Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką gaminti iš kiaulienos sprandinės: patarimai ir receptas iš Vietnamo

Kiauliena yra labiausiai lietuvių mėgstama mėsa. Ji populiari visais sezonais, o vasarą daugelis dairosi kiaulienos sprandinės, mat ši labiausiai tinka šašlykams. Pasak ekspertų, ši kiaulienos dalis turi šiek tiek riebalų ir būtent tai ruošiant grilyje neleidžia mėsai išdžiūti.
Vietnamietišku stiliumi paruošta kiauliena
Vietnamietišku stiliumi paruošta kiauliena / Vida Press nuotr.

„Kiauliena yra ypač universali mėsa: ją galima paruošti ir itin paprastai, ir prabangiai ar netgi egzotiškai. Būtent dėl šios priežasties kiauliena valgoma kasdien ir puikuojasi ant šventinio stalo“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas.

Nuo šašlykų iki lėtais keptos ir plėšytos

Viena iš labiausiai pamėgtų kiaulienos dalių – sprandinė. Ekspertas primena, jog sprandas – tai raumenys iš pomentės dalies. Kiaulienos sprandinė yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai. Patiekalai iš kiaulienos sprandinės ypač mėgstami ne tik Lietuvoje, bet ir Azijoje.

Būtent iš šios dalies yra gaminami šašlykai, kepsniai, sprandinė dažnai dedama ir įvairiausius troškinius. Sprandinė puikiai tinka ir pasaulyje taip pamėgtos plėšytos kiaulienos gamybai. Ją paruošus vėliau galima naudoti mėsainiams, takams arba buritoms ruošti. Plėšyta kiauliena dažnai derinama su kopūstų salotomis coleslaw ir keptomis bulvėmis.

Vida Press nuotr./Plėšyta kiauliena su bulvėmis
Vida Press nuotr./Plėšyta kiauliena su bulvėmis

Azijoje kiaulienos sprandinė dažnai naudojama wok keptuvėje gaminamiems patiekalams: derinama su azijietiškais makaronais, ryžiais arba keptomis daržovėmis.

Ruošiant sprandinę šašlykams mėsą kelias valandas geriausia pamarinuoti druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus marinate.

Visgi Lietuvoje, ypač šiltuoju metų laiku, populiariausiu kiaulienos patiekalu išlieka šašlykas. Kaip teigia ekspertas, ruošiant sprandinę šašlykams mėsą kelias valandas geriausia pamarinuoti druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus marinate – taip, anot jo, atskleisite daugiausia mėsos skonio ir aromato. Be to, ruošiant šį patiekalą, nepamirškite sprandinės supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Taip mėsa iškeps tolygiai.

Vida Press nuotr./Šašlykai
Vida Press nuotr./Šašlykai

G.Bačkovas siūlo ir vietnamiečių mėgstamą kiaulienos sprandinės receptą, kuris patiks ir patiems išrankiausiems valgytojams.

Vietnamietiško stiliaus kiaulienos sprandinė

Ingredientai:

  • gabalas kiaulienos sprandinės;
  • 1/4 puodelio žuvies padažo (fish sauce);
  • 1/4 puodelio šviežiai spaustų žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
  • 1/4 puodelio cukraus;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 2 aitriosios paprikos;
  • smulkintos kalendros;
  • smulkintų svogūno laiškų;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

patiekimui:

  • supjaustyto agurko;
  • supjaustytų salotos lapų;
  • supjaustytų pomidorų.

Gaminimas:

1. Nedideliame indelyje sumaišykite žuvies padažą, žaliųjų citrinų sultis, cukrų, smulkintą česnaką, aitriąją papriką, kalendrą, svogūnų laiškus, druską ir pipirus. Gautą padažą užpilkite ant kiaulienos sprandinės. Viską dėkite į šaldytuvą ir jame laikykite apie 4 valandas.

2. Iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Išimkite kiaulieną iš marinato, nusausinkite ją popieriniais rankšluosčiais ir pagardinkite druska bei pipirais.

3. Kiaulieną dėkite ant grotelių ir kepkite apie pusantros valandos arba tol, kol mėsos termometras rodys 140 laipsnių.

4. Išimkite kiaulieną iš kepsninės, tuomet leiskite mėsai apie 10 minučių pailsėti. Galiausiai mėsą supjaustykite ir patiekite su supjaustytu agurku, salotomis ir pomidorais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas