Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, kepti kepsninėje puikiai tiks ne tik lietuvių ypač mėgstami obuoliai, kriaušės ar bananai, bet ir ananasai, figos, persikai, nektarinai, mangai ar net arbūzai.
„Nors skamba ne visai įtikimai, arbūzai ir ananasai puikiai tinka kepsninėms. Rekomenduojama juos supjaustyti trikampiais ir palikti žieveles. Taip pat įtrinti ruduoju cukrumi, žaliosios citrinos sultimis ar saldžiųjų paprikų milteliais – po kelias minutes ant grotelių kepinami vaisiai netruks paskleisti aromatą, o cukrus ims karamelizuotis“, – pataria J.Sabaitienė.
Pasak ekspertės, šitaip keptus vaisius galite patiekti su ledais, karštu šokoladu, uogų sirupu ar kitais mėgstamais priedais. Jeigu mėgstate saldžiau, tikrai įvertinsite keptas figas. Jas reikėtų tiesiog įpjauti, atverti jų vidų ir dėti tiesiai ant grotelių. „Pagrilintos figos įgaus pikantišką skonį, kurį dar labiau pabrėšite apšlakstydami medumi ir apibarstydami smulkintomis pistacijomis“, – sako J.Sabaitienė.
Prieš dedant vaisius ant grotelių verta įsitikinti, ar jie gana tvirti. J.Sabaitienės teigimu, geriausia būtų rinktis nepernokusius vaisius.
Pasak ekspertės, vis dėlto svarbu atkreipti dėmesį į kelis momentus. Pirmiausia prieš dedant vaisius ant grotelių verta įsitikinti, ar jie gana tvirti. J.Sabaitienės teigimu, geriausia būtų rinktis nepernokusius vaisius. Taip pat ji dalijasi dar keliais vaisių kepimo ant grilio patarimais.
Pjaustykite didesniais gabalėliais. Dauguma vaisių yra gana trapūs, todėl geriausia juos supjaustyti dideliais gabalais, griežinėliais. Šitokiu būdu supjaustyti vaisiai išliks tvirtesni, neturėtų suskilti ar pabyrėti. Be to, stambesni jų gabaliukai tvirčiau laikysis ant grotelių. Jeigu kepimui pasirinkote nedidelius vaisius, jų gabalėlius galite suverti ant medinių iešmelių.
Groteles patepkite aliejumi. Kepant vaisius ant grilio kepsninę reikėtų įkaitinti iki vidutinės kaitros, kepsninės groteles patepti neutralaus skonio aliejumi. Taip vaisiai kepami ant grotelių neprilips ir nesubyrės, juos bus paprasčiau vartyti.
Citrusinius vaisius pabarstykite cukrumi. Ant grilio kepti galima ne tik obuolius, ananasus ar vynuoges, bet ir citrusinius vaisius: apelsinus, citrinas, žaliąsias citrinas, greipfrutus. Tačiau kepant šiuos vaisius reikėtų perpjauti per pusę ir apibarstyti cukrumi. Tokiu būdų paruošti vaisiai gražiai karamelizuosis.
Nešvaistykite vaisių sulčių. Dėl didelio karščio kai kurie ant grotelių kepami vaisiai išskiria daug sulčių. Žinoma, dalis jų išlašės pro groteles. Tačiau tam, kad sulčių neišvaistytumėte, galite po grotelėmis padėti skardą ar kitą indą, į kurį išsiskyrusios sultys subėgs. Sultimis galėsite pašlakstyti iškepusius vaisius arba jas panaudoti įvairiausiems desertams, gaiviems vaisiniams kokteiliams ar ruošdami padažus salotoms.
J.Sabaitienė siūlo ir porą keptų vaisių receptų, išbandykite ir gal šie skanėstai taps tikra stalo pažiba.
Ant grotelių keptas arbūzas
Ingredientai:
- besėklio arbūzo;
- jūros druskos;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Supjaustykite arbūzą storais trikampiniais griežinėliais (žievę palikite). Tuomet ant lėkštės patieskite vienkartinį rankšluostį. Ant jo sudėkite arbūzą ir leiskite jam šiek tiek nuvarvėti.
2. Iki vidutinės kaitros įkaitinkite kepsninę ir groteles švelniai patepkite aliejumi.
3. Prieš kepant arbūzą pabarstykite jį druska, patepkite aliejumi ir kiekvieną jo puselę ant grilio kepkite po 3 minutes. Taip paruoštas arbūzas puikiai tiks į salotas su fetos sūriu.
Keptos slyvos su ledais
Ingredientai:
- slyvų;
- mėgstamų ledų;
- mėgstamo aliejaus.
Gaminimas:
1. Pirmiausia iki vidutinės kaitros įkaitinkite kepsninę. Groteles švelniai patepkite aliejumi.
2. Nuplaukite slyvas, perpjaukite jas per pusę ir pašalinkite kauliukus.
3. Prieš dedant slyvas ant grilio jas šiek tiek patepkite aliejumi ir vartydami pakepkite apie 5 minutes.
4. Patiekite su mėgstamais ledais.