Jokio švaistymo: 3 patiekalai, kuriems pravers per Heloviną pjaustinėti moliūgai

Moliūgas – ne tik tikrų tikriausia rudens derliaus pažiba, bet ir visame pasaulyje bei Lietuvoje švenčiamo Helovino simbolis. Jei šiemet kartu su vaikais smagiai pjaustėte šiurpiai besišypsančias moliūgines galvas, po dienos kitos gali prireikti idėjų, kaip jas panaudoti virtuvėje.
Desertas su moliūgais
Desertas su moliūgais / Vida Press nuotr.

Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, moliūgas – ne tik legendomis apipinta, bet ir labai universali daržovė. Iš moliūgų galima ruošti ne tik visų pamėgtas kvapnias trintas sriubas, bet ir troškinius. Kepti moliūgai gali tapti puikiu garnyru ar salotų ingredientu: tereikia šią daržovę sumaišyti su šviežiais špinatais ir fetos sūriu. Moliūgas puikiai dera ir su kitos rūšies sūriais, pavyzdžiui, gorgonzola, mocarela ar burata.

Subtilų moliūgo skonį išryškina riešutai: lazdyno, pekano arba graikiniai.

Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, subtilų moliūgo skonį išryškina riešutai: lazdyno, pekano arba graikiniai. Prie moliūgų dera ir įvairios prieskoninės žolelės: čiobreliai, rozmarinai, kalendra. Jeigu norisi intensyvesnio skonio, ekspertė siūlo moliūgų patiekalus praturtinti aitriosiomis paprikomis, česnakais ar imbieru.

Moliūgas ne tik puikiai dera pikantiškuose patiekaluose, bet ir desertuose. Amerikoje ypač mėgstami moliūgų pyragai, jų tyrė netgi dedama į tradicinius sūrio pyragus. Iš moliūgų gaminami ne tik įvairiausi keksiukai, keksai ar sausainiai, bet ir ledai, putėsiai ar pudingai.

Vida Press nuotr./Moliūgų pyragas
Vida Press nuotr./Moliūgų pyragas

Vaisių ir daržovių ekspertė dalijasi trijų patiekalų iš moliūgų receptais. Jie patiks tiek pikantiško maisto, tiek saldėsių mėgėjams.

Moliūgų „mėsainiai“

Ingredientai:

  • 500 g moliūgo;
  • 150 g morkų;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 2 kiaušiniųai;
  • 4 valg. šaukšt. džiūvėsėlių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • ½ arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • salotų lapų;
  • 100 g tarkuoto čederio sūrio;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 4 mėsainių bandelės.

Gaminimas:

1. Nuplaukite ir nulupkite daržoves. Supjaustykite moliūgą, morkas, svogūną bei česnaką, suberkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki mažų gabalėlių. Tuomet įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsėlius, druską, ciberžolę ir viską susmulkinkite iki vientisos masės.

2. Iš gauto mišinio suformuokite paplotėlius.

3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol šie įgaus gražią spalvą.

4. Dėkite paplotėlius ant mėsainių bandelių, ant viršaus užtepkite šiek tiek garstyčių, apibarstykite sūriu, uždėkite salotų lapų ir viską uždenkite viršutinėmis mėsainių bandelėmis.

5. Paruoštus mėsainius pakaitinkite orkaitėje, kol sušils bandelės, ir patiekite.

Vegetariškas mėsainis
Vegetariškas mėsainis

Kepti saldūs moliūgai

Ingredientai:

  • 1 kg moliūgo;
  • 2 arbat. šaukšt. sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • čiobrelių lapelių;
  • 2 valg. šaukšt. medaus.

Gaminimas:

1. Nuplaukite moliūgą, nusausinkite jį ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Jas sudėkite į didelį dubenį, supilkite išlydytą sviestą, suberkite cukrų bei čiobrelių lapelius ir viską įtrinkite į moliūgą.

2. Paruoštas juosteles išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C. Kepkite apie 20 minučių, kol moliūgas suminkštės, o cukrus išsilydys ir karamelizuosis.

3. Iškepusias moliūgų juosteles apšlakstykite medumi ir, jeigu norite, apibarstykite likusiais čiobrelių lapeliais.

Fotolia nuotr./Kepti moliūgai
Fotolia nuotr./Kepti moliūgai

Moliūgų putėsiai

Ingredientai:

  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 24 nedideli zefyriukai;
  • ½ puodelio pieno;
  • ½ puodelio kubeliais supjaustytų, orkaitėje keptų moliūgų;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1 arbat. šaukšt. kalėdiniam keksui ar sausainiams skirto prieskonių mišinio;
  • ⅓ puodelio cukraus;
  • 1 puodelis riebios grietinėlės;

Gaminimas:

1. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir į ją sudėkite zefyrus, supilkite pieną. Viską kepkite apie kelias minutes, maišydami, kol iš pieno ir zefyrų susidarys vientisa masė.

2. Moliūgą sutrinkite trintuvu ir sudėkite į gautą masę, viską dar šiek tiek pakepkite. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite vanilės ekstraktą ir prieskonius. Viską palikite atvėsti.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite 1/3 puodelio cukraus ir 1 puodelį riebios grietinėlės. Cukrų ir grietinėlė elektriniu plaktuvu plakite tol, kol susidarys standi masė. Galiausiai į atvėsusį moliūgų mišinį supilkite plaktą grietinėlę. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į indelius, uždenkite ir šaldykite šaldytuve apie 2 valandas, kol šie sustings.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis