Kai galimybės ribotos: 10 puikių patiekalų šeimai, kuriems tiks ir šaldyta žuvis

Vargu, ar kas ginčysis, jog šviežia žuvis skanesnė ir vertingesnė, tad kai tik yra galimybė, verčiau rinktis būtent tokią. Tačiau kai į parduotuvę keliaujame vos kartą per savaitę, o gal ir dar rečiau, neprošal į prekių krepšelį įsimesti ir vieną kitą pakuotę šaldytos žuvies. Atšildyta ji puikiai tiks apkepams, kukuliams, kotletams, troškiniams. Būtent tokių receptų rinkinuku šįkart ir dalinamės.
Menkė su aštriu grybų padažu indiškai
Menkė su aštriu grybų padažu indiškai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Žuvies kotletukai
Receptas: Žuvies kotletukai
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 331
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (šviežios baltos)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 valg. š.
Avižiniai dribsniai: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Morkos: 1.00 vnt.
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį mėgstamų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pienas: 1.00 st.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, jei yra kaulų, juos pašalinkite ir pusvalandžiui pamerkite žuvį į pieną – bus gardesnė. Mirkytą žuvį labai gerai nuvarvinkite, jei reikia, dar nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, ir susmulkinkite.

2. Svogūną, česnakus ir morką nulupkite. Svogūną ir česnakus susmulkinkite, morką sutarkuokite.

3. Visas daržoves, iki dailiai pagels, pakepinkite karštuose riebaluose, tada atvėsinkite ir sukrėskite į žuvies masę.

4. Tada įmuškite kiaušinį, suberkite avižinius dribsnius, sukrėskite grietinę, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite prieskoniais.

5. Žuvies masę šaukštu krėskite į keptuvę ir iš abiejų pusių gerai apkepkite karštuose riebaluose.

6. Tiekite su mėgstamu padažu ir šviežių daržovių salotomis.   

Suskleisti
Žuvies kotletai
Receptas: Žuvies kotletai
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 65
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (baltos žuvies filė)
Duona: 100.00 g (batono)
Pienas: 100.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kotletams kepti)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų pagal skonį)
Kaip gaminti

1.Riekelėmis supjaustytą batoną užpilkite karštu pienu ir palikite mirkti. Žuvį ir nuluptus svogūnus sumalkite mėsmale.

2.Į žuvies faršą sudėkite išmirkusį batoną, įmuškite kiaušinį, pasūdykite, pagardinkite pipirais, gerai išminkykite ir formuokite kotletus.

3.Kiekvieną kotletą pavoliokite džiūvėsėliuose ir keptuvėje įkaitintame aliejuje kepkite, kol gražiai apskrus (maždaug po 5 min. kiekvieną pusę).

Suskleisti
Šiaurietiški menkės kotletai
Receptas: Šiaurietiški menkės kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 101
Receptas
Ingredientai
Menkė: 1.00 kg (filė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (trintų)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkintų; arba petražolių, ką labiau mėgstate)
Majonezas: 1.00 valg. š. (arba grietinės)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Menkės filė sumalkite. Kiaušinį suplakite ir supilkite į menkės masę. Sudėkite visus ingredientus ir gerai išminkykite.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, drėkindami rankas iš menkės masės suformuokite kotletus ir kelias minutes kepkite keptuvėje apversdami, kol abi pusės gražiai paruduos.

3. Kotletai skanūs ir karšti, ir šalti. Jei juos valgysite karštus, garnyrui tinka bulvių košė ir kopūstų salotos „su rūgštele“. Joms kopūstą sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite (jei pjaustote, tai tada būtinai smulkintą kopūstą paminkykite rankomis, kad suminkštėtų), įdėkite smulkintų svogūnų arba svogūnų laiškų, cukraus ir druskos pagal skonį, apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.

Suskleisti
Žuvų piršteliai
Receptas: Naminiai ir tikrai žuviški žuvies piršteliai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 41
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (baltos, filė)
Duona: 130.00 g (baltos, sužiedėjusios; džiūvėsių mišiniui)
Parmezano sūris: 30.00 g (džiūvėsių mišiniui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (džiūvėsių mišiniui)
Raudonėliai: 2.00 arbat. š. (džiovinto; džiūvėsių mišiniui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė; džiūvėsių mišiniui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (džiūvėsių mišiniui ir apvoliojimui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (apvoliojimui)
Miltai: 4.00 valg. š. (apvoliojimui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (apvoliojimui)
Pienas: 2.00 valg. š. (apvoliojimui)
Kaip gaminti

Traškiam apvalkalui sukurti tinka sužiedėjusios baltos duonos trupiniai, o ryškesnės spalvos paslaptis – ciberžolė ir paprikos milteliai.

Šaldyti žuvies piršteliai paprastai kepami aliejuje. Taip jie gražiai apskrunda, be to, įgauna taip geidžiamo traškumo. Tačiau toks čirškinimas aliejuje turi ir tamsiąją pusę: nori nenori džiūvėsėliams teks pamirkti riebaluose. Variantas – pirštelius kepti orkaitėje. Jis tikrai laimi, jei norite liesesnio produkto, o išvaizda ir skonis nenukenčia.

1. Virtuvės kombaine pasmulkinkite duoną ir sūrį. Įspauskite česnako, įberkite prieskonių. Mišinį suberkite ant popieriumi išklotos skardos ir kiškite į 180 laipsnių orkaitę. Maždaug po 10 min. mišinį pamaišykite ir kepkite, kol trupiniai įgaus gražią auksinę spalvą.

2. Trupinius atvėsinkite ir dar kartą permalkite virtuvės kombainu.

3. Viename inde paplakite kiaušinį su pienu, įberkite druskos ir šiek tiek pipirų. Į kitą įpilkite miltų.

 

4. Jei naudojate šaldytą žuvį, palikite ją per naktį atšilti šaldytuve. Tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite maždaug 3 cm pločio juostelėmis.

6. Žuvies gabaliuką viena ranka pirmiausia apvoliokite miltuose, tuomet perimkite į kitą ir pavoliokite kiaušinio plakinyje bei džiūvėsėliuose (taip išvengsite šlapių duonos bumbulų ant rankų).

7. Dėkite į aliejumi išteptą skardą ir kiškite į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę. Po 10 min. mentele pirštelius apverskite ir kepkite dar apie 5–7 min.

Suskleisti
Menkės, kalafiorų ir pupelių kotletai
Receptas: Gardūs ir lengvi menkės, kalafiorų ir pupelių kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 43
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt. (supjaustyta griežinėliais)
Česnakai: 4.00 skiltelės (supjaustytos juostelėmis)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Vanduo: 1.00 l
Menkė: 500.00 g (arba kitos jūrinės baltos žuvies) filė be odos)
Pupelės: 400.00 g (konservuotų arba virtų)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkintų šviežių)
Bolivinės balandos (kynva): 50.00 g (dribsnių)
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š.
Manai: 0.50 st. (arba maltų džiūvėsėlių, arba panko)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Į gilų ir platų puodą (arba keptuvę) sudėkite citrinos riekeles, česnakus, nupjautus petražolių stiebus (lapelius pasilikite vėlesniam naudojimui), supilkite vandenį, ir užvirkite. Kai skystis užvirs, įdėkite žuvį, uždenkite dangčiu, ir iškart nukelkite puodą nuo ugnies. Palikite žuvį „virti“ 12 minučių. Tada labai atsargiai išimkite į lėkštę ir šakute iškedenkite žuvies masę. Skystį, kuriame žuvis troškinosi, išpilkite.

2. Kalafiorą virkite pasūdytame vandenyje, kol jis taps visiškai minkštas (apie 8 minutes). Nupilkite vandenį, kalafiorą sudėkite į didelį dubenį. Ten pat sudėkite pupeles (jei naudojate konservuotas, nupilkite skystį ir pupeles perliekite vandeniu) ir bulvių trintuve sutrinkite. Į masę sudėkite virtą žuvį, susmulkintus atidėtus petražolių lapus, krapus, bolivinių balandų (kynvos) dribsnius, kiaušinio baltymą, citrinos žievelę, druską, pipirus ir sumaišykite.

3. Išberkite manus (arba džiūvėsius, arba panko) į didesnę lėkštę.

4. Šlapiomis rankomis formuokite kotletukus, ir apvoliokite juos iš abiejų pusių manuose. Kepkite įkaitintame aliejuje, geriausia nepridegančioje keptuvėje, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių (maždaug po 3-4 minutes).

Man šie kotletukai skaniausi su majonezu, sumaišytu su wasabi padažu.

Suskleisti
Žuvies apkepas su bulvių koše
Receptas: Žuvies apkepas su bulvių košės „kepure“
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 24
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt. (didelės; bulvių košei)
Sviestas: 5.00 valg. š. (2 šaukštai košei ir 3 įdarui)
Pienas: 0.50 st. (bulvių košei)
Druska: 2.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; košei ir įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto; bulvių košei)
Menkė: 650.00 g (arba kitos baltos žuvies; įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (nedidelis; įdarui)
Salierų stiebai: 1.00 vnt. (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Vynas: 0.50 st. (baltojo; įdarui)
Grietinėlė: 150.00 ml (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, supjaustykite, sudėkite į puodą ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite, sutrinkite drauge su sviestu ir karštu pienu. Pagardinkite trupučiu muskato riešuto.

2. Orkaitę įkaitinkite 180 C°.

3. Žuvį supjaustykite maždaug 1,5 cm kubeliais. Porą gerai nuplaukite, supjaustykite pusmėnuliukais, saliero stiebą supjaustykite kubeliais, o česnaką smulkiai sukapokite.

4. Didesnėje keptuvėje ištirpinkite du šaukštus sviesto ant gana stiprios ugnies, kepkite ant jo žuvies gabaliukus iš visų pusių, bet labai trumpai, vos keletą sekundžių. Išimkite žuvį iš keptuvės.

5. Sudėkite į keptuvę likusį sviestą ir kepkite porą, salierą ir česnaką ant lengvos ugnies apie 5 minutes. Kaitrą padidinkite, apliekite daržoves vynu ir grietinėle, pagardinkite druska, pipirais ir leiskite virti, kol bent pusė skysčio išgaruos, o padažas sutirštės. Sudėkite apkeptus žuvies gabaliukus, sumaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

 

6. Sudėkite paruoštą žuvį į apkepui skirtą indą arba į 4 mažus indelius. Ant viršaus vienodu sluoksniu dėkite bulvių košę.

7. Kepkite apkepą (ar apkepus) įkaitintoje orkaitėje 20 min., o tada nustatykite grilio funkciją ir kaitinkite, kol viršus kiek parusvės.

8. Prieš patiekiant leiskite pastovėti bent 5 minutes.

Pastabos: Tai idealus patiekalas vakarykštėms bulvėms sunaudoti. Tiks net ir nuo vakar likusi žuvis, o į padažą galite sudėti tokias daržoves, kokias tik turite šaldytuve ar šaldiklyje.

Prieš kepant apkepą viršų galite apiberti tarkuotu sūriu – jei labai norisi, ar tiesiog duonos džiūvėsėliais. Taip gausite traškią plutelę.

Suskleisti
Troškintos menkės su daržovėmis
Receptas: Troškintos menkės su daržovėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 38
Receptas
Ingredientai
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt. (prinokę)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Kaparėliai: 2.00 valg. š.
Vynas: 6.00 valg. š. (4–6 šaukštai sauso baltojo)
Menkė: 800.00 g (rudagalvių ar kitokių menkių filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotų lapelių)
Bazilikai: 2.00 valg. š. (kapotų lapelių)
Kaip gaminti

1.Cukinijas nuplaukite, salierus, česnako skilteles ir svogūną nulupkite. Pomidorus pusei minutės įmeskite į verdantį vandenį, išėmę nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas.

2.Visas daržoves smulkiai supjaustykite. Aliejų įkaitinkite gilioje keptuvėje, sudėkite daržoves, išskyrus pomidorus, ir kepkite 4–5 minutes. Tada įmaišykite pomidorus, kaparėlius ir dar 5 minutes pakepkite.

3.Filė gabaliukus perliekite vandeniu, nusausinkite, apibarstykite druska, pipirais ir sudėkite į daržovių troškinį. Šiek tiek troškinio uždėkite ant žuvų ir uždengę ant nedidelės ugnies troškinkite 10–12 minučių.

4.Baigiant suberkite žoleles, paskaninkite druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Lengvai paruošiama šiupininė su žuvimis
Receptas: Lengvai paruošiama šiupininė su žuvimis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 l
Juodieji pipirai: 3.00 g (3 vnt.)
Agurkai: 5.00 vnt. (marinuoti)
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (nulupti)
Žuvis: 500.00 g (filė)
Alyvuogės: 10.00 vnt.
Grietinė: 100.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 arbat. š. (smulkintos šviežios petražolės, krapai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite ir apkepkite storadugniame puode su aliejumi. Sudėkite pomidorų pastą, sviestą ir troškinkite 3–4 minutes.

2. Supilkite vandenį, pipirų žirniukus ir užvirinkite. Mažais gabalėliais supjaustykite marinuotus agurkus,

sudėkite į sriubą sykiu su kapariais ir laurų lapeliu. Virkite 10–15 minučių.

3. Įmaišykite pjaustytus pomidorus, žuvų filė ir žiedeliais pjaustytas alyvuoges. Pagardinkite druska, pipirais ir virkite dar kelias minutes.

4. Galiausiai įspauskite citrinų sulčių, sudėkite grietinę, žalumynus, išmaišykite ir iškart tiekite.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Žuvies ir daržovių apkepas
Receptas: Žuvies ir daržovių apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (tinka bet kokios žuvies filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Bulvės: 700.00 g
Porai: 100.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Morkos: 2.00 vnt.
Cukinijos: 200.00 g
Sūris: 125.00 g (fermentinio)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, šviežiai maltų)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Žuvies filė supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, apšlakstykite citrinos sultimis, apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską sumaišykite. Palikite 20 min., kad pasimarinuotų.

2. Išvirtas sūdytame vandenyje bulves sutrinkite, pagardinkite juodaisiais pipirais, druska, įdėkite gabalėlį sviesto ir išmaišykite.

3. Keptuvėje, įpylus šlakelį aliejaus, pakepkite smulkintą česnaką, supilkite daržovių sultinį, sudėkite tarkuotas morkas, cukiniją ir pjaustytą porą.

4. Apkepkite supjaustytą žuvį, paskui ant jos sukrėskite daržoves, trintas bulves ir viską išmaišykite.

5. Gautą masę sudėkite į kepimo formą, užbarstykite tarkuoto fermentinio sūrio ir pašaukite į 180 ºC temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 min.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Makaronai su žuvimi
Receptas: Makaronai su žuvimi
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 350.00 g (spagečių)
Žuvis: 500.00 g (menkių, jūros lydekų filė)
Sojų padažas: 5.00 valg. š.
Aitriųjų paprikų milteliai 6.00 g
Actas: 4.00 valg. š.
Aliejus: 7.00 valg. š.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Žemės riešutai 50.00 g
Vynas: 50.00 ml (sauso baltojo arba citrinų sulčių)
Kaip gaminti

1. Iš sojų padažo, acto, aitriųjų paprikų miltelių, krakmolo, cukraus ir 3 šaukštų aliejaus sumaišykite marinatą ir jame 10 min. palaikykite nedideliais gabaliukais supjaustytą žuvį. 

2. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje. Atskirai išvirkite šparagines pupeles.

3. Iš marinato ištrauktą žuvį iškepkite likusiame aliejuje. Išėmus ją iš keptuvės likusiuose riebaluose apkepinkite virtas pupelių ankštis. Suberkite riešutus, sukrėskite nukoštus makaronus, supilkite skystį, kuriame buvo marinuojama žuvis, vyną, sudėkite keptus žuvies gabaliukus, gerai išmaišykite ir dar truputį pakaitinkite.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų