„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Ką daryti su peraugusiomis cukinijomis? 12 receptų

Jei kada esate gavę iš mamos, močiutės ar dosnios tetos pilną bagažinę paršiuko dydžio cukinijų, jums puikiai pažįstama maža neviltis... Džiaugiesi šviežiomis gėrybėmis, tačiau ką su jomis daryti, sunku sugalvoti. Peraugusios cukinijos turi storą žievę, dideles sėklas ir ne itin daug minkštimo. Ir vis tik, tą minkštimą galima puikiai sunaudoti sriuboms, blynams, saldiems ir nesaldiems kepiniams. Štai receptai, kurie tą paliudys.
Cukinijų pyragas
Cukinijų pyragas / Vida Press nuotr.
Trinta cukinijų ir morkų sriuba
Receptas: Trinta cukinijų ir morkų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 74
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 300.00 g
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Bulvės: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Duona: 100.00 g (kelios riekės baltos sumuštinių duonos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Morkas ir bulves nuskuskite, stambiai supjaustykite. Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite stambiais kubeliais. Svogūną nulupkite ir perpjaukite pusiau.

2. Sudėkite į puodą morkas bei bulves, užpilkite vandeniu (galite naudoti sultinį) ir virkite kol suminkštės. Tada sudėkite cukinijų gabalėlius bei svogūną ir pavirkite dar kelias minutes. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.

3. Kol verda daržovės, supjaustykite duoną kubeliais ir trumpai apkepkite aliejuje.

4. Išvirusias daržoves sutrinkite blenderiu.

5. Sriubą išpilstykite į lėkštes, užberkite skrudintų duonos kubelių, papuoškite turimais žalumynais.

 

Suskleisti
Trinta cukinijų sriuba su rūkytu lydytu sūriu
Receptas: Trinta cukinijų sriuba su rūkytu lydytu sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (didelė)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bulvės: 2.00 g (nedidelių)
Sūris: 250.00 g (rūkyto lydyto sūrio (gali būti su kmynais))
Sultinys: 1.00 l (daržovių arba kitą mėgstamą)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kmynai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Ciberžolė: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite.
  2. Bulves ir cukiniją nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais.
  3. Sūrį sutarkuokite (arba tiesiog smulkiai supjaustykite).
  4. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, įpilkite aliejaus ir įdėkite sviesto, suberkite smulkintus svogūnus ir česnakus, šiek tiek pakepinkite.
  5. Sudėkite cukiniją, pagardinkite druska, pipirais, kmynais, ciberžole ir žolelėmis.
  6. Viską šiek tiek pakepinkite ir sudėkite bulves.
  7. Supilkite sultinį ir viską virkite apie 20 min., kol daržovės suminkštės. 
  8. Puodą nukelkite nuo ugnies ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu.
  9. Suberkite sūrį ir porą minučių pakaitinkite, kol jis ištirps.
  10. Viską vėl sutrinkite, kad neliktų sūrio gabalėlių.
  11. Sriubą skanu patiekti su duonos skrebučiais ar paskrudintais kumpio gabalėliais.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

 
Suskleisti
Cukinijų ir žirnelių sriuba su kokosų grietinėle
Receptas: Cukinijų ir žirnelių sriuba su kokosų grietinėle
5 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
2.9 / 23
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (žalia, vidutinio dydžio)
Žirniai: 3.00 st. (3 saujos šviežių, gliaudytų)
Paprikos: 1.00 vnt. (0,5 žaliosios, saldžiosios)
Vanduo: 1500.00 ml
Sultinys: 2.00 valg. š. (2 kubeliai ekologiško)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį šviežių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinėlė: 1.00 st. (nesaldintos kokosų)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Nuplautą cukiniją perpjaukite išilgai pusiau, išgremžkite sėklas, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite kubeliais.
  2. Žirnelius nuplaukite, nusausinkite, papriką supjaustykite juostelėmis.  Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus.
  3. Suberkite smulkintus svogūnus, česnakus, maišydama kepinkite kelias minutes. Suberkite žirnelius, smulkintas paprikas, maišydama kepinkite 3–4 minutes. Sudėkite cukinijų kubelius, supilkite vandenį, išmaišykite
  4. . Kai užvirs, ugnį sumažinkite. Sumeskite smulkintus sultinio kubelius. Virkite, kol cukinijos suminkštės (likus 5 minutėms iki virimo pabaigos, pagal skonį įberkite smulkintų raudonėlių, maltų juodųjų pipirų).
  5. Nukėlę nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Balinkite kokosų grietinėle.

 

Suskleisti
Cukinijų ir baklažanų blyneliai su varške
Receptas: Cukinijų ir baklažanų blyneliai su varške
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 95
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Bulvės: 1.00 vnt. (didesnė)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Miltai: 3.00 valg. š. (2-3)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (ir kremui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir kremui)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (krapai, petražolės ar čiobreliai ir kremui)
Varškė: 200.00 g (kremui)
Jogurtas: 5.00 valg. š. (kremui 4-5 valg. š. natūralus)
Kaip gaminti

1. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite kubeliais. Bulvę sutarkuokite, česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su cukinijų ir baklažanų kubeliais. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, pipirus, žalumynus ir šiek tiek pasūdykite. Viską gerai išmaišykite ir kepkite nedidelius blynelius.

2. Varškę sumaišykite su jogurtu, paskaninkite žalumynais, pipirais ir druska. Tiekite karštus blynelius su varškės kremu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Cukinijų blyneliai su žirneliais ir parmezanu
Receptas: Cukinijų blyneliai su žirneliais ir parmezanu
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 42
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 400.00 g (šviežių, jaunų)
Žirniai: 1.00 st. (sauja šviežių, gliaudytų)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pasukos: 5.00 valg. š. (raugintų)
Miltai: 8.00 valg. š. (8 - 12)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Žirnelius apvirkite nedideliame vandens kiekyje. Išgriebusi kiaurasamčiu, palikite nuvarvėti.   
  2. Nuplautas, nusausintas cukinijas nulupkite, stambiai sutarkuokite, palikite 15 minučių.
  3. Išsiskyrusį skystį nusunkite. Į dubenį su tarkuotomis daržovėmis suberkite žirnelius, smulkintus svogūnus, išmaišykite. Po vieną įmuškite kiaušinius.
  4. Supilkite pasukas, suberkite sūrį, gerai išmaišykite. Po šaukštą berkite miltus, kol išsuksite gan tirštą masę. Pagal skonį pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.
  5. Stiklinę kepimo skardą apšlakstykite aliejumi. Šaukštu iš masės išliekite apvalius blynelius.
  6. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus. Apšlakstykite pasūdytu natūraliu jogurtu.     
Suskleisti
Cukinijų blynų tortas
Receptas: Cukinijų blynų tortas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 76
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 kg
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (nedidelių)
Miltai: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Morkos: 5.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Krapai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Pertepimui morkas nuvalykite, sutarkuokite, svogūną supjaustykite kubeliais.
  2. Į keptuvę pilkite šiek tiek aliejaus ir apkepinkite morkas su svogūnais, paskaninkite druska, pipirais, uždenkite ir troškinkite kol morkos suminkštės.
  3. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite supjaustytus krapus, petražoles ir palikite atvesti.
  4. Kepkite blynus. Cukinijas nulupkite ir sutarkuokite stambią trintuve.
  5. Nuspauskite skystį.
  6. Įmuškite kiaušinius, pagal skonį dėkite druskos, pipirų, sudėkite miltus ir viską gerai išmaišykite.
  7. Miltų dėkite tiek, kad tešla būtų maždaug grietinės konsistencijos.
  8. Keptuvę įkaitinkite, sutepkite su aliejumi ir šaukštu formuokite blynus.
  9. Kepkite iš abiejų pusių.
  10. Į majonezą išspauskite česnako pagal skonį, išmaišykite.
  11. Imkite blyną, lengvai sutepkite su majonezu, dėkite morkų įdaro ir uždengkite kitu blynu.
  12. Toliau viską kartojame, kol pasibaigs blynai.
  13. Viršų sutepkite majonezu ir papuoškite.
  14. Jei norite valgyti kaip karštą patiekalą, viršų apibarstykite tarkuotu sūriu ir dėkite į orkaitę maždaug 10–15 min.
  15. Jei tai bus šaltas užkandis, dėkite į šaldytuvą ir palikite kad pertepimas įsigertų.

Receptą atsiutė Helena J.

Suskleisti
Cukinijų pyragas su kumpiu
Receptas: Cukinijų pyragas su kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.1 / 33
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nemaža)
Miltai: 2.00 st.
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (trynių)
Svogūnai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Sviestas: 50.00 g
Kumpis: 200.00 g (karštai rūkyto)
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (keli saulėje džiovinti aliejuje)
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotų)
Krapai: 2.00 valg. š. (kapotų)
Grietinėlė: 200.00 ml (indelis riebios)
Kaip gaminti
  1. Cukiniją nulupkite, perpjaukite per pusę, iškrapštykite sėklas ir sutarkuokite stambia trintuve.
  2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Į trynius įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir išplakite iki vientisumo.
  3. Atskirai iki standumo išplakite baltymus. 
  4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite keptuvėje svieste. Atvėsinkite ir įmaišykite į cukinijų masę.
  5. Supilkite kiaušinių plakinį, suberkite smulkintą kumpį ir saulėje džiovintus pomidorus.
  6. Pasūdykite, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, paprikos, žalumynų ir gerai išsukite – turite gauti bulvių plokštainio tirštumo tešlą.
  7. Atsargiai įmaišykite kiaušinių baltymus. Tešlą krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, viršų aptepkite  grietine ir pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.
  8. Kepkite 45–50 min. Tiekite gerai atvėsintą.
Suskleisti
Maltinukai su keptomis daržovėmis
Receptas: Kalakutienos maltinukai su cukinija
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 55
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 500.00 g (maltos liesos, standžios)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nulupta ir sutarkuota burokine tarka)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Mėtos: 1.00 sauja (nebūtinai)
Kalendros: 1.00 sauja
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Druska: 1.50 arbat. š. (1 maltunukams ir 0,5 padažui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (ir dar žiupsnis padažui)
Kajeno pipirai: 0.50 arbat. š. (maltų; nebūtinai)
Saulėgrąžų aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Jogurtas: 300.00 ml (labai tinka graikiškas; padažui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutraiškyta; padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Maltas žagrenis (sumac): 1.00 arbat. š. (padažui; nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite padažą į dubenį sudėję ir gerai išmaišę visus jam skirtus ingredientus. Padėkite į šaldytuvą, kol prireiks.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite kalakutieną, kiaušinį, cukiniją, visus prieskonius, smulkiai kapotus žalumynus bei druską. Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius plokščius maltinukus (iš viso apie 18-20).

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite maltinukus iš abiejų pusių iki auksiškos spalvos – tam užteks apie 4-6 min, ne ilgiau. Nepersistenkite su aliejumi – jo į keptuvę pilkite nedaug, maltinukai neturi jame plaukioti.

5. Atsargiai perkelkite maltinukus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pabaikite kepti orkaitėje – tai užtruks dar apie 15-18 min.

6. Patiekite karštus ar kambario temperatūros su padažu ir lengvomis salotomis ir /ar ryžiais.

Suskleisti
Jautienos ir cukinijų kotletai
Receptas: Jautienos ir cukinijų kotletai
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 102
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 250.00 g
Jautiena: 500.00 g (faršas)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Sūris: 60.00 g (grietinėlės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite su šaukštu aliejaus. Stambiai sutarkuokite cukinijas, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Į jautienos faršą įmuškite kiaušinius, įdėkite keptų svogūnų, krapų, grietinėlės sūrio, miltų. Viską išminkykite. Suformuokite 12 kotletų.

3. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir sudėkite  kotletus. Kiekvieną pusę kepkite 5 minutes, kol lengvai apskrus. Kotletus tiekite su bulvių koše ir citrinų skiltelėmis.

 

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Cukinijų keksiukai
Receptas: Cukinijų keksiukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 37
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (nedideli)
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Varškė: 200.00 g
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 200.00 g (kukurūzų)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Cukiniją nuplaukite, nusausinkite ir sutarkuokite. Sudėkite į sietelį, pakabinkite jį virš puodo ir palikite, kad daržovės nuvarvėtų.

2. Prikaistuvyje ant silpnos ugnies išlydykite smulkintą sviestą, palikite atvėsti. Varškę mediniu šaukštu gerai išsukite su kiaušiniais. Sudėkite tarkuotas cukinijas, išmaišykite.

3. Supilkite lydytą atvėsusį sviestą, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, dar sykį viską gerai sumaišykite.

4. Kepimo miltelius sumaišykite su miltais, po šaukštą įmaišykite į varškės, cukinijų ir kiaušinių masę.

5. Sukrėskite į riebalais išteptas keksiukų formeles (pripildykite maždaug 1/3 indelių), išrikiuokite jas ant orkaitėje įtaisytų grotelių. Kepkite 190 C karščio orkaitėje apie pusvalandį.  

Suskleisti
Šokoladinis cukinijų pyragas
Receptas: Šokoladinis cukinijų pyragas
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.8 / 87
Receptas
Ingredientai
Miltai: 370.00 g
Kakava: 80.00 g (miltelių – kepimo formai apibarstyti)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š. (0,5)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (1/3 malto)
Cukrus: 300.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli arba 5 vidutinio dydžio)
Aliejus: 125.00 ml
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Cukinijos: 650.00 g (sutarkuotos)
Sviestas: 1.00 vnt. (gabalėlis – formai ištepti)
Kaip gaminti
Šokoladinis cukinijų pyragas
Šokoladinis cukinijų pyragas
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (25 cm skersmens) ištepkite gabalėliu sviesto ir tolygiai apibarstykite kakavos milteliais. Atidėkite į šalį.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, nesaldžius kakavos miltelius, druską, kepimo miltelius, sodą, maltus cinamoną ir  muskatą.
  3. Kitame dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu iki vientisos masės išplakite cukrų, kiaušinius, aliejų ir vanilės ekstraktą. Į šį plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai maišykite, kol neliks miltų gumuliukų. Nepermaišykite tešlos.
  4. Cukiniją sutarkuokite per smulkiąją tarką. Šokoladą susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Tarkuotą cukiniją ir šokolado gabalėlius suberkite į tešlą. Lengvai išmaišykite.
  5. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 65–70 minučių. Ar pyragas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku, t. y. įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Neperkepkite, antraip skanėstas praras savo drėgnumą.
  6. Pyragą atvėsinkite ir atsargiai išimkite. Apibarstykite kakava ir tiekite. Skanaus!

 

Suskleisti
Cukinijų ir imbierų marmeladas
Receptas: Cukinijų ir imbierų marmeladas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 42
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 kg (gabaliukais pjaustytų)
Imbieras: 50.00 g (50 - 70 - tarkuotos šaknies)
Citrinos: 1.00 vnt.
Vanduo: 200.00 ml
Cukrus: 500.00 g (uogienių)
Kaip gaminti
  1. Citriną nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite geltoną žievelę. Peiliu pašalinkite baltąją odelę, minkštimą supjaustykite gabaliukais.
  2. Cukinijų, citrinų gabaliukus, tarkuotą imbierą sumeskite į puodą su vandeniu ir išvirkite (cukinijos turi būti labai minkštos).
  3. Gautą masę sutrinkite daržovių trintuvu arba pertrinkite per sietelį. Suberkite cukrų, tarkuotas citrinos žieveles, tada dar dešimt minučių pavirkite.
  4. Tyrę supilkite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.

Toks marmeladas labai gardu ir prie kepsnio, ir su šviežiu batonu.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs