Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką verta žinoti, jei ant grotelių kepsite vaisius. Receptai

Vasarai beldžiantis į duris vis daugiau laiko leidžiame gamtoje, o savaitgaliai tampa puikia proga pasimėgauti ant gyvos ugnies keptu maistu. Jei nutarėte, jog tokiu būdu galima ruošti ir desertą, pats metas pabandyti kepti vaisius. O jie tinka patys įvairiausi, tik verta vadovautis keliais patarimais.
Ant grotelių kepti vaisiai
Ant grotelių kepti vaisiai / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, kepti kepsninėje puikiai tiks ne tik lietuvių ypač mėgstami obuoliai, kriaušės ar bananai, bet ir ananasai, figos, persikai, nektarinai, mangai ar net arbūzai.

„Nors skamba ne visai įtikimai, arbūzai ir ananasai puikiai tinka kepsninėms. Rekomenduojama juos supjaustyti trikampiais ir palikti žieveles. Taip pat įtrinti ruduoju cukrumi, žaliosios citrinos sultimis ar saldžiųjų paprikų milteliais – po kelias minutes ant grotelių kepinami vaisiai netruks paskleisti aromatą, o cukrus ims karamelizuotis“, – pataria J.Sabaitienė.

Pasak ekspertės, šitaip keptus vaisius galite patiekti su ledais, karštu šokoladu, uogų sirupu ar kitais mėgstamais priedais. Jeigu mėgstate saldžiau, tikrai įvertinsite keptas figas. Jas reikėtų tiesiog įpjauti, atverti jų vidų ir dėti tiesiai ant grotelių. „Pagrilintos figos įgaus pikantišką skonį, kurį dar labiau pabrėšite apšlakstydami medumi ir apibarstydami smulkintomis pistacijomis“, – sako J.Sabaitienė.

Vida Press nuotr./Ant grotelių kepti abrikosai
Vida Press nuotr./Ant grotelių kepti abrikosai

Prieš dedant vaisius ant grotelių verta įsitikinti, ar jie gana tvirti. J.Sabaitienės teigimu, geriausia būtų rinktis nepernokusius vaisius.

Pasak ekspertės, vis dėlto svarbu atkreipti dėmesį į kelis momentus. Pirmiausia prieš dedant vaisius ant grotelių verta įsitikinti, ar jie gana tvirti. J.Sabaitienės teigimu, geriausia būtų rinktis nepernokusius vaisius. Taip pat ji dalijasi dar keliais vaisių kepimo ant grilio patarimais.

Pjaustykite didesniais gabalėliais. Dauguma vaisių yra gana trapūs, todėl geriausia juos supjaustyti dideliais gabalais, griežinėliais. Šitokiu būdu supjaustyti vaisiai išliks tvirtesni, neturėtų suskilti ar pabyrėti. Be to, stambesni jų gabaliukai tvirčiau laikysis ant grotelių. Jeigu kepimui pasirinkote nedidelius vaisius, jų gabalėlius galite suverti ant medinių iešmelių.

Groteles patepkite aliejumi. Kepant vaisius ant grilio kepsninę reikėtų įkaitinti iki vidutinės kaitros, kepsninės groteles patepti neutralaus skonio aliejumi. Taip vaisiai kepami ant grotelių neprilips ir nesubyrės, juos bus paprasčiau vartyti.

Vida Press nuotr./Arbūzų ir ananasų iešmeliai
Vida Press nuotr./Arbūzų ir ananasų iešmeliai

Citrusinius vaisius pabarstykite cukrumi. Ant grilio kepti galima ne tik obuolius, ananasus ar vynuoges, bet ir citrusinius vaisius: apelsinus, citrinas, žaliąsias citrinas, greipfrutus. Tačiau kepant šiuos vaisius reikėtų perpjauti per pusę ir apibarstyti cukrumi. Tokiu būdų paruošti vaisiai gražiai karamelizuosis.

Nešvaistykite vaisių sulčių. Dėl didelio karščio kai kurie ant grotelių kepami vaisiai išskiria daug sulčių. Žinoma, dalis jų išlašės pro groteles. Tačiau tam, kad sulčių neišvaistytumėte, galite po grotelėmis padėti skardą ar kitą indą, į kurį išsiskyrusios sultys subėgs. Sultimis galėsite pašlakstyti iškepusius vaisius arba jas panaudoti įvairiausiems desertams, gaiviems vaisiniams kokteiliams ar ruošdami padažus salotoms.

J.Sabaitienė siūlo ir porą keptų vaisių receptų, išbandykite ir gal šie skanėstai taps tikra stalo pažiba.

Ant grotelių keptas arbūzas

Ingredientai:

  • besėklio arbūzo;
  • jūros druskos;
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Supjaustykite arbūzą storais trikampiniais griežinėliais (žievę palikite). Tuomet ant lėkštės patieskite vienkartinį rankšluostį. Ant jo sudėkite arbūzą ir leiskite jam šiek tiek nuvarvėti.

2. Iki vidutinės kaitros įkaitinkite kepsninę ir groteles švelniai patepkite aliejumi.

3. Prieš kepant arbūzą pabarstykite jį druska, patepkite aliejumi ir kiekvieną jo puselę ant grilio kepkite po 3 minutes. Taip paruoštas arbūzas puikiai tiks į salotas su fetos sūriu.

123RF.com nuotr./Grilyje keptas arbūzas
123RF.com nuotr./Grilyje keptas arbūzas

Keptos slyvos su ledais

Ingredientai:

  • slyvų;
  • mėgstamų ledų;
  • mėgstamo aliejaus.

Gaminimas:

1. Pirmiausia iki vidutinės kaitros įkaitinkite kepsninę. Groteles švelniai patepkite aliejumi.

2. Nuplaukite slyvas, perpjaukite jas per pusę ir pašalinkite kauliukus.

3. Prieš dedant slyvas ant grilio jas šiek tiek patepkite aliejumi ir vartydami pakepkite apie 5 minutes.

4. Patiekite su mėgstamais ledais.

Kepti persikai
Receptas: Kepti persikai
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Persikai: 3.00 vnt. (gerai prinokę)
Vynuogių kauliukų aliejus 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Citrininė melisa (keli švieži lapeliai) 5.00 g
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė)
Balzaminis padažas (natūralaus apelsinų arba persikų skonio) 4.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį stambiai maltų)
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt. (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Persikus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, atsargiai, kad nepažeistumėte puselių, išimkite kauliukus.

2. Melisų lapelius ir čiobrelio šakelę labai smulkiai sukapokite, tada šiek tiek pagrūskite.

3. Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su vynuogių kauliukų aliejumi, apelsinų sultimis, grūstais prieskoniais.

4. Viską labai gerai išmaišykite, gautu mišiniu apšlakstykite persikus ir bent pusvalandį palikite pastovėti, kad padažas įsigertų. Tada apverskite persikus kita pusele ir dar pusvalandžiui palikite, kad pastovėtų.

5. Taip paruoštus persikus iš abiejų pusių po kelias minutes, kad neištižtų, o tik sušiltų, apkepkite ant grotelių arba keptuvėje.

Apšlakstytus pikantiško skonio balzaminiu padažu galima valgyti vienus arba tiekti kaip garnyrą prie paukštienos bei žvėrienos patiekalų.

Be padažo tokius persikus galima tiekti su ledais, trintomis šviežiomis uogomis ir trapios tešlos pyragais.

Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Ananasai ant grotelių
Receptas: Ananasai ant grotelių
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 1.00 vnt. (nedidelio gerai prinokusio)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Romas: 2.00 valg. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - maltų)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - nutarkuotų žievelių ir pusės citrinos sulčių)
Medus: 3.00 valg. š.
Kokosų pienas: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Ananasą nuplaukite, galus nupjaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir išskobkite kietą šerdį.  
  2. Nedideliame indelyje medų sumaišykite su citrinų sultimis ir romu.
  3. Pagal skonį įberkite gvazdikėlių, cinamono, supilkite kokosų pieną ir gerai išmaišykite.
  4. Supilkite į plokščią dubenį, sudėkite ananasų griežinėlius ir vis pavartydama marinuokite apie valandą.
  5. Gerai nuvarvintus ananasų griežinėlius kepkite ant grotelių apie 6 min. Kol kepa, ananasų riekeles vis pašlakstykite likusiu marinatu.
  6. Iškepusias sudėkite į lėkštę ir supjaustykite ketvirčiais. Tiekite su mėtos lapeliu, jei norite, galite užbarstyti miltelinio cukraus.
Suskleisti
Kepami bananai
Receptas: Grilyje kepti bananai su maskarponės kremu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Bananai: 8.00 vnt. (nedideli)
Cukraus pudra: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Romas: 1.00 valg. š. (jei neturite, nenaudokite, tačiau su romu desertas skanesnis)
Kaip gaminti

1. Vidutinio dydžio dubenėlyje sumaišykite cukraus pudrą, cinamoną ir romą, sudėkite ir maskarponės sūrį, labai gerai viską išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą, kol bus paruošti bananai.

2. Nenuluptus bananus dėkite ant grilio ir kepkite ant intensyvios ugnies 8–12 min. Geriau, jei kepant neatsitrauktumėte nuo ugnies ir bananus nuolat vartytumėte. Jie bus iškepę, kai visa žievė pajuos ir jausite, jog bananas viduje suminkštėjo.

3. Patiekite bananus lėkštėje nenuluptus, tik gerokai įpjovę odą (kad matytųsi iškepęs vaisius) ir uždėję po didelį šaukštą kremo.

Pasiūlymas Nr. 1: Jei norite daugiau skonio, vos tik bananams iškepus, kol dar karšti, prapjaukite žievę ir ant minkštimo uždėkite smulkinto juodojo šokolado – tegul jis išsilydo. O tada patiekite, kaip aprašyta anksčiau.

Pasiūlymas Nr. 2: Jei neturite maskarponės sūrio, galite patiekti bananus su ledais, nebus taip subtilu ir netikėta, tačiau derinys taip pat išeis puikus.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais