Kaip rašoma pranešime spaudai, neseniai prekybos vietose pasirodė juodos spalvos konditeriniai gaminiai – prancūziškos bagetės ir duonelės. Juodą spalvą šiems produktams suteikia unikalus sepijų rašalas, kuris dar ir papildo produktus jūros skoniu bei naudingomis medžiagomis.
Naują duonos kepinių liniją sukūrę kepėjai tvirtina, kad sepijų rašalas yra natūralūs maistiniai dažai, išgaunami iš sepijų rašalinių liaukų, kurias moliuskai naudoja gynybai nuo priešų. Lietuvių dėmesį jau patraukęs produktas pasaulyje vertinamas, nes pasižymi puikiomis skonio savybėmis, tad produktą turėtų įvertinti besirūpinantys savo mityba.
Sepijų rašale galima rasti ir dopamino – natūralaus organizme gaminamo junginio, veikiančio emocinę žmogaus būseną
Įdomu, kad gaminant įvairius patiekalus, dažniausiai naudojama ne daugiau kaip 2 – 4 šaukšteliai šio rašalo, dar daugiau – pasirodo, sepijų rašale galima rasti ir dopamino – natūralaus organizme gaminamo junginio, veikiančio emocinę žmogaus būseną.
Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad dažniausiai sepijų rašalas naudojamas gaminant daugiaryžį, makaronus ir ispanišką paella, tačiau vis dažniau pritaikomas ir kitų maisto patiekalų gamyboje.
„Kiekvieną sezoną stengiamės savo pirkėjams pasiūlyti ką nors unikalaus ir naujo, todėl šią vasarą pradėjome gaminti duonos gaminius su sepijų rašalu. Iš pradžių pirkėjai į šią naujovę žiūrėjo atsargiai, tačiau išbandę šią egzotinę prekę grįžta nusipirkti jos vėl ir vėl. Nors kol kas daugumą besirenkančiųjų duonos gaminius su sepijų rašalu vilioja neįprasta išvaizda, tačiau tikimės, kad ilgainiui pirkėjai ims vertinti ir maistines šių kepinių savybes“, – pasakoja N.Juchnevič.
Sepijos rašalu praturtinti duonos gaminiai įgauna daug vertingų maistinių savybių, kurios gali pagreitinti medžiagų apykaitą, mažinti cholesterolio kiekį ir net turėti prieš uždegiminį poveikį.
„Visame pasaulyje profesionalūs konditeriai ir kulinarai dažnai naudoja sepijų rašalą, suteikiantį išskirtinį skonį kepiniams ir kitiems maisto patiekalams. Svarbu ir tai, kad šis rašalas nepakeičia technologinio proceso – šiais natūraliais maistiniais dažais pagardinti mūsų kepiniai kepa tiek pat, kiek ir įprasti“, – atskleidžia N.Juchnevič.
Pasak jos, ieškantiems gurmaniško skonio ir išskirtinių patiekalų patariama išbandyti batoną su sepijų rašalu derinant su kumpiu ar rūkyta lašiša. Taip pat jis gerai dera su sriubomis ir salotomis, tinka mirkyti į padažą.