Ingredientai (2 asm.):
10 min pasiruošimas/15 min gaminimas
- 100 g ryžių makaronų;
- 250 g nevirtų krevečių;
- 100 g pievagrybių;
- 1 nedidelė saldžioji paprika;
- 1 vidutinio dydžio morka;
- 1 didelė romaninių salotų gūžė;
- 1/5 nedidelio raudonojo kopūsto;
- 1/4 svogūno;
- sauja šviežių mėtos lapelių, smulkiai pjaustytų;
- sauja svogūno laiškų, smulkiai pjaustytų;
- 1 1/2 valg. šaukšt. sezamo sėklų, pakepintų sausoje keptuvėje;
- džiovinto čili pipiro gabalėlių;
- kokosų aliejaus kepimui;
- šiek tiek citrinos sulčių.
Padažui:
- 2 valg. šaukšt. žemės riešutų sviesto;
- 1 1/2 arbat. šaukšt. skysto medaus;
- 3/4 arbat. šaukšt. raudonojo tailandietiško kario pastos (galima keisti čili pipiru);
- 1/2 citrinos sulčių;
- 1 1/2 arbat. šaukšt. lengvo sojos padažo (sumažintu druskos kiekiu).
Pastaba: 1 stiklinė – 250ml
Gaminimas:
1. Plonomis juostelėms supjaustykite romanines salotas, papriką, svogūną, morką, kopūstą ir sudėkite į didelį dubenį. Suberkite smulkintus svogūno laiškus, smulkintas mėtas ir rankomis išmaišykite. Kelis mėtų lapelius galite pasilikti patiekimui.
2. Riekelėmis supjaustykite pievagrybius. Įkaitinkite truputį kokosų aliejaus keptuvėje ir pakepinkite grybus iki paruduos ir beveik visas grybuose esantis vanduo išgaruos. Atidėkite į šalį ir leiskite atvėsti.
3. Sudėkite ryžių makaronus į atskirą dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite pastovėti 3-4 minutes, kol suminkštės. Nupilkite vandenį, makaronus nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu, leiskite nuvarvėti vandens likučiams ir palikite makaronus nudžiūti.
4. Sumaišykite makaronus su daržovėmis, grybais, trupučiu citrinos sulčių ir žiupsniu druskos.
5. Įkaitinkite truputį kokosų aliejaus keptuvėje, kurią naudojote grybams kepti ir sudėkite ten krevetes. Pakepinkite iki paraus ir lengvai apskrus.
6. Pasiruoškite padažą: mažame indelyje sumaišykite visus padažo ingredientus.
7. Makaronų ir daržovių mišinį perkelkite į serviravimo lėkštę, ant viršaus išdėliokite keptas krevetes. Apšlakstykite padažu, apibarstykite pakepintomis sezamo sėklomis, mėtų lapeliais ir džiovinti čili pipiro gabalėliais.
Šis receptas – iš tinklaraščio Kitchenjulie.com, kurio autorė – Julija Steponavičiūtė, viena žinomiausių lietuvių manekenių, sėkmingai dirbanti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo asmeniniame tinklaraštyje Julija dalijasi kasdieniais nuotykiais virtuvėje. Ji nėra nei veganė, nei vegetarė, tad svarbiausias jos siekis – išlaikyti protingą pusiausvyrą tiek mityboje, tiek, iš dalies, beprotiškame savo gyvenime. Nuo šiol Julija kartais pasidalys receptais ir su 15min skaitytojais.