Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jums pūdytos silkės, dvokiančio tofu ar lervų pilno sūrio? Bjauriausi pasaulio delikatesai

Galvojat, kad šaltibarščių spalva keista, vėdarų kvapas specifinis, o tradicinė lietuviška kraujo sriuba atgrasi? Šie saviti patiekalai tikrai neprilygsta delikatesams, kurie valgomi kai kuriose pasaulio šalyse. Kad ir kokie korektiški ir pagarbūs bebūtumėm, epitetas „brauju“, matyt, jiems tinka geriausiai. O gal kurio nors esate ragavę?
Bjaurūs delikatesai
Bjaurūs delikatesai / Vida Press nuotr.

Kokteilis su fermentuotu avies akies obuoliu

Ko gero, esate girdėję apie kokteilį „Kruvinoji Merė“, kurio pagrindas yra pomidorų sultys? Mongolijoje egzistuoja savita šio gėrimo variacija, net ir vadinama „Mongoliškoji Merė“. Šiame kokteilyje pomidorų sultyse plaukioja fermentuotas avies akies obuolys... Teigiama, jog šis derinys padeda kenčiant nuo pagirių, o perkandus avies akies obuolį, jis švelniai sprogsta burnoje, tačiau kokio nors ryškaus specifinio skonio neturi.

Dvokiantis tofu

Iš sojos pupelių gaminamas tofu ypač populiarus veganiškoje mityboje, o ir visavalgiai jį mielai naudoja. Tačiau Kinijoje ir Taivane iki šiol gatvėje galima nusipirkti ir paragauti itin stipraus kvapo, o jei tiesiai – dvokiančio tofu, kuris paprastai valgomas kaip užkandis. Specifinį nosį riečiantį kvapą tofu įgauna dėl marinavimo mišinyje, kurį sudaro raugintas pienas, daržovės ir mėsa.

Vida Press nuotr./Dvokiantis tofu
Vida Press nuotr./Dvokiantis tofu

Pūdyta silkė

Šio švediško delikateso, vadinamo surströmming, dvokas nesyk yra vilnijęs ir Vilniuje, netgi rengti vieši jo ragavimo renginiai.
Nors silkę įprasta vadinti pūdyta, iš tiesų tai fermentuota Baltijos strimelė, tokiu būdu Švedijoje ruošiama nuo XVI a. Žuvis šiam skanėstui gaudoma birželio mėnesį, tada pamirkoma sūryme, palaikoma saulėje ir paliekama šaltai fermentuotis iki 6 mėnesių. Silkė net nesupūva, mat nuo to apsaugo gausiai vartojama druska – sūrymas, kuriame silkė išmirkyta, būna stiprios koncentracijos. Žuviai pakankamai pasifermentavus, ji uždaroma į skardines.

Vida Press nuotr./Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Vida Press nuotr./Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Paprastai ji valgoma su virtomis bulvėmis, svogūnais, duona. Pati silkė yra labai... išraiškingo kvapo, tačiau skonis nėra kuo nors šokiruojantis – tiesiog žuvis su švelnia rūgštele.

Paukščiuko gemalas

Vien pagalvojus (o ką jau kalbėti apie paragavimą!) apie šį delikatesą, kai kuriems žmonėms gali prasidėti nemalonūs procesai skrandyje. Tokią reakciją turi šansą sukelti balut, o tai yra apvaisintas anties arba vištos kiaušinis, mėgstamas skanauti tokiose šalyse, kaip Kinija, Filipinai, Laosas, Vietnamas, Kambodža. Taip, supratot teisingai – valgomas kietai virtas kiaušinis su jau susiformavusiu paukščio gemalu.

Vida Press nuotr./Kiaušinis su paukščiuko gemalu
Vida Press nuotr./Kiaušinis su paukščiuko gemalu

Sūris su lervomis

Kad ir kokie užkietėję bei drąsūs sūrių mėgėjai būtų kai kurie gurmanai, vienas sūris ir jiems gali tapti iššūkiu. Jis gaminamas Sardinijoje, vadinamas Casu Marzu, o jo ypatybė ta, jog ritinio formos avių pieno sūryje knibždėte knibžda gyvų lervų, išsiritančių iš vienos rūšies muselių. Būtent šių lervų išmatos sūriui suteikia aštrų kvapą, puvėsių skonį ir kreminę tekstūrą. Ir dar vienas įdomus momentas: sūris yra tinkamas valgyti tik tol, kol jame gyvos lervos. Jei jos nebejuda, sūris nebetinkamas valgyti, juo net galima apsinuodyti.

Vida Press nuotr./Sūris Casu Marzu
Vida Press nuotr./Sūris Casu Marzu

Trūkčiojantys aštuonkojų čiuptuvėliai

Aštuonkojis – jokia egzotika ir Lietuvoje, mėgėjai jų valgo restoranuose ar patys gamina namuose. Tačiau ką manote apie mažų aštuonkojų čiuptuvėlius, kurie nupjaunami prieš pat patiekiant, tad dėl nervinių impulsų lėkštėje vis dar juda? Tokio savito patiekalo galima paragauti Korėjoje.

Vida Press nuotr./Aštuonkojų čiuptuvėliai
Vida Press nuotr./Aštuonkojų čiuptuvėliai

Gruzdinti vorai

Kai kurie žmonės klykia vos vonioje pamatę vorą, kiti gardžiuojasi jais iškeptais. Gruzdinti vorai valgomi Kambodžoje, pagaminus jie dar paskaninami pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių. Beje, neretai tai būna ne šiaip maži voriukai, bet dideli ir atgrasūs tarantulai.

Vida Press nuotr./Gruzdinti vorai
Vida Press nuotr./Gruzdinti vorai

Ant stalo – dar gyvos jūros gėrybės

Ikizukuri yra ne konkretus patiekalas ar produktas, bet greičiau patiekimo būdas, vis dar praktikuojamas Japonijoje. Ant stalo restorane atkeliauja dar gyva žuvis ar tokios jūros gėrybės, kaip omarai, aštuonkojai ar krevetės, o tada visu šiuo „itin šviežiu“ gėriu mėgaujamasi. Ikizukuri vertinamas kontroversiškai, nes kai kas mano, jog tiekti dar gyvą būtybę ant stalo (kad ir kokia ta būtybė bebūtų), nėra etiška. Kai kuriose šalyse toks patiekimo būdas yra išvis uždraustas.

Vida Press nuotr./Ikizukuri
Vida Press nuotr./Ikizukuri

Banginio riebalų su oda gabaliukai

Tiems, kam vien išvysti banginį yra įsimintinas įvykis, gali būti ir sunku įsivaizduoti, jog kažkas šį gyvūną ir valgo. Ir ne šiaip mėsą, o savitą delikatesą – šaldyti banginio riebalai su stora oda yra pjaustomi gabaliukais, o tada dažniausiai valgomi termiškai neapdoroti, užkandant duona, pabarstyta druska. Šis nacionalinis eskimų patiekalas vadinamas muktuk. Kartais šie gabalėliai valgomi ir virti ar fermentuoti.

Vida Press nuotr./Banginio riebalų su oda gabaliukai
Vida Press nuotr./Banginio riebalų su oda gabaliukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas