Įdaryti patisonai
Ingredientai:
- 5 vidutiniai patisonai;
- 3 pomidorai;
- 1 didelis svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- 50 g džiūvėsėlių;
- 200 g maltos mėsos.
Gaminimas:
1. Nupjaukite patisonų viršūnėles ir išskobkite minkštimą. Jį susmulkinkite ir pavirkite sūdytame vandenyje apie 3 minutes.
2. Kol nukoštas minkštimas vėsta, pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką, smulkiai supjaustytus pomidorus ir maltą mėsą. Tada sudėkite džiūvėsėlius, petražoles ir bazilikus. Mišinį paskaninkite druska, pipirais ir viską sumaišykite.
3. Išskobtus patisonus prikimškite įdaro ir kepkite apie 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Prieš pat pabaigą patisonus apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir palaukite, kol sūris išsilydys.
4. Patiekite su šviežiais pomidorais bei salotoms.
Salierų kepsniai
Ingredientai:
- 1 saliero gumbas;
- 1 kiaušinis;
- maltų džiūvėsėlių;
- druskos;
- aliejaus, kepimui;
- česnako, svogūnų laiškų, patiekimui.
Gaminimas:
1. Nulupkite nuplautą salierą ir supjaustykite jį 8-10 cm ilgio lazdelėmis. Sudėkite į pasūdytą vandenį ir virkite 7 min.
2. Salierus išgriebkite, nusausinkite ir pamirkykite su druska išplaktame kiaušinyje. Tuomet pavoliokite džiūvėsėliuose ir apkepkite karštoje keptuvėje su aliejumi.
3. Iškeptus sudėkite ant popierinių servetėlių, kad sugertų riebalų perteklių.
4. Keptus salierus pagardinkite smulkiai kapotu arba trintu česnaku ir smulkintais svogūnų laiškais.
Domisi, o vėliau grįžta pirkti
Apie retesnes daržoves žmonėms neretai pirmiausia papasakoja jomis prekiaujantys turgaus prekybininkai, rašoma pranešime spaudai. „Mes papasakojam, patariam. Žiūrėk, po kurio laiko ateina, jau nusiperka iš mūsų dar“, – sako Centrinio Kauno turgaus prekiautojas daržovėmis Aurelijus Česnavičius.
Pasak prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio turgaus prekeivių, šiemet tokių žmonių daugiau, nes ir gėrybių daug – vasara buvo šilta ir ilga, o sausros didelės žalos vis tik nepridarė.
Patisonas – praktiška puošmena
Viena iš įdomesnių ir kiek retesnių Lietuvoje augančių daržovių – patisonas. Iš tiesų, tai labai artimas moliūgo giminaitis, tiesiog jo forma kitokia. Vieniems jis primena lėkštę ar dubenį su kaupu, kitiems – apvalų iškilusį pyragą.
„Yra lankytojų, kurie klausia, kas čia per žvėris, su kuo jis valgomas. O iš tiesų, jo vartojimas beveik toks pats, kaip ir kitų moliūgų. Tiesiog galima išnaudoti jo neįpratsą formą. Labai gražiai atrodo stiklainyje užkonservuoti maži nelupti ir nepjaustyti patisoniukai, dėl savo įmantrios formos. Dar labai patogu juos kepti įdarytus kokiu nors įdaru – mėsa ar kitomis daržovėmis – tereikia nupjauti viršų ir išskobti bent dalį turinio“, – pasakojo prekiautojas A.Česnavičius.
Salieras – įdomaus skonio gumbas
Pasak prekybininko, nemažai žmonių stebisi išvydę ir salierų gumbus, nes kur kas labiau žinomi ir naudojami yra salierų stiebai. Pastarieji daugiau naudojami kaip prieskoniai, o štai gumbas (šaknis) – kaip daržovė.
„Saliero gumbą galima naudoti salotoms ir netgi troškiniams, kepimui orkaitėje, konservavimui. Labai svarbu, kad jis turi daug organizmui naudingų savybių. Salieruose gausu vitaminų, jie turi daug maistinių skaidulų ir mikroelementų, pasižymi pirešvėžinėmis savybėmis. Salieras ypač naudingas nėštumo metu ir po gimdymo, ar padidėjus skrandžio rūgštingumui. O taip pat sergant osteoporoze ir sąnarių bei inkstų ligomis, esant aukštam kraujospūdžiui ar padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje“, – akcentuoja dietologė Daiva Markauskaitė.
Pastarnokai – vietoj bulvių
Anot prekybininkų, nemažą smalsumą kelia ir pastarnokai, kurių šaknys šiek tiek primena morkas. Tačiau tai yra artimi tų pačių salierų giminaičiai, tik jų skonis kitoks. Įdomu, kad ilgą laiką buvo vartojami kaip dabar bulvės. Kaip ir salierai, jie turi daug vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų.
Juodasis ridikas: ir maistas, ir vaistas
Dar viena ant turgaus prekystalių nemažo dėmesio sulaukianti, bet ne itin plačiau žinoma daržovė yra juodasis ridikas. Nuo įprasto ridiko jis skiriasi spalva ir dydžiu – yra gerokai didesnis. Bet svarbiausia, kad juodasis ridikas turi ir gerokai daugiau žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Tai B, C grupės vitaminai, eteriniai aliejais, angliavandeniai, fermentai, jis kelia apetitą ir gerina virškinimą.
Juoduosiuose ridikuose yra daug daugiau kalio negu kitose daržovėse. Šis elementas padeda pašalinti iš organizmo natrio perteklių ir vandenį, todėl ridikai tinka nuo patinimų, atsiradusių dėl širdies ligų. Liaudyje dar gerai žinomas ir juodojo ridiko du medumi receptas, kuris padeda nuo peršalimo bei kosulio.
Tačiau dažniausiai juodasis ridikas naudojamas salotoms. „Jis dera su grietine, majonezu, galima maišyti česnako, obuolį, porą ar svogūną, morką. Pagardinti petražolėm, krapais“, – pasakojo Centrinio turgaus prekybininkas A.Česnavičius.