Kaip pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, ghi sviestas gaminamas iš kokybiško, riebaus karvių pieno sviesto. Nors pastaruoju metu apie šį sviestą ir jo naudą kalbama vis dažniau, jis egzistavo jau prieš kelis tūstančius metų, o jo gimtinė yra Indija.
„Indijoje vyrauja karštas klimatas, todėl įprastas sviestas tapdavo kartus. Indijos gyventojai ieškojo būdų, kaip nepakitusį sviestą išlaikyti kuo ilgiau, todėl eksperimentuodami, kaitindami įprastą sviestą jie atrado lydytą ghi sviestą, kuris šviežias išlieka kur kas ilgiau. Ghi tūkstančius metų buvo naudojamas tradicinėje indų virtuvėje, ajurvedos ritualuose ir induistų religinėse ceremonijose. Ghi taip pat plačiai naudojamas Pakistane, Bangladeše, kai kuriose Pietryčių Azijos ir Artimųjų Rytų šalių virtuvėse“, – sako V.Juodkazienė.
Paprasta pasigaminti patiems
Pasak jos, ghi sviesto namuose pasigaminti labai paprasta. Tereikia paprastą, tradicinį sviestą kaitinti tol, kol iš jo išgaruoja vanduo, atsiskiria baltymai ir laktozė.
Sandariai uždarytą ghi sviestą namuose galima laikyti 9–12 mėnesius.
„Namuose pasigaminti ghi sviestui prireiks vos kelių dalykų: nesvylančio puodo ir gabalėliais supjaustyto sviesto. Sviestą puode ant silpnos ugnies reikėtų kaitinti tol, kol šis suputos. Vėliau, kai putos nusės į dugną ir susidarys smulkios nuosėdos, jas reikėtų nukošti ir gautą sviestą supilstyti į švarius stiklainius. Be to, sandariai uždarytą ghi sviestą namuose galima laikyti 9–12 mėnesius“, – pasakoja ekspertė.
Ghi sviestą galima laikyti ne tik šaldytuve, bet ir spintelėje, kad kepant jis visą laiką būtų minkštos konsistencijos. Tik svarbu į jį merkti labai švarų, nusausintą įrankį, kad į vidų nepatektų vanduo ar kiti maisto komponentai, skatinantys produkto senėjimą.
Puikiai tinka kepimui
Anot V.Juodkazienės, ghi galima naudoti visur, kur naudojate tradicinį sviestą: tepant sumuštinius, gardinant košes, gaminant įvairiausius kepinius: keksiukus, tortus, pyragus ar sausainius, tačiau labiausiai šis sviestas praverčia, kai reikia kepti riebaluose. Mat ghi degti ima tik labai aukštoje – 250 laipsnių temperatūroje, todėl jame iškepsite ne tik omletą, bet ir jautienos ar kitos mėsos kepsnį. Be to, jis ganėtinai gerai tirpsta bei duoda užtektinai riebumo.
Pasak ekspertės, ghi sviestas pasižymi ypatingu skoniu, kuris gali šiek tiek priminti riešutus, o ir pats ghi yra intensyvesnio sviestinio skonio nei tradicinis sviestas.
V.Juodkazienė patiekalų su šiuo sviestu siūlo paskanauti ir namuose bei dalijasi 3 receptais.
Varškės apkepas
Ingredientai:
- 500 g varškės;
- 4 kiaušiniai;
- 100 ml ryžių „pieno“;
- 4 valg. šaukšt. manų kruopų;
- 30 g ghi sviesto;
- 2 valg. šaukšt. agavų sirupo.
Gaminimas:
1. Manų kruopas užpilkite ryžių „pienu“ ir palaukite, kol kruopos išbrinks.
2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius sumaišykite su kambario temperatūros ghi sviestu, agavų sirupu bei varške, o baltymus elektriniu trintuvu išplakite iki standžių putų.
3. Išplaktus baltymus bei išbrinkusias manų kruopas palengva įmaišykite į varškės masę, tuomet viską supilkite į gilią kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į orkaitę.
4. Kepkite 220 °C temperatūroje, kol apkepas šiek tiek pakils – apie 10 minučių, tuomet primažinkite karštį iki 200 °C ir kepkite dar apie 20 minučių.
Pudingo pyragas
Ingredientai:
- ½ arbat. šaukšt. ghi sviesto;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus pudros.
pudingui:
- 180 ml pieno;
- 2 valg. šaukšt. klevų sirupo;
- 5 g krakmolo;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
tešlai:
- 150 g miltų;
- žiupsnelis druskos;
- ½ arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 80 g medaus;
- 1 kiaušinis;
- 80 ml pieno;
- 20 g sviesto;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Į puodą supilkite 100 ml pieno, sirupą bei vanilę ir kelias minutes pakaitinkite.
2. Likusį pieną sumaišykite su krakmolu ir supilkite į karštą pudingo masę. Nuolat maišydami virkite jį dar kelias minutes, kol sutirštės, nukelkite puodą nuo viryklės ir leiskite masei atvėsti.
3. Ruošiant bet kokią tešlą, pirmiausia visuomet atskirai sumaišome sausuosius ir skystuosius ingredientus, taip ir šiuo atveju viename inde sumaišykite miltus, druską bei kepimo miltelius, o kitame – kiaušinį, medų, pieną ir vanilės ekstraktą.
4. Į drėgnuosius ingredientus suberkite sausųjų mišinį, išmaišykite ir supilkite ištirpintą sviestą.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Ovalų arba kitos norimos formos indą ištepkite sviestu, supilkite atvėsusią pudingo masę ir tolygiai ją paskirstykite, ant viršaus supilkite paruoštą tešlą ir pašaukite pyragą į orkaitę.
6. Kepkite maždaug 25–30 minučių. Pyrago paviršius turėtų sutvirtėti, tačiau vidus išlikti skystesnis, kremiškas.
7. Kai iškepęs pyragas kiek pravės, papuoškite jį cukraus pudra.
Avižinė košė su keptu kiaušiniu ir moliūgų sėklomis
Ingredientai:
- 120 g avižinių dribsnių;
- 400 ml vandens;
- 40 g tarkuoto parmezano;
- ghi sviesto;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos;
- 50 g laiškinių svogūnų;
- 2 valg. šaukšt. moliūgų sėklų;
- 2 kiaušiniai.
Gaminimas:
1. Puode užvirkite 300 ml vandens, suberkite avižas, įberkite druskos ir virkite apie 7 minutes, kol košė sutirštės.
2. Nukelkite puodą nuo viryklės ir į avižas įmaišykite sūrį bei ghi sviestą. Keptuvėje įkaitinkite ghi sviesto ir įmuškite kiaušinius. Juos pakepkite kelias minutes, tol, kol trynys taps norimos konsistencijos.
3. Avižų košę patiekite dubenėliuose, ant viršaus įkomponuokite po keptą kiaušinį ir apibarstykite susmulkintais laiškiniais svogūnais bei moliūgų sėklomis.