Verta paminėti, kad avinžirniai gerina virškinimo sistemos darbą, normalizuoja cukraus kiekį kraujyje, gražina odą, gerina potenciją, regėjimą ir netgi yra puiki profilaktinė priemonė prieš tokias akių ligas, kaip katarakta ir glaukoma.
Avinžirniuose gausu mineralų, B grupės, P, A, E, C vitaminų, nepakeičiamų aminorūgščių, ląstelienos, o ir kilokalorijų ne per daugiausiai (100 g – apie 320 kcal ir net 20 g baltymų!). Būtent visos naudingos medžiagos, esančios šioje ankštinėje kultūroje, padeda normalizuoti cholesterolio kiekį kraujyje, gerina kepenų veiklą, saugo nuo papildomų kilogramų naštos, veikia kaip antidepresantas.
Taip pat skaitykite: „Myliu save“. Žanetos istorija: „Sureguliavusi mitybą, per pusmetį numečiau 30 kg“
Iš jų išvirta sriuba gardi, kvapni ir neįtikėtinai soti. Avinžirniai tiks ir salotoms, mišrainėms, troškiniams, užtepui.
Patiekalai su avinžirniais:
1. Avinžirnius nuvarvinkite, labai gerai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu, suberkite į plakti skirtą indą.
2. Ten pat suberkite kapotus česnakus, prieskonius, supilkite aliejų ir citrinos sultis. Viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu – turi išeiti tiršta masė.
3. Iš gautos masės karščiui atsparioje kepimo skardoje formuokite bokštelius. Juos kepkite apie 10–12 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tinka su mėsos, daržovių, žuvies patiekalais.
- Labai gerai nuplautus ir per naktį mirkytus avinžirnius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje, kol dailiai pagels.
- Virtus avinžirnius suverskite į gilų indą, ten pat krėskite atvėsintus svogūnus, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, visus prieskonius ir nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite aliejų. Visą masę išplakite elektriniu plakikliu, drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus ir pusvalandį palaikykite juos šaldytuve, kad sustingtų.
- Rutuliukus išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepkite apie 20 min. Tiekite su šviežių daržovių salotomis ir porų padažu.
- Padažui griežinėliais supjaustykite 2 vidutinio dydžio porus, juos paskleiskite karščiui atsparioje kepimo skardoje, apšlakstykite su šaukšteliu garstyčių sumaišytais 3 šaukštais alyvuogių aliejaus, šaukštu citrinų sulčių, žiupsneliu druskos ir kepkite, kol porai suminkštės, bet nepakeis spalvos. Prieš tiekdami padažą suplakite elektriniu plakikliu.
1. Avinžirnius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės.
2 Paruoškite daržoves: svogūną nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, cukinijas – griežinėliais, papriką, išvalius sėklas, – dideliais kvadratėliais, pomidorus perpjaukite pusiau. Daržoves sudėkite į negilią skardą, apibarstykite pipirais, apšlakstykite dviem šaukštais aliejaus ir atsargiai pamaišykite. Kepkite 200 °C orkaitėje 30 min. (po 15 min. pamaišyti).
3. Likusį aliejų išplakite su citrinų sultimis ir prieskoniniais žalumynais.
4. Iš orkaitės išimtas daržoves 5 min. aušinkite, paskui sudėkite į dubenį, sumaišykite su išvirusiais avinžirniais ir fetos kubeliais. Apipilkite paruoštu padažu ir iš karto patiekite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Avinžirnius mirkykite per naktį. Mėsą supjaustykite gabalėliais. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir kepinkite aliejuje, kol pagels. Nukelkite nuo ugnies ir pabarstykite aitriąja paprika.
2. Į puodą sudėkite mėsą, pasūdykite, pabarstykite pipirais, įpilkite truputį vandens ir maišydami troškinkite, kol suminkštės.
3. Bulves supjaustykite griežinėliais, morkas – kubeliais, paprikas – dideliais gabalėliais, sudėkite į puodą su mėsa ir troškinkite apie 10 minučių. Užpilkite vandeniu, suberkite išmirkytus avinžirnius ir virkite apie 35 minutes, kol mėsa ir daržovės suminkštės.
4. Sudėkite kepintus svogūnus ir dar virkite apie 5 minutes. Sriubą patiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Šviežius žalumynus nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, susmulkinkite ir sumaišykite.
- Į plakimo indą suberkite miltus, supilkite pieną, aliejų, viską suplakite (jei tešla pernelyg skysta, įberkite dar miltų, jei per tiršta – įpilkite kelis šaukštus pieno).
- Įmaišykite smulkintas žoleles, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite.
- Į keptuvę įlašinkite kelis lašus aliejaus. Kai įkais, įpilkite porą nedidelių samtelių tešlos ir paskirstykite ją ant dugno. Kepkite kelias minutes. Medine mentele lietinį atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Taip iškepkite lietinius iš likusios tešlos.
- Tiekite sulankstytus skarelėmis su šviežiomis salotomis, agurkais ar pomidorais.
- Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį išbrinkti. Išbrinkusius išskalaukite ir išvirkite.
- Svogūnus, česnakus ir dešreles susmulkinkite ir suberkite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi. Trumpai apkepkite.
- Sukrėskite į keptuvę pomidorų tyrę, įberkite kmynų, aitriųjų pipirų, pagal skonį pasūdykite. Jei padažas rūgštokas, įberkite žiupsnelį cukraus. Patroškinkite.
- Sukrėskite avinžirnius ir dar šiek tiek patroškinkite (geriau uždengtu keptuvės dangčiu), vis pamaišydami.
- Prieš tiekdami galite pabarstyti smulkintais šviežios kalendros lapeliais.
- Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį, kad išmirktų.
- Nuvarvinkite, perplaukite po tekančiu vandeniu ir išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
- Nukoškite ir suberkite į virtuvinį kombainą. Svogūną ir česnako skilteles sukapokite, paskrudinkite šaukšte aliejaus ir taip pat sumeskite į kombainą.
- Suberkite visus prieskonius, nutarkuotas citrinos žieveles ir viską sumalkite, kad gautumėte vientisą košę.
- Iš avinžirnių masės drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus. Juos sudėkite ant plastikinės lentelės ir palaikykite šaldytuve, kad sukietėtų.
- Atvėsintus avinžirnių rutuliukus kepkite karštame aliejuje, kol iš visų pusių dailiai apskrus. Išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai.
- Tiekite su sezamų pasta arba kitokiu mėgstamu padažu.
Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.
- Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
- Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
- Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
- Viską sumaišykite su avinžirniais, prieskoniais ir užpilkite padažu.
- Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
- Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
- Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
1. Avinžirnius iš vakaro pamerkite.
2. Išmirkusius išvirkite ir sutrinkite trintuve kartu su vandeniu, kuriame virė. Suberkite smulkintą svogūną, kapotus krapus, tarkuotą sūrį, burnočių sėklas, miltus, karį, pagal skonį pasūdykite. Masę gerai išmaišykite. Ji turi būti tokia, kad suformuoti maltinukai nebyrėtų. Jei prastai limpa, įpilkite šiek tiek vandens, įberkite miltų. Sudrėkinkite delnus ir suformuokite maltinukus. Kepkite įkaitusiame aliejuje, kol gražiai apskrus. Iškeptus gerai nusausinkite.
3. Tiekite su mėgstamu padažu.
Taip pat skaitykite: 6 klaidos, kurias darome aptardami darbo užmokestį