1. Morkas ir bulves nuskuskite, stambiai supjaustykite. Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite stambiais kubeliais. Svogūną nulupkite ir perpjaukite pusiau.
2. Sudėkite į puodą morkas bei bulves, užpilkite vandeniu (galite naudoti sultinį) ir virkite kol suminkštės. Tada sudėkite cukinijų gabalėlius bei svogūną ir pavirkite dar kelias minutes. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
3. Kol verda daržovės, supjaustykite duoną kubeliais ir trumpai apkepkite aliejuje.
4. Išvirusias daržoves sutrinkite blenderiu.
5. Sriubą išpilstykite į lėkštes, užberkite skrudintų duonos kubelių, papuoškite turimais žalumynais.
- Svogūną ir česnaką susmulkinkite.
- Bulves ir cukiniją nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Sūrį sutarkuokite (arba tiesiog smulkiai supjaustykite).
- Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, įpilkite aliejaus ir įdėkite sviesto, suberkite smulkintus svogūnus ir česnakus, šiek tiek pakepinkite.
- Sudėkite cukiniją, pagardinkite druska, pipirais, kmynais, ciberžole ir žolelėmis.
- Viską šiek tiek pakepinkite ir sudėkite bulves.
- Supilkite sultinį ir viską virkite apie 20 min., kol daržovės suminkštės.
- Puodą nukelkite nuo ugnies ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Suberkite sūrį ir porą minučių pakaitinkite, kol jis ištirps.
- Viską vėl sutrinkite, kad neliktų sūrio gabalėlių.
- Sriubą skanu patiekti su duonos skrebučiais ar paskrudintais kumpio gabalėliais.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Nuplautą cukiniją perpjaukite išilgai pusiau, išgremžkite sėklas, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite kubeliais.
- Žirnelius nuplaukite, nusausinkite, papriką supjaustykite juostelėmis. Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus.
- Suberkite smulkintus svogūnus, česnakus, maišydama kepinkite kelias minutes. Suberkite žirnelius, smulkintas paprikas, maišydama kepinkite 3–4 minutes. Sudėkite cukinijų kubelius, supilkite vandenį, išmaišykite
- . Kai užvirs, ugnį sumažinkite. Sumeskite smulkintus sultinio kubelius. Virkite, kol cukinijos suminkštės (likus 5 minutėms iki virimo pabaigos, pagal skonį įberkite smulkintų raudonėlių, maltų juodųjų pipirų).
- Nukėlę nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Balinkite kokosų grietinėle.
1. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite kubeliais. Bulvę sutarkuokite, česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su cukinijų ir baklažanų kubeliais. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, pipirus, žalumynus ir šiek tiek pasūdykite. Viską gerai išmaišykite ir kepkite nedidelius blynelius.
2. Varškę sumaišykite su jogurtu, paskaninkite žalumynais, pipirais ir druska. Tiekite karštus blynelius su varškės kremu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Žirnelius apvirkite nedideliame vandens kiekyje. Išgriebusi kiaurasamčiu, palikite nuvarvėti.
- Nuplautas, nusausintas cukinijas nulupkite, stambiai sutarkuokite, palikite 15 minučių.
- Išsiskyrusį skystį nusunkite. Į dubenį su tarkuotomis daržovėmis suberkite žirnelius, smulkintus svogūnus, išmaišykite. Po vieną įmuškite kiaušinius.
- Supilkite pasukas, suberkite sūrį, gerai išmaišykite. Po šaukštą berkite miltus, kol išsuksite gan tirštą masę. Pagal skonį pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.
- Stiklinę kepimo skardą apšlakstykite aliejumi. Šaukštu iš masės išliekite apvalius blynelius.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus. Apšlakstykite pasūdytu natūraliu jogurtu.
- Pertepimui morkas nuvalykite, sutarkuokite, svogūną supjaustykite kubeliais.
- Į keptuvę pilkite šiek tiek aliejaus ir apkepinkite morkas su svogūnais, paskaninkite druska, pipirais, uždenkite ir troškinkite kol morkos suminkštės.
- Nukelkite nuo ugnies, sudėkite supjaustytus krapus, petražoles ir palikite atvesti.
- Kepkite blynus. Cukinijas nulupkite ir sutarkuokite stambią trintuve.
- Nuspauskite skystį.
- Įmuškite kiaušinius, pagal skonį dėkite druskos, pipirų, sudėkite miltus ir viską gerai išmaišykite.
- Miltų dėkite tiek, kad tešla būtų maždaug grietinės konsistencijos.
- Keptuvę įkaitinkite, sutepkite su aliejumi ir šaukštu formuokite blynus.
- Kepkite iš abiejų pusių.
- Į majonezą išspauskite česnako pagal skonį, išmaišykite.
- Imkite blyną, lengvai sutepkite su majonezu, dėkite morkų įdaro ir uždengkite kitu blynu.
- Toliau viską kartojame, kol pasibaigs blynai.
- Viršų sutepkite majonezu ir papuoškite.
- Jei norite valgyti kaip karštą patiekalą, viršų apibarstykite tarkuotu sūriu ir dėkite į orkaitę maždaug 10–15 min.
- Jei tai bus šaltas užkandis, dėkite į šaldytuvą ir palikite kad pertepimas įsigertų.
Receptą atsiutė Helena J.
- Cukiniją nulupkite, perpjaukite per pusę, iškrapštykite sėklas ir sutarkuokite stambia trintuve.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Į trynius įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir išplakite iki vientisumo.
- Atskirai iki standumo išplakite baltymus.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite keptuvėje svieste. Atvėsinkite ir įmaišykite į cukinijų masę.
- Supilkite kiaušinių plakinį, suberkite smulkintą kumpį ir saulėje džiovintus pomidorus.
- Pasūdykite, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, paprikos, žalumynų ir gerai išsukite – turite gauti bulvių plokštainio tirštumo tešlą.
- Atsargiai įmaišykite kiaušinių baltymus. Tešlą krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, viršų aptepkite grietine ir pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.
- Kepkite 45–50 min. Tiekite gerai atvėsintą.
1. Pirmiausia pagaminkite padažą į dubenį sudėję ir gerai išmaišę visus jam skirtus ingredientus. Padėkite į šaldytuvą, kol prireiks.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite kalakutieną, kiaušinį, cukiniją, visus prieskonius, smulkiai kapotus žalumynus bei druską. Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius plokščius maltinukus (iš viso apie 18-20).
4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite maltinukus iš abiejų pusių iki auksiškos spalvos – tam užteks apie 4-6 min, ne ilgiau. Nepersistenkite su aliejumi – jo į keptuvę pilkite nedaug, maltinukai neturi jame plaukioti.
5. Atsargiai perkelkite maltinukus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pabaikite kepti orkaitėje – tai užtruks dar apie 15-18 min.
6. Patiekite karštus ar kambario temperatūros su padažu ir lengvomis salotomis ir /ar ryžiais.
1. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite su šaukštu aliejaus. Stambiai sutarkuokite cukinijas, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Į jautienos faršą įmuškite kiaušinius, įdėkite keptų svogūnų, krapų, grietinėlės sūrio, miltų. Viską išminkykite. Suformuokite 12 kotletų.
3. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir sudėkite kotletus. Kiekvieną pusę kepkite 5 minutes, kol lengvai apskrus. Kotletus tiekite su bulvių koše ir citrinų skiltelėmis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Cukiniją nuplaukite, nusausinkite ir sutarkuokite. Sudėkite į sietelį, pakabinkite jį virš puodo ir palikite, kad daržovės nuvarvėtų.
2. Prikaistuvyje ant silpnos ugnies išlydykite smulkintą sviestą, palikite atvėsti. Varškę mediniu šaukštu gerai išsukite su kiaušiniais. Sudėkite tarkuotas cukinijas, išmaišykite.
3. Supilkite lydytą atvėsusį sviestą, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, dar sykį viską gerai sumaišykite.
4. Kepimo miltelius sumaišykite su miltais, po šaukštą įmaišykite į varškės, cukinijų ir kiaušinių masę.
5. Sukrėskite į riebalais išteptas keksiukų formeles (pripildykite maždaug 1/3 indelių), išrikiuokite jas ant orkaitėje įtaisytų grotelių. Kepkite 190 C karščio orkaitėje apie pusvalandį.
Šokoladinis cukinijų pyragas |
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (25 cm skersmens) ištepkite gabalėliu sviesto ir tolygiai apibarstykite kakavos milteliais. Atidėkite į šalį.
- Dubenyje sumaišykite miltus, nesaldžius kakavos miltelius, druską, kepimo miltelius, sodą, maltus cinamoną ir muskatą.
- Kitame dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu iki vientisos masės išplakite cukrų, kiaušinius, aliejų ir vanilės ekstraktą. Į šį plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai maišykite, kol neliks miltų gumuliukų. Nepermaišykite tešlos.
- Cukiniją sutarkuokite per smulkiąją tarką. Šokoladą susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Tarkuotą cukiniją ir šokolado gabalėlius suberkite į tešlą. Lengvai išmaišykite.
- Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 65–70 minučių. Ar pyragas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku, t. y. įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Neperkepkite, antraip skanėstas praras savo drėgnumą.
- Pyragą atvėsinkite ir atsargiai išimkite. Apibarstykite kakava ir tiekite. Skanaus!
- Citriną nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite geltoną žievelę. Peiliu pašalinkite baltąją odelę, minkštimą supjaustykite gabaliukais.
- Cukinijų, citrinų gabaliukus, tarkuotą imbierą sumeskite į puodą su vandeniu ir išvirkite (cukinijos turi būti labai minkštos).
- Gautą masę sutrinkite daržovių trintuvu arba pertrinkite per sietelį. Suberkite cukrų, tarkuotas citrinos žieveles, tada dar dešimt minučių pavirkite.
- Tyrę supilkite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.
Toks marmeladas labai gardu ir prie kepsnio, ir su šviežiu batonu.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė