1. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi ir druska iki purumo. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Suberkite miltus ir kepimo miltelius. Suminkykite tešlą.
2. Tešla išlipdykite kepimo indą (truputį atidėkite trupiniams) ir valandą palaikykite šaldytuve.
3. Obuolius ir svarainius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais, išimkite sėklas.
4. Paruoškite pudingą, kaip nurodyta ant pakuotės, atvėsinkite iki drungno ir supilkite į tešlos „krepšelį“.
5. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir nudžiovinkite.
6. Į pudingą susmeikite obuolių ir svarainių skilteles, užtrupinkite likusią tešlą, suberkite razinas ir smulkintus migdolus.
7. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 35-40 min.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Pirmiausia išvirkite pyrago viršui skirtą masę. Tam sudėkite visus ingredientus į storadugnį puodą ir pavirkite, kol svarainiai ir obuoliai suminkštės. Kiek atvėsinkite ir sutrinkite (nieko tokio, jei masė liks kiek rupi).
2. Miltus paskleiskite plačiame dubenyje, suberkite druską, į vidurį burokine tarka sutarkuokite sviestą, supilkite aliejų, suberkite cukrų ir suminkykite apykietę tešlą.
3. Išklokite tešla apvalios kepimo formos, išklotos kepimo popieriumi, dugną, ant tešlos paskirstykite svarainių-obuolių masę, jei norite, viršų galite pabarstyti mėgstamais kapotais riešutais.
4. Dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min. (jei imtų pernelyg skrusti viršus, pridenkite folija). Išimkite iš orkaitės ir leiskite pravėsti.
Svarainius supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklas ir sutarkuokite burokine tarka. Dėkite tarkius ir medų į puodelį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaukite 5 min., kol pritrauks. Įberkite mėgstamų prieskonių, pamaišykite ir skanaukite.
1. Kriaušes nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir pamerkite į parūgštintą vandenį, kad neparuduotų. Svarainius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
2. Puode užvirinkite vandenį su cukrumi. Į sirupą kiaurasamčiu sudėkite svarainių skilteles ir dalį kriaušių. Virkite 2–3 minutes. Išgriebkite viena eile sudėkite į dubenį ir atvėsinkite. Tame pačiame sirupe dalimis išvirkite likusias kriaušes.
3. Atvėsinę vaisius sudėkite į litrinius stiklainius ir užpilkite dar sykį užvirintu sirupu.
4. Stiklainius kaitinkite 90 laipsnių vandenyje 20 minučių. Užsukite.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Svarainius supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklas ir sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis, beveik permatomomis riekelėmis.
2. Berkite svarainius į puodą, užpilkite stikline vandens ir ant nedidelės ugnies pavirkite, kol svarainiai kiek suminkštės. Nukoškite (likusio vandens nebereikės).
3. Iš cukraus ir 500 ml vandens išvirkite sirupą, užpilkite juo svarainius ir palikite pernakt.
4. Kitą dieną svarainius nusunkite, tada sirupą užvirkite, sudėkite į jį svarainius, nukelkite nuo ugnies ir palikite, kol atvės. Taip pakartokite dar 2 kartus. Paskutinįjį kartą svarainius sirupe pavirkite 3–5 minutes, o tada supilkite į paruoštus stiklainėlius.
- Svarainius švariai nuplaukite, perpjaukite pusiau ir, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
- Jas sudėkite į puodą, suberkite cukrų, uždenkite ir palikite 24 valandas pastovėti, kad išsiskirtų sulčių.
- Svarainių uogienę virkite ant mažos ugnies nuolat maišydama. Paviršiuje susidariusias putas nugraibykite.
- Kai masė pradės tirštėti, suberkite vanilinį cukrų, dar minutę pakaitinkite ir nukelkite nuo ugnies.
- Karštą uogienę sukrėskite į orkaitėje iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite.
Kulinaro patarimas. Svarainius galite virti su aronijomis – uogienė bus ne dailios gintarinės, o sodrios spalvos. Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant svarainių laikymo laiko).
- Burokėlius sutarkuokite arba supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į stiklainius.
- Užpilkite iš likusių recepto sudedamųjų dalių pagamintu verdančiu marinatu ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė