Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką gaminti iš pavasario sulaukusių morkų? 2 greiti receptai: šilkinė sriuba ir pyragaičiai

Prasidėjęs kalendorinis pavasaris primena ir apie artėjančius šiltus orus, kai galėsime nusimesti sunkius paltus ir pūkines striukes. Po truputį keičiasi ir valgiaraštis, nors švieži žalumynai žaliuoja nebent ant palangių, yra lietuviškų daržovių, kurios puikiai iki šiol išsilaikė, vienos jų – morkos!
Morkų pyragėliai
Morkų pyragėliai / „Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai pataria „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, perkant morkas reiktų atkreipti dėmesį į jų odelę – ji neturėtų būti dėmėta ar susiraukšlėjusi, ir pateikia keletą patarimų ne tik dėl jų laikymo, bet ir vartojimo.

„Geriausia morkas laikyti sandariame plastikiniame maišelyje šaldytuve. Tačiau prieš tai reikia pašalinti žalumynus nuo jų viršūnių, kad jie neištrauktų iš šaknų drėgmės ir maistinių medžiagų. Morkos yra labai universalios daržovės, jas galima valgyti žalias, troškintas, virtas, skrudintas arba naudoti kaip sriubų ar troškinių ingredientą“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Pasak jos, sultyse esančios morkos suteikia saldų, švelnų skonį, jas verdant gali sumažėti arba pasišalinti vitaminai, o žalios arba troškintos morkos turi didžiausią maistinę vertę. Tačiau nesvarbu, kokį morkų paruošimo būdą pasirinksite – jas garinsite, valgysite žalias ar panardinsite į kreminį humusą – jos bet kokiu atveju praturtins jūsų racioną maistingomis medžiagomis, be to, morkose mažai kalorijų.

Svarstantiems, ką įdomaus galima pasigaminti iš morkų, maisto ekspertė pateikia du receptus, pagaminti pagal juos patiekalus pakaks vos pusvalandžio.

Šilkinė morkų sriuba

Vos penki paprasti ingredientai, laisvas pusvalandis ir tiršta morkų sriuba paruošta. Pikantiškesnis pasiūlymas valgantiesiems mėsą – sriubą pagardinkite kepintos šoninės ir avinžirnių mišiniu.

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 1 svogūnas;
  • 1 kg morkų;
  • 1 l daržovių sultinio;
  • 1 apelsinas;
  • alyvuogių aliejus (kepti).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną. Supjaustykite morkas ir nuolat maišydami kepinkite 5–7 minutes. Supilkite sultinį ir užvirinkite. Įtarkuokite šiek tiek apelsino žievelės ir sumažinę karštį troškinkite apie 20 minučių, kol morkos taps minkštos.

2. Išspauskite apelsino sultis ir sriubą sutrinkite maisto trintuvu. Viską pašildykite dar 2 minutes ir išpilstykite į lėkštes.

Vida Press nuotr./Trinta sriuba
Vida Press nuotr./Trinta sriuba

Aromatingi morkų pyragaičiai

Nepaprastai drėgni, purūs ir kvepiantys cinamonu morkų pyragaičiai tiks ne tik šventiniam stalui, bet ir kasdienai. Skanūs ir vieni, tačiau su kreminio sūrio pertepimu jie virsta dar gardesniais skanėstais.

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 320 g speltų miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 0,25 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • druskos;
  • 2 arbat. šaukšt. maltų linų sėmenų;
  • 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 2 virtos morkos;
  • 3 valg. šaukšt. pieno
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus
  • 0,5 arbat. šaukšt. vanilės esencijos;
  • 100 g kreminio sūrio;
  • 4 arbat. šaukšt. cukraus pudros;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų skrudintų žemės riešutų.

Gaminimas:

1. Virtas morkas sutarkuokite smulkia tarka ir sumaišykite su pienu, aliejumi ir vanilės esencija.

2. Nedideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus ir suberkite į tarkuotas morkas.

3. Kepimo indelius patepkite aliejumi. Tešlą sukrėskite į indelius ir kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min. Prieš išimdami pyragaitį iš indelio – atvėsinkite.

4. Kol pyragėliai vėsta, pagaminkite kremą. Sumaišykite kreminį sūrį su pienu, cukraus pudra ir vanilės esencija. Pyragaičius perpjaukite pusiau, pertepkite kremu. Likusiu kremu papuoškite jų viršų. Pyragaičius pabarstykite skrudintais smulkintais žemės riešutais ir virtos morkos gabalėliais.

Vida Press nuotr./Morkų pyragėliai
Vida Press nuotr./Morkų pyragėliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais