Maistingiausi – sezono metu
Mitybos specialistai kartoja, jog daugiausia medžiagų vaisiuose ir daržovėse yra jų sezono metu, o kaip tik dabar soduose skinamas obuolių derlius. Taigi sultingi, lietuviškos saulės sunokinti obuoliai – puikus organizmui naudingų medžiagų šaltinis.
Įvairūs žinynai ir mitybos specialistai teigia, kad obuoliuose gausu vitaminų – A, B grupės, C, E, netrūksta ir mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas ar geležis.
Lietuvoje sąlygos obelims vešėti ir obuoliams nokti puikios, tad jų čia priskaičiuojame nemažai rūšių. Kaip teigiama bendrovės „Maxima“ pranešime spaudai, vien šio tinklo parduotuvėse galima rasti daugiau nei 10 rūšių lietuviškų obuolių. Vieni pirmųjų Lietuvos soduose užderėjo ir parduotuves pasiekė vasariniai „Early Geneva“ rūšies obuoliai, o rugsėjui persiritus į antrąją pusę obuolių rūšių bus dar daugiau – maždaug 20-imt rūšių.
Ir prie keptos mėsos, ir su veganiškais užkandžiais
Dalis lietuviškų obuolių derliaus virsta sultimis, dalis keliauja į sandėlius ir sulaukia žiemos, o dalis virsta pyragais, užkandžiais, garnyrais ar traškučiais. „Kalėdų stalo viduryje visada puikiai atrodo keptas kalakutas, višta ar antis su obuoliais. Ar žinote, kodėl su kepama paukštiena dedamas obuolys? Jis padeda išlaikyti mėsos drėgmę. Vaisiaus skiltelės puikiai papildo ir silkės patiekalus, įvairias salotas. Iš tiesų, obuolys yra labai universalus ir pigus ingredientas“, – pastebi „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.
Pasak jo, vis daugiau obuolių lietuviai džiovina, taip išsaugodami beveik visas vaisiuose esančias naudingąsias medžiagas: pektinus, vitaminus, kalcį, magnį, geležį ir kalį. Džiovinti obuoliai yra natūralaus cukraus (fruktozės ir gliukozės) šaltinis.
A.Poleninas siūlo 3 įdomių patiekalų su obuoliais receptus: veganišką užkandį su obuoliais, suvožtinius su obuoliais ir obuolių sultyse marinuotus burokėlius.
Veganiškas užkandis su obuoliais
Šie skanumynai primins obuolių pyrago skonį, tačiau jų sudėtyje nėra gliuteno
Ingredientai:
- 1 stiklinė džiovintų obuolių;
- 1/2 stiklinės džiovintų datulių (be kauliukų);
- 1/2 stiklinės avižinių dribsnių;
- 1/2 stiklinės nesūdytų, pakepintų migdolų riešutų;
- 1 valg. šaukšt. klevų arba agavų sirupo;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- žiupsnis kvapniųjų pipirų;
- 2 valg. šaukšt. vandens.
Gaminimas:
1. Obuolius, datules, avižinius dribsnius ir riešutus susmulkinkite trintuvu, įberkite cinamono, pipirų, supilkite sirupą ir vandenį.
2. Smulkinkite tol, kol gausite vientisą masę. Iš jos suformuokite rutuliukus. Sudėkite ant lentelės arba į lėkštę ir palaikykite šaldytuve apie 15–30 minučių.
Suvožtiniai su obuoliais
Ingredientai (4 nemažiems suvožtiniams):
- 2 puodeliai patinkančių ryžių (tinka ir basmati ar juodieji ryžiai);
- apie 600 ml daržovių sultinio;
- 2 pilnos stiklinės obuolių kubelių;
- maždaug pusė kubeliais pjaustyto saldžiojo moliūgo;
- 1 puodelis šalotinių svogūnėlių;
- moliūgų sėklų;
- šviežių ar džiovintų čiobrelių;
- Himalajų druskos.
Gaminimas:
1. Sultinyje išvirkite ryžius, tačiau nepervirkite. Išvirusius nuplaukite, nuvarvinkite.
2. Saldžiojo moliūgo gabalėlius dėkite ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriumi, ir šaukite į vidutinės kaitros orkaitę. Maždaug po 15 minučių ant skardos sudėkite ir svogūnėlius bei obuolio gabalėlius ir kepkite dar pusvalandį. Iškepus palikite atvėsti.
3. Kai atvės, sutrinkite trintuvu su čiobreliais, tačiau nepertrinkite.
4. Ryžius su moliūgų sėklomis galima taip pat galima kiek pakapoti smulkintuvu arba viską iškart maišyti, pridėti druskos ir formuoti paplotėlius.
5. Suformavę dėkite juos 5 minutėms į orkaitę, kad šiek tiek padžiūtų ir būtų lengviau valgyti.
6. Dėkite ant mėgstamos suvožtinių bandelės ir skanaukite. Galima skaninti salotomis, karamelizuotais svogūnais ar džemu.
Su obuolių sultimis marinuoti burokėliai
1. Išvirkite burokėlius, nupilkite karštą vandenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Atvėsusias daržoves nulupkite ir sutarkuokite arba supjaustykite nedideliais kubeliais.
2. Į puslitrinį stiklainį įdėkite lauro lapą, porą gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, o tada kraukite burokėlius.
3. Pakaitinkite obuolių sultis iki virimo, tačiau neužvirkite. Karštu skysčiu užpilkite burokėlius. Uždarykite stiklainį ir atsargiai apverskite. Taip palaikykite, kol atvės, o tada – į lentynas.