. Tuomet pertriname pro sietelį, kad neliktų kietų dalelių.
Želatinos miltelius gerai ištirpiname karštame piene. Perkošiame pro sietelį ir dar šiltą supilame į jau atvėsusią (nes pagaminta torto formos darymo metu) likusią balto šokolado-grietinėlės masę. Jeigu šokolado-grietinėlės masė gerokai sustingo, prieš maišydami su želatina, atšilome – indelį dedame į kitą indą su karštu vandeniu.
Maskarponę gerai išmaišome su vanilės ekstraktu ir klevų sirupu. Išplakame grietinėlę (300 g) ir sumaišome su maskarpone. Įmaišome jau pasiruoštą masę su želatina. Šio kremo kelis šaukštus Regina atsideda papuošimui. Į likusią dalį įmaišome mangų tyrę. Kremą supilame į jau tvirtą pagrindo indelį ir pastatome į šaldytuvą bent 4 valandoms.
Kauburėlius ant torto atsidėtu kremu Regina formuoja, kai pastebi, kad viršus jau stingsta. Prieš patiekdama ant stalo, torto viršų apibarsto tarkuotais džiovintais greipfrutais, uždeda mango papuošimus. Perriša kaspinėliu – kad gautųsi tarsi saldi, gardi dovana.
Šventinis tortas su želė
„Su meile, atsidavimu, kantrybe ir gera nuotaika gaminu tortus šeimos šventėms. Juk taip smagu pasilepinti kartu. Receptą ir tinkamą gamybai laiką apgalvoju iš anksto, o ir produktus susiperku ne paskutinę akimirką.
Išnaudoju ir dar turimų rudens gėrybių rezervą. Tik vienas rūpestėlis – jeigu produktus susirenku iš anksto, iki paskutinės akimirkos nežinau, kaip puošti. Šioje vietoje prasideda tikrasis improvizacijų šou“, – pripažįsta 15min skaitytoja Regina.
Šventinio torto pagrindui reikės:
- 2 pakuočių šokoladinių sausainių „Selga“
- 50 g mėgstamų riešutų
- 50 g tamsių razinų
- 90 ml sutirštinto pieno
- 140 g sviesto
- gabaliuko citrinos žievelės
Baltam kremui reikės:
- 250 g trintos varškės
- 250 g maskarponės sūrio
- 250 g liesos grietinėlės
- 250 g riebios grietinėlės
- 1 valg. š. vanilinio cukraus
- 4 valg. š. cukraus miltelių
- 30 ml citrinos sulčių
- 70 ml persikų kompoto
- 6 arb. š. želatinos
Raudonai želė reikės:
- 300 ml raudonų uogų sulčių (Regina renkasi braškių ir raudonų serbentų)
- 1,5 valg. š. želatinos
- 3 valg. š. cukraus pudros
- vanilinio cukraus pagal skonį
Geltonai želė reikės:
- 150 ml apelsininės moliūgų uogienės
- šlakelio citrinos sulčių
- 90 g sutirštinto saldaus pieno
- 100 ml persikų kompoto
- žiupsnelio ciberžolės
- 1,5 valg. š. želatinos
Papuošimui reikės:
- specialios želė
- konservuotų persikų
- vaisių, uogų
- juodo ir balto šokolado tvorelei
Gaminimas:
Kietus torto pagrindo produktus smulkiname smulkintuvu ir sumaišome su tirpinto sviesto-sutirštinto pieno mišiniu. Torto formą plonai ištepame sviestu, sausainių mase išklojame kraštus ir pagrindą, dedame formą į paruoštą orkaitę. Kepame 10 min. Ištraukę iš orkaitės, paliekame gaminį atvėsti formoje.
Maskarponę sumaišome su varške. Kol ims jaustis purumas, grietinėlę plakame su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi. Išmaišome mases ir citrinos sultis. Ne vandenyje, bet persikų kompote paruošiame pagal instrukciją želatiną ir maišant supilame į varškės- grietinėlės kremą.
Raudonai želė skirtas sultis maišome su cukraus pudra, trupučiu vanilinio cukraus bei mažame kiekyje vandens pagal instrukciją paruošta želatina.
Geltoną sluoksnį Regina ruošia su namine apelsinine moliūgų uogiene. Jeigu jos neturime, išsisuksime iš situacijos sutarkavę gabaliuką moliūgo ir pavirę, jį maišydami su smulkintu apelsino ketvirčiu. Tuomet cukraus galime ir nenaudoti – pakanka kitų ingredientų turimo saldumo.
Mažame kiekyje vandens ištirpiname želatiną ir supilame į sumaišytų kitų geltono sluoksnio sudedamųjų dalių mišinį. Į sausaininį dubenį piltame paeiliui baltą, raudoną, geltonos masę, vis palaukdami, kol anksčiau supilta sustings. Šaldytuve palaikome mažiausiai 3–4 val., sudedame vaisius, apliejame želė.
Ant popieriaus tirpintu šokoladu piešiame tvorelę, kuria apjuosiame tortą. Palaikę šaltai daugmaž pusvalandį, popierių atsargiai nuimame. Regina tirpina šokolado plyteles, bet galima įsigyti specialaus šokoladinio glaisto, tiek balto, tiek juodo, skirto tortams dekoruoti.
Salotos su sūriu, silke ir razinomis
Reikės:
- 200 g silkės
- 100 gramų tarkuoto kietojo sūrio
- 1 saliero
- 1 žaliosios citrinos
- 1 avokado
- 1 poro
- saujos špinatų
- saujos razinų
- 3 valg. š. majonezo
Gaminimas:
Lėkštę išklojame smulkintais salierais ir špinatais. Sluoksniuojame silkę, daržoves, razinas pagal savo norus. Apšlakstome citrinos sultimis, apibarstome sūriu ir papuošiame majonezu.
Ir skanu, ir sveika: karšti česnakiniai sumuštiniai
su sūriu ir kiaušiniais
Reikės:
- 1 batono
- 2 smulkintų virtų kiaušinių
- 200 g tarkuoto fermentinio sūrio
- 1 nedidelės galvos smulkinto česnako
- gabalėlio sviesto
- žiupsnelio druskos, juodų pipirų
- 3 valg. š. majonezo
Gaminimas:
Įkaitiname orkaitę. Kepimo skardą ištepame sviestu. Dėliojame batono riekeles joje. Sumaišę ingredientus, užtepame masę ant batono. Kepame 15 min.
Skanaus!
Reginos receptai dalyvauja 15min ir „Norfa“ organizuojamame konkurse, kurio pagrindinis prizas – trys gardžių „Rivona“ pieninės gaminamų sūrių rinkiniai.