Ką ruošti iš karališkųjų šparagų? 15 pačių įvairiausių receptų

Nors įprasta, jog pabudus gamtai atidarome ridikėlių, salotų ar lietuviškų agurkų sezoną, dar ne visi valgytojai pavasarį atkreipia dėmesį į naujo derliaus šparagus (dar vienas jų pavadinimas – smidrai). O be reikalo! Šios itin naudingos, lengvai paruošiamos daržovės privalėtų įsitaisyti kiekvieno lėkštėje. O mes pateikiame pasiūlymų, kaip juos paruošti ir su kuo valgyti.
Kiaušiniai su šparagais
Kiaušiniai su šparagais / „Scanpix“ nuotr.
Kiaulpienės su lašišomis ir šparagais
Receptas: Kiaulpienės su lašišomis ir smidrais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 200.00 g (rūkytų lašišų filė)
Salotos: 2.00 vnt. (gūželė salotinių trūkažolių ir keli lapeliai „Ledkalnio“ salotų)
Kiaulpienės: 30.00 g (saujelė lapelių)
Smidrai: 50.00 g (t. y. smidrai; nedidelis ryšulėlis šviežių)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Alyvuogės: 30.00 g (saujelė juodųjų)
Baltos duonos riekelės 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (padažui)
Grūdėtosios garstyčios (padažui) 1.00 arbat. š.
Sojų padažas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys padažui)
Kaip gaminti

1. Visus salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite, pusvalandį palaikykite šaldytuve sandariame inde, didesnius suplėšykite ir išdėliokite į lėkštes.

2. Ant viršaus dėkite lašišų griežinėlių, berkite nuvarvintų alyvuogių.

3. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite skiltelėmis, išdėliokite ant salotų.

4. Duonos riekeles supjaustykite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

5. Smidrų galus nupjaukite, nuvalykite, koteliais žemyn sumeskite į puodą su vandeniu ir kelias minutes pavirkite. Išgriebkite ir nuvarvinkite, atvėsintus išdėliokite ant salotų.

6. Paruoškite žalumynų padažą. Svogūną susmulkinkite, sumeskite į elektrinį plakiklį, supilkite aliejų, balzaminį actą, sojų padažą, apelsinų sultis, sukrėskite garstyčias, medų ir viską iki vientisumo suplakite.

7. Padažu apliekite salotas ir tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.

Suskleisti
Smidrai su olandišku padažu
Receptas: Smidrai su olandišku padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 400.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Sviestas: 100.00 arbat. š. (pusė pakelio)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. žaliųjų citrinų sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Paruoškite smidrus: kotelius plonai nulupkite, suriškite ryšulėliais po aštuonis ir labai trumpam iki viršūnėlių įstatykite į citrinų sultimis parūgštintą vandenį, virkite apie 6 min. Tada smidrus atsargiai išgriebkite kiaurasamčiu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Kai smidrai apdžius, juos atriškite. Į trynius įpilkite truputį vandens ir vandens vonelėje virš garų plakite, kol sutirštės. Pamažu supilkite lydytą sviestą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir užpilkite ant smidrų.

Suskleisti
Smidrai su šonine
Receptas: Smidrai su šonine
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 67
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 10.00 g (po 5 žaliuosius ir baltuosius ūglius)
Šoninė (plonyčiai griežinėliai): 10.00 riekės
Parmezano sūris: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (stambiai malti, pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių)
Kaip gaminti

1. Smidrus nuplaukite, kotelius nuskuskite, galiukus nupjaukite, suriškite į ryšulėlį, įstatykite į siaurą puodą su verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtų tik pusę smidrų stiebų, ir 4 min. pavirkite.

2. Ant šoninės griežinėlių berkite parmezano, dėkite po smidrų ūglį, jį pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais ir apie 5 min. iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, iki šoninė dailiai apskrus.

3. Tiekite apšlaksčiusi citrinų sultimis.

Suskleisti
Salotos su šparagais
Receptas: Salotos su šparagais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 400.00 g (šparagai švieži)
Agurkai: 150.00 g
Ridikėliai: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Gražgarstės: 50.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - sulčių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Šviežius šparagus išvirkite (apie 15 min.), ataušinkite ir supjaustykite gabaliukais.

2. Ridikėlius supjaustykite skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplaukite ir nuvarvinkite. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėkite į salotinę, pasūdykite, įberkite pipirų, žiupsnelį cukraus, išmaišykite.

3. Iš aliejaus, garstyčių, su druska sutrinto česnako ir citrinų sulčių paruošti padažą, supilkite ant salotų ir išmaišykite. Ant viršaus išdėliokite kiaušinių puseles.     

Suskleisti
Vytauto Radzevičiaus gamintas lietuviškas fugu
Receptas: Lietuviškas fugu su bobausiais ir šparagais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Bobausiai: 300.00 g
Šparagai: 1.00 ryšel.
Šoninė: 4.00 riekės (rūkytos kiaulienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Gavęs dėžę bobausių dovanų iš draugo Dzūkijoje, pasiryžau išmėginti šio grybo skonį. O kadangi skaitote šį mano parašytą tekstą, reiškia, kad likau gyvas.

Prie dovanos gavau ir patarimą – prieš verdant nupjaustyti kotelius ir pamirkyti kepurėles stipriai pasūdytame vandenyje bei gerai praskalauti – taip bobausių raukšlėse neliks smėlio ir jis negirgždės tarp dantų kramtant.

Kai grybus gerai nuplausit, reikia juos tris kartus po 15 minučių nuvirti, kiekvieną kartą pakeičiant vandenį. Tik nesugalvokite naudoti nuoviro – jis taip pat nuodingas. Po trijų virimų bobausiuose esantis nuodingas giromitrinaspraranda poveikį. Tačiau patariama pirmą kartą ragaujantiems bobausius iš pradžių suvalgyti pusę kepurėlės ir pasitikrinti, ar nesate jautrus šiems grybams.

Visos šios procedūros primena japoniško delikateso fugu gaminimą. Fugu gaminamas iš dygliapilvių šeimos žuvų ir kai kurie jų organai yra nuodingi. Todėl fugu žuvį išdarinėti gali tik dvejų metų mokslus baigę kvalifikuoti meistrai, kurie išpjausto nuodingas vietas ir į virtuvę patiekia nenuodingą žuvies dalį. Tokio patiekalo ragavimas kelia adrenaliną, bet kita vertus – tai tikrai skanu, ypač kai pagaminamas sašimi.

1. Bobausius paruoškite kaip parašyta aukščiau ir nuplaukite.

2. Šoninę smulkiai supjaustykite ir suspirginkite keptuvėje. Įdėkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės.

3. Sudėkite į tris dalis supjaustytus šparagus ir kelias minutes maišydami pakepinkite. Sudėkite bobausius, įpilkite grietinėlės ir maišydami pakaitinkite, kol grietinėlė užvirs.

4. Pasūdykite pagal skonį ir dėkite į lėkštes. Patiekalą galite apibarstyti smulkintais krapais ar svogūnų laiškais.

Suskleisti
Mocarelos brusketos su šparagais ir žalumynais
Receptas: Mocarelos brusketos su šparagais ir žalumynais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Mocarelos sūris: 200.00 g (būtų idealu, jei naudotumėt mocarela di bufala)
Šparagai: 7.00 vnt.
Bazilikai: 20.00 g (šviežio)
Meškiniai česnakai: 15.00 g (šviežių)
Mėtos: 15.00 g (šviežių)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Čiabata: 1.00 vnt. (nedidelis kepaliukas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Griliaus keptuvėje arba orkaitėje apskrudinkite iš abiejų pusių riekelėmis supjaustytą ciabatą.

2. Smulkiai susmulkinkite mėtas, meškinius česnakus ir bazilikus. Juos dėkite į lėkštę (užpildykite pusę lėkštės). Kubeliais supjaustykite mocarelą ir dėkite į kitą lėkštės pusę. Ant lėkštėje esančių produktų užbarstykite šiek tiek druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, užtarkuokite apelsino žievelės.

3. Į švarų dubenėlį išspauskite 2 šaukštus apelsino sulčių, tiek pat citrinos sulčių ir 3 šaukštus alyvuogių aliejaus. Išmaišykite.

4. Švariai nuplautus ir nusausintus šparagus perlaužkite ir nulūžusią apatinę dalį išmeskite (arba panaudokite verdant sultinį).

5. Liko sukonstruoti brusketą, tik tai reikia daryti prieš pat patiekiant.

6. Įkaitinkite griliaus keptuvę, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir 2 minutes kepkite šparagus, išspauskite likusio apelsino sultis, pakratykite šparagus keptuvėje, pabarstykite šiek tiek druskos, dar 1 minutė ir šparagai paruošti.

7. Ant ciabatos klokite sluoksnį susmulkintų prieskoninių žolelių. Patogiausia tai iš karto padaryti su visomis riekelėmis. Tada dėkite moracelos kubelius ir galiausiai papuoškite šparagu. Valgykite iš karto, nes jei ilgai laikysite, ciabata praras savo traškumą.

Suskleisti
Smidrų salotų ingredientai
Receptas: Traškios smidrų salotos su riešutais ir džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 8.00 vnt. (storesnių šviežių žaliųjų)
Špinatai: 100.00 g (jaunų)
Gražgarstės: 100.00 g
Džiovinti pomidorai: 40.00 g (aliejuje konservuotų)
Sūris: 1.00 valg. š. (bet kurio patinkančio tarkuoto ar trupinto kietesnio)
Riešutai: 3.00 valg. š. (pakepintų ir stambiai kapotų be odelės (tinka žemės, lazdynų riešutai, pistacijos, migdolai, anakardžiai))
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š.
Bazilikai: 5.00 vnt. (švieži lapeliai)
Mėtos: 5.00 vnt. (švieži lapeliai)
Petražolės: 2.00 vnt. (šakelės)
Citrinos: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Sausoje keptuvėje pakepinkite kedrines pinijas ir leiskite atvėsti.

2. Nulauždami galiukus pašalinkite kietąsias sumedėjusias šparagų dalis, nuplaukite, nusausinkite, o tada tarka ar skustuku supjaustykite išilgai ilgomis plonomis drožlėmis.

3. Pagaminkite žalią padažą: smulkiai sukapokite baziliką, petražoles ir mėtą, sumaišykite su 6 šaukštais aliejaus, 6 šaukštais citrinos sulčių, įberkite po žiupsnį druskos ir pipirų.

4. Į lėkštę dėkite nuplautus ir nusausintus špinatus, gražgarstes, šparagų drožles, juostelėmis pjaustytus pomidorus. Užpilkite žolelių padažu ir užbaikite salotų ruošimą pabarstydami riešutais (ir, jei norite, sūriu).

Suskleisti
Vokiška šparagų sriuba
Receptas: Vokiška šparagų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Šparagai: 500.00 g
Sviestas: 3.00 valg. š.
Vanduo: 3.00 st.
Miltai: 2.00 valg. š.
Pienas: 1.00 st.
Grietinėlė: 0.30 st.
Druska: 0.50 arbat. š.
Baltieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Kaip gaminti

1. Nuo šparagų nupjaukite minkštas viršūnėles ir atidėkite į šalį. Jei šparagų kotai sumedėję – nulaužkite juos lenkdami šparagą paėmus už galų, lūš reikiamoje vietoje. Likusius kotelius dėkite į verdantį vandenį. Virkite trumpai, kol šparagai suminkštės.

2. Išgriebkite šparagus ir supjaustykite pusės degtuko ilgio gabalėliais.

3. Puode išlydykite sviestą. Tirpintą sviestą maišykite su palengva įberiamais miltais, įpilkite šparagų nuovirą ir maišykite su plakikliu, kad nebūtų gumulų. Sriubą pavirkite ant mažos ugnies maišydami apie 15 minučių – taip sumažės miltinis skonis.

4. Supilkite pieną ir užvirinkite. Supilkite grietinėlę, berkite druskos. Nukaiskite puodą ir sudėkite į sriubą supjaustytus virtus šparagus. Pilkite į lėkštę, paskaninkite muskatu, baltaisiais pipirais ir šparagų viršūnėlėmis.

Suskleisti
Krevetės su šparagais ir apelsinais
Receptas: Krevetės su smidrais ir apelsinais
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 10.00 vnt. (tigrinių)
Smidrai: 10.00 vnt. (t. y. apvirti smidrai)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis 2cm)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (0,5)
Sviestas: 80.00 g
Vynas: 75.00 ml (balto)
Vištienos sultinys: 100.00 ml
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Apelsinai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti

1. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintus česnakus, imbierą, aitriąją papriką ir lengvai apkepkite.

2. Supilkite vyną ir sultinį, pakaitinkite. Sudėkite virtas krevetes, smidrus, nuluptas apelsino skilteles, pagardinkite druska.

3. Virkite apie 3 minutes. Galiausiai įmaišykite 50 g šalto sviesto ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.

4. Patiekite giliose lėkštėse su padažu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
lašiša su citrinomis
Receptas: Lašiša su citrinomis ir smidrais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 42
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (4 lašišų pjausniai po 140 g)
Smidrai: 500.00 g (t. y. smidrai; tinka ir kitokios žalios spalvos daržovės, pavyzdžiui, brokoliai)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 100.00 ml
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų)
Grietinė: 125.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (po žiupsnelį druskos, cukraus, pipirų, muskatų)
Kaip gaminti

1. Lašišą pasūdykite, pabarstykite pipirais. Citriną supjaustykite plonais griežinėliais. Grietinę sumaišykite su garstyčiomis ir žiupsneliu cukraus.

2. Smidrus perpilkite verdančiu vandeniu ir nuvarvinkite.

3. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite svieste. Paskui sudėkite smidrus, supilkite sultinį, pagardinkite muskatais ir 3–4 min. patroškinkite.

4. Atkirpkite 50 cm plėvelės. Vieną galą užriškite ir viduje paskleiskite smidrus. Ant jų išdėliokite citrinos griežinėlius ir žuvį. Viską aptepkite grietine ir užriškite kitą plėvelės galą.

5. Plėvelę keliose vietose pradurkite, dėkite ant šaltų grotelių ir 20 min. kepti iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje. Prie taip paruoštos žuvies labiausiai tinka žalios salotos.

Suskleisti
Makaronai su žaliaisiais smidrais ir sūrio padažu
Receptas: Makaronai su žaliaisiais smidrais ir sūrio padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 25
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (vamzdelio formos)
Druska: 2.00 žiupsnelis (makaronams ir padažui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Smidrai: 200.00 g (t. y. smidrai)
Sviestas: 1.00 valg. š. (padažui)
Miltai: 25.00 g (1 arbat. š. padažui)
Grietinėlė: 1.00 st. (liesos – padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Parmezano sūris: 100.00 g (smulkiai tarkuoto ar kitokio sūrio – padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite pasūdytame ir šiek tiek pasaldintame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite ir nuvarvinkite.

2. Smidrus nuplaukite, nupjaukite sukietėjusias dalis, stiebus 1–2 minutėms įmeskite į verdantį vandenį. Išgriebus nuvarvinkite.

3. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir trumpai pakepinkite miltus. Supilkite grietinėlę, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir užvirinkite. Suberkite tarkuotą parmezaną, įspauskite skiltelę česnakų ir gerai išmaišykite.

4. Makaronus ir smidrus sudėkite į lėkštes ir užpilkite sūrio padažo.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pyragas su smidrais, kumpiu ir sūriu
Receptas: Nesaldus pyragas su smidrais, kumpiu ir sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (1 - tešlai ir 1 - įdarui)
Vanduo: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (1 arbat. š. - tešlai ir ¼ arbat. š. - įdarui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Miltai: 170.00 g (tešlai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Kumpis: 150.00 g (mėgstamo - įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių arba 3 maži - įdarui)
Grietinėlė: 125.00 ml (riebios - įdarui)
Pienas: 85.00 ml (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (¼ maltų - įdarui)
Itališkos džiovintos žolelės: (mėgstamų - įdarui) 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (tarkuoto, kietojo - įdarui)
Smidrai: 6.00 vnt. (6 - 8 - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
  2. Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
  3. Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
  4. Suberkite į dubenį miltus ir išmaišykite.
  5. Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
  6. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
  7. Pasiruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite smulkiai sukapotus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  8. Į tą pačią keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą kumpį ir pakepinkite, kol gražiai apskrus. Taip pat išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  9. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, grietinėlę, pieną, druską, juoduosius pipirus ir žoleles. Įmaišykite tarkuotą kietąjį sūrį.
  10. Kietuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
  11. Pyrago pagrindui iškepus, išimkite iš orkaitės. Ant dugno paskleiskite kepintus svogūnus ir kumpį.
  12. Ant viršaus užpilkite kiaušinių ir sūrio plakinį. Išdėliokite smidrus.
  13. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes, kol pyrago įdaras sutvirtės ir gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą pastovėti dar apie 5–10 minučių.
  14. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite dar šiltą.
Suskleisti
Rizotas su smidrais
Receptas: Rizotas su smidrais ir parmezanu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 10
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g (skirtų rizotui, t.y. „arborio“ arba „carnaroli“ rūšių)
Smidrai: 200.00 g
Parmezano sūris: 40.00 g (autoriai naudojo brandintą 30 mėnesių, bet tiktų ir jaunesnis)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vynas: 0.50 puodelis (balto sausojo)
Sviestas: 40.00 g
Daržovių sultinys: 1.00 l (gali užtekti ir kiek mažiau)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Aliejuje pakepkite susmulkintą šalotinį svogūną. Suberkite ryžius ir pakepinkite kelias minutes, kol taps beveik skaidrūs.

2. Kitame puode išsivirkite lengvą daržovių sultinį

3. Užpilkite ryžius baltuoju vynu ir nugarinkite. Neskubėdami, kas trys minutes pilkite po keletą šaukštų sultinio ant ryžių ir netaupydami jėgų maišykite. Sumažinkite ugnį.

4. Į karštą sultinį kelioms minutėms įmeskite nuskustus smidrus. Išimkite juos ir sudėkite į rizotą (kelis stiebus sutrumpinkite ir pasilikite papuošimui).

5. Kai ryžiai įgaus vientisą homogenišką konsistenciją įmeskite sviesto gabaliuką. Suberkite dalį tarkuoto parmezano, labai kruopščiai išmaišykite ir uždenkite dangčiu. Duokite rizotui pailsėti kelias minutes.

6. Patiekdami lėkštėje sudėkite į formelę ir apvožkite. Išdėliokite ant rizoto smidrus ir pabarstykite likusiu parmezano sūriu bei pagardinkite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.

Suskleisti
Ėrienos kepsnys
Receptas: Ant grotelių kepta ėriena su šparagais ir žirnelių piurė
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Ėriena: 600.00 g (arba 4 ėrienos nugarinės T-bone kepsniai)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų ir dar šakelė šviežio)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (džiovintų ir dar kelios šakelės šviežių)
Citrinos: 0.50 arbat. š.
Šparagai: 150.00 g
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšniniai)
Bulvės: 4.00 vnt. (mažos)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (tyro)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į didesnį indą sudėkite džiovintus raudonėlius, mėtas, smulkintą šviežią raudonėlį, 1/3 susmulkintų šviežių mėtų, druskos, pipirų ir kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišykite. Į marinatą sudėkite ėrienos kepsnius bei tolygiai paskirstykite jį rankomis. Palikite marinuotis apie 1 valandą.

2. Tuo metu pasiruošiame žaliųjų žirnelių piurė. Į verdantį vandenį suberiame žirnelius ir verdame tiksliai 3 minutes. Tik išvirus, nupilame šaltu vandeniu, kad žirneliai neprarastų spalvos. Dedame į elektrinį trintuvą kartu su citrinos sultimis ir 1/3 šviežių mėtų. Priklauso nuo trintuvo galingumo, bet jei jūsų piurė ne glotni – perkoškite ją per sietelį. Pagal skonį berkite druskos ir pipirų.

3. Išvirkite bulves. Į verdantį vandenį kartu su bulvėmis sudėkite likusias šviežias mėtas.

4. Supjaustykite pomidorus, dėkite į lėkštę su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais ir viską neškite į lauką, nes patiekalą užbaigsime ruošti ant grotelių.

5. Ant įkaitusių grotelių dedame ėrieną ir kepame apie 6–8 minutes (priklauso nuo kepsnio storio). Ėrienai iškepus, leidžiame lėkštėje „pailsėti“ apie 3–4 minutes.

6. Tuo metu ant grotelių dedame šparagus (prieš tai nulaužę sumedėjusį kotelį), būtinai prieš tai užlašiname truputėlį alyvuogių aliejaus, kad neliptų, ir kepame apie 2–3 minutes. Taip pat ant grotelių sušildome bulves ir puodą su žirnelių piurė.

7. Dedame mėsą ir visus priedus į lėkštes ir patiekiame. Skanaus!

Suskleisti
Smidrų ir špinatų „Tortino“
Receptas: Smidrų ir špinatų „Tortino“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 15
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 225.00 g
Špinatai: 2.00 sauja
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (dideli)
Sviestas: 10.00 g
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (smulkinto)
Pienas: 1.00 valg. š.
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (tarkuoto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Nuvalytus smidrus supjaustykite 2,5 cm ilgio gabalėliais, svogūnėlį smulkiai sukapokite, nuo špinatų nupjaustykite kietesnius kotelius.

2. Smidrus sumeskite į verdantį vandenį, 3 min. pavirkite, nukoškite, perliekite šaltu ir nuvarvinkite.

3. Keptuvėje išlydytame svieste trumpai pakepinkite svogūnus, sudėkite špinatus, įberkite čiobrelių. Troškinkite, kol špinatų lapai suglebs.

4. Masę sukrėskite į apkepo indą, ant viršaus paskleiskite apvirtus smidrus.

5. Kiaušinius išplakite su pienu, suberkite sūrį, pagardinkite pipirais, išmaišykite ir supilkite ant paruoštų daržovių. Indą kelis kartus krestelėkite, kad kiaušinių plakinys tolygiai pasiskirstytų. Kepkite 200 °C orkaitėje 15 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų