Net trečdalis lietuvių per pastaruosius trejus metus sumažino ar bandė sumažinti mėsos vartojimą, rodo visuotinių mitybos pokyčių siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ atlikta visuomenės apklausa.
„Lietuvoje ryškėja susidomėjimas sveika gyvensena, mėsos pramonės įtaka klimato kaitai, gyvūnų gerovei, tad ir augalinė mityba šalyje nebėra naujiena. Žmonės atranda augalinius ingredientus, receptus, prekybos centruose daugėja augalinės kilmės produktų, kavinėse – veganiškų patiekalų. Be augalinių alternatyvų vis dažniau neapsieina ir didžiausios Lietuvos gyventojų šventės, įskaitant Jonines“, – sako Meda Šermukšnė, „Gyvi gali“ atstovė.
Pasak M.Šermukšnės, ant augalinio Joninių stalo galima patiekti įvairių grilintų daržovių ar augalinių mėsos alternatyvų.
„Parduotuvių lentynose nestinga augalinių paplotėlių, dešrelių, kepsnelių. Juos puikiai galima kepti ant grilio, o toliau kaip jau norisi: ar burgerį konstruoti, ar į dešrainį dėti, ar valgyti su šviežiomis daržovėmis. Tie, kas nori atsisakyti mėsiškų skonių, gali išmėginti keptą tofu sūrį, taip pat grilinti daržovių vėrinukus, o desertui – net vaisius“, – pataria augalinės mitybos ekspertė.
Sveikatai ir aplinkai palankesnis pasirinkimas
Augalinės kilmės produktai yra tvaresnis pasirinkimas, rūpinantis gyvūnų gerove, tausojant gamtos išteklius bei sprendžiant klimato kaitos problemą. Tyrimai taip pat rodo, kad lietuviai suvartoja tris kartus daugiau mėsos, nei rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija. Skatindamas sveikatai ir planetai palankesnę mitybą žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“ neseniai išplėtė augalinių produktų asortimentą, kuriame – ir Joninėms tinkami produktai.
„Raginame pirkėjus daugiau dėmesio skirti savo mitybai ir rinktis ne tik sveikatai, bet ir aplinkai palankesnius augalinius produktus. Kad tai daryti būtų paprasčiau, šalia plataus daržovių pasirinkimo „Lidl“ parduotuvėse siūlome ir grilinimui tinkamų „Vemondo“ prekės ženklo augalinių mėsainių, dešrelių, įvairių skonių tofu, kukulių, tuno skonio kotletų ir faršo“, – sako Rasa Didjurgytė, „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė.
Kaip skaniai pagrilinti daržoves
Pasak M.Šermukšnės, galvojant, kokias daržoves grilinti, klaidingo pasirinkimo nėra – kepimui tinka praktiškai jos visos. Niekada nenuvils grilintos cukinijos, baklažanai, svogūnai, paprikos, pomidorai, smidrai bei kukurūzai. O ieškantiems įdomesnių skonių rekomenduojama pamėginti kepti česnakus, burokėlius, kopūstus, per pusę perpjautą romaninę salotą ar šviežius žirnelius su ankštimis.
„Keptos daržovės įgaus naujų skonių ir pasitelkus marinatą. Tam puikiai tiks alyvuogių aliejus, pagardintas pasirinktais ingredientais, pavyzdžiui, šviežiais žalumynais, česnaku, balzaminiu actu ar citrinos sultimis. Tačiau persistengti neverta – pakanka lengvai suvilgyti prieš kepant. Be to, grilintos daržovės gali puikiai įsilieti į kitų patiekalų receptūrą: su padažu jas galima sukti į tortilijas, dėti ant makaronų, ar net suteikti įprastoms šviežių daržovių salotoms naujų spalvų“, – pataria M.Šermukšnė.
Stambias daržoves prieš kepimą patariama supjaustyti, taip jos greičiau iškeps. Cukinijas ir baklažanus įprasta smulkinti 1–1,5 cm griežinėliais arba riekėmis pjaustant išilgai. Paprikas, svogūnus, nedidelius burokėlius (didelius galima pjaustyti griežinėliais kaip cukinijas) geriausia dalinti į ketvirčius. O mažų pomidoriukų, smidrų, grybų ar žirnelių ankščių pjaustyti visai nereikia.
„Kepant daržoves ant iešmelių, patarčiau derinti vienodos konsistencijos daržoves, tokiu būdu jos iškeps vienu metu ir tolygiai. Minkštas daržoves rekomenduojama kepti stipresnėje kaitroje, bet trumpiau, o kietesnes – silpnesnėje ir ilgiau. Kepimo laikas priklauso nuo jūsų turimos kepsninės kaitros ir gali siekti nuo 5 iki 10 minučių. Kepamas daržoves patariama nuolat stebėti, pusiaukelėje apversti ir kepimo laiką derinti pagal tai, kokio lygio apskrudimo siekiate“, – pataria „Gyvi gali“ atstovė.
Išmėginkite porą augalinių Joninėms tinkamų receptų:
Augaliniai iešmeliai su dešrelėmis (4 porcijos)
Jums reikės:
400 g „Vemondo“ augalinių dešrelių
200 g grybų
1 nedidelio ananaso
Paprikos
Plonų metalinių ar vandenyje pamirkytų medinių iešmelių
Barbekiu arba aštraus pomidorų padažo
Kaip gaminti:
Supjaustykite augalines dešreles į keturis 3 cm gabalėlius. Ananasą supjaustykite 1–2 cm storio gabalėliais. Papriką supjaustykite didesniais, 3 cm skersmens gabalėliais. Grybus – nuplaukite. Pirma ant iešmelio verkite dešrelės gabaliuką, po to papriką, ananasą, grybus. Kartokite šią kombinaciją, kol iešmelis užsipildys.
Kepkite iešmelius ant aliejumi pateptų grotelių ar kepsninės, ant vidutinio stiprumo ugnies po 2–3 minutes iš kiekvienos pusės. Įpusėjus kepimui aptepkite iešmelius barbekiu arba aštriu pomidorų padažu. Nuimkite nuo ugnies ir mėgaukitės!
Tortilijos su ant laužo keptais kukuliais (4 porcijos)
Jums reikės:
Tortilijoms
400 g „Vemondo“ augalinių kukulių
2–3 agurkų
100 g vyšninių pomidorų
75 g žalių alyvuogių
1 nedidelio raudonojo svogūno
Keturių tortilijų
Padažui (vietoj padažo galima naudoti ir paprastą avinžirnių užtepėlę)
200 g augalinio jogurto arba grietinės
2 nedidelių agurkų
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
Saujelės smulkintų šviežių mėtų
1 valg. š. citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Mažos česnako skiltelės
Kaip gaminti:
Pirma paruoškite padažą: sutarkuokite ir nusausinkite agurkus, sumaišykite juos su sugrūstu ar sutarkuotu česnaku, smulkinta mėta, aliejumi, citrinos sultimis ir druska.
Tuomet pasiruoškite ingredientus tortilijai. Pomidoriukus ir alyvuoges perpjaukite per pusę. Griežinėliais supjaustykite agurką ir raudonąjį svogūną. Augalinius kukulius kepkite ant grotelių apie 7–8 min. ant vidutinės ugnies.
Kai kukuliai iškeps, uždėkite minutei ant grotelių tortilijas, kad jos sušiltų ir lengvai paskrustų. Ant kiekvienos tortilijos dėkite padažo ar avinžirnių užtepėlės, pjaustytų agurkų, svogūnų, pomidorų, galiausiai ant viršaus dėkite po kelis kukulius, susukite tortiliją ir mėgaukitės!
Skanaus!