Kad žolelės sulauktų ne vienos vakarienės. Patarimai, kaip jas ilgiau išlaikyti šviežias

Gauni gražių šviežių prieskoninių žolelių. Vieną dieną pagardini jomis maistą, o kitos žalumynai jau nebesulaukia. Ši situacija, ko gero, pažįstama daugeliui, neturinčių savo daržo. Kaip ir kur laikyti skintas žoleles, kad jos laikytųsi ne vieną dieną ir net ne vieną savaitę?
Petražolės Tymo turguje
Petražolės Tymo turguje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Petražolės

Skintas petražoles paprasta išlaikyti ir kambario temperatūroje, ir šaldytuve. Suvienodinkite šakelių ilgį ir nuskabykite prie galų esančius lapelius. Paimkite gilesnį indelį, pusę jo pripildykite vandens ir įmerkite žalumynus. Jei laikysite šaldytuve, augalus apmaukite plastikiniu maišeliu.

Vida Press nuotr./Petražolės
Vida Press nuotr./Petražolės

Krapai

Yra du veiksmingi būdai gerą savaitę džiaugtis šviežiais krapais. Pirmasis: nuskabykite krapų šakeles nuo stiebų, susukite į sudrėkintą popierinį rankšluostį, tuomet įdėkite į plastikinį maišelį ir kiškite į šaldytuvą. Antrasis: skintas krapų šakeles įmerkite į vandenį, ant viršaus užmaukite plastikinį maišelį ir laikykite šaldytuve.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Krapai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Krapai

Bazilikai

Šie kvapnūs augalai mėgsta šilumą ir prastai toleruoja šaltį, todėl skintus bazilikus saugokite kambario temperatūroje. Nuskabykite apatinius lapelius, sulyginkite stiebus ir įmerkite į stiklinę su vandeniu. Augalus apmaukite plastikiniu maišeliu. Šviežiais bazilikais galėsite džiaugtis apie savaitę.

„Fotolia“ nuotr./Bazilikai
„Fotolia“ nuotr./Bazilikai

Kalendros

Kalendros puikiai jaučiasi vėsoje, todėl įmerkite jas į vandenį, apdenkite plastikiniu maišeliu ir laikykite šaldytuve. Kas kelias dienas pakeiskite vandenį. Šviežiomis žolelėmis galėsite džiaugtis iki dviejų savaičių.

Jei kalendrų stiebeliai per trumpi merkti ar įsigijote tik lapų, sudėkite juos į sandarų indą ir laikykite šaldytuve.

Mėtos

Skintų mėtų puokštė virtuvėje maloniai kvepia, bet laikosi neilgai. Norint išlaikyti šviežias mėtas, rekomenduojama jas nuplauti, nukratyti vandens perteklių, švelniai suvynioti į popierinį rankšluostį ir kišti į erdvų, bet sandarų plastikinį maišelį.

Mėtos gerai laikosi ir šaldytuve, įmerktos į vandenį ir uždengtos maišeliu.

Vida Press nuotr./Prieskoninės žolelės
Vida Press nuotr./Prieskoninės žolelės

Raudonėliai

Jei ketinate raudonėlį sunaudoti per porą dienų, įkiškite jį į maišelį ir laikykite šaldytuve. Ilgesniam saugojimui labiau tiks toks būdas: raudonėlio šakeles įvyniokite į drėgną popierinį rankšluostį ir įkiškite į plastikinį maišelį. Neužsandarinkite jo, palikite galimybę raudonėliui „kvėpuoti“. Keletą dienų šviežio raudonėlio galėsite pasiskinti tiesiog pamerkę jį į vandenį ir uždengę maišeliu.

Mairūnai

Skintas mairūno šakeles saugokite šaldytuve. Įsukite jas į sudrėkintą popierinį rankšluostį ir įkiškite į plastikinį maišelį ar sandarų indelį.

Čiobreliai

Čiobrelius saugokite taip pat, kaip ir mairūnus: plastikiniame maišelyje, įsuktus į drėgną rankšluostį.

„Fotolia“ nuotr./Čiobreliai
„Fotolia“ nuotr./Čiobreliai

Peletrūnai

Keletą dienų peletrūną išlaikysite kambaryje, įmerktą į vandenį. Šio augalo šakeles galima saugoti ir šaldytuve, įsuktas į popierinį rankšluostį ir įkištas į maišelį arba įmerktas į vandenį ir užmautas maišeliu.

Rozmarinai

Kaip ir kitus prieskoninius augalus kietais stiebeliais, rozmariną geriausia laikyti šaldytuve, susuktą į drėgną popierinį rankšluostį ir įkištą į sandarų maišelį ar indelį.

Šalavijai

Šalavijams išlaikyti naudokite tą pačią techniką, kaip ir kitoms negležnoms žolelėms: drėgnas popierinis rankšluostis ir sandarus maišelis. Jei žinote, kad prieskonius sunaudosite jau kitą dieną, jų šakelės išsilaikys ir pamerktos į vandenį kambaryje.

„Fotolia“ nuotr./Šalavijai
„Fotolia“ nuotr./Šalavijai

Laiškiniai česnakai

Jų stiebelius galima laikyti pamerktus į vandenį šaldytuve, tačiau teks kruopščiai prižiūrėti vandenį, nes nuo šių augalų jis greitai tampa drumzlinas. Laiškai šaldytuve išsilaikys apie savaitę, jei įvyniosite juos į drėgną popierinį rankšluostį ir įdėsite į sandarų maišelį.

Plauti ar neplauti?

Jei esate plovimo šalininkai, rekomenduojama augalus nuplauti šaltu vandeniu ir nusausinti rankinėje salotų džiovyklėje.

Plauti šviežias žoleles prieš padedant stovėti ar ne – diskusijas keliantis klausimas. Esą, nuplovus jas, atsiras per daug drėgmės ir augalai greičiau ges. Vis dėlto kai kurie virėjai ir kulinarinių puslapių autoriai tvirtina, kad parduotuvėse ar turgavietėse įsigytos prieskoninės žolelės dažnai jau būna šlapios, o jų atlikti eksperimentai parodė, kad plautos žolelės laikosi ilgiau. Ypač trapiosios kalendros, petražolės ar bazilikai.

Jei esate plovimo šalininkai, rekomenduojama augalus nuplauti šaltu vandeniu ir nusausinti rankinėje salotų džiovyklėje. Jei taip nusausinti neišeina, prieskonius geriau plaukite tik prieš vartojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis