Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai kapsi šaltas lietus: 10 pavasariškų, bet šildančių sriubų receptų

Kai dangus apniukęs, o termometro stulpelis nepakyla aukščiau 10-ies laipsnių šilumos, vargu, ar daug kas svajoja apie šaltibarščius. Juk norisi ne atsigaivinti, o sušilti. Ta proga jums ir siūlome pavasariškų, tačiau šiluma bei puikiu skoniu apdovanojančių sriubų receptų.
Pavasariška sriuba
Pavasariška sriuba / Vida Press nuotr.
Trinta smidrų sriuba
Receptas: Trinta smidrų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 17
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 200.00 g
Vištienos sultinys: 500.00 ml (natūralaus)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bulvės: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt. (stiebas)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 150.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Smidrus nuvalykite, kotelius supjaustykite, viršūnėles palikite sveikas.

2. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite svieste, tada sumeskite smulkintus porus, smidrų kotelius ir pakepkite apie 5 min., iki jie suminkštės.

3. Sultinyje išvirkite smulkintas bulves, sukrėskite svogūnų troškinį, pagardinkite druska, pipirais, likus minutei iki virimo pabaigos, nukelkite puodą nuo ugnies, sumeskite smidrų viršūnėles ir viską suplakite elektriniu plakikliu.

4. Tiekite išpilsčiusi į dubenėlius su grietinėle ir sausoje keptuvėje skrudintu baltos duonos skrebučiu.

Suskleisti
Rūgštynių sriuba su kukulaičiais
Receptas: Rūgštynių sriuba su kukulaičiais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 54
Receptas
Ingredientai
Rūgštynės: 200.00 g (šviežių ar konservuotų)
Vištiena: 150.00 g (paruošto vištienos faršo (gali būti ir kitokios mėsos))
Bulvės: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virtų)
Grietinėlė: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Miltai: 1.00 sauja (žiupsnelis kukuliams apvolioti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite. Iš vištienos faršo suformuokite nedidukus kukulaičius, apvoliokite juos miltuose.
  2. Užvirkite apie 2 l vandens. Suberkite bulves ir šaukštu suleiskite kukulaičius.
  3. Rūgštynes nuplaukite ir susmulkinkite. Berkite jas į puodą, kai bulvės ir kukulaičiai bus beveik išvirę. Kelias minutes pavirkite ir nukaiskite.
  4. Sriubą gardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite.
  5. Išpilstykite į dubenėlius. Į kiekvieną dubenėlį dėkite po puselę virto kiaušinio, įkrėskite po šaukštą grietinės (pagal skonį), apibarstykite žiupsneliu krapų.
  6. Ši sriuba patiekiama šilta. Bet gali būti valgoma ir šalta. 
Suskleisti
Rūgštynių sriuba
Receptas: Rūgštynių sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 39
Receptas
Ingredientai
Rūgštynės: 300.00 g (stiklainis konservuotų)
Vištiena: 2.00 vnt. (blauzdelės)
Bulvės: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kietai virti)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (šlakelis)
Vanduo: 2.00 l
Krapai: 1.00 sauja (švieži)
Pipirai: 3.00 vnt. (kvapnieji grūdeliai)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Vandenį supilkite į puodą ir užvirinkite, pasūdykite, sudėkite mėsą. Virkite apie 10 min., nugriebkite putas, įberkite pipirų grūdelių, įmeskite laurų lapų ir pavirkite dar penkias minutes.

2. Visas daržoves nuvalykite ir supjaustykite mažais kubeliais. Svogūną pakepinkite įkaitintame aliejuje. Bulves ir morkas suberkite į puodą su mėsa.

3. Pavirkite dar 15 min. ir sudėkite kepintus svogūnus ir rūgštynes. Patiekiant uždėkite puselę virto kiaušinio, papuoškite krapais. Galite pagardinti grietine.

Suskleisti
Indiška žiedinių kopūstų sriuba
Receptas: Indiška žiedinių kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 48
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (mažas)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 valg. š. (šviežio, tarkuoto)
Ciberžolė: 2.00 arbat. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 2.00 arbat. š.
Jogurtas: 1.50 st. (natūralaus)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kalendros: 4.00 žiupsnelis (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Sudėkite supjaustytą bulvę bei žiedinį kopūstą ir susmulkintą svogūną į didelį puodą su aliejumi ir trupučiu vandens.

2. Užvirinkite, išmaišykite, uždenkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite apie 10 minučių – retsykiais pamaišydami ir stebėdami, kad neprisviltų, jei kartais kaitra per didelė.

3. Pridėkite sutraiškytą česnaką, imbierą, prieskonius ir maišydami pakaitinkite kelias minutes.

4. Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite, uždenkite ir pavirkite ant mažos ugnies apie 20 minučių. Trintuvėje sriubą sutrinkite, sumaišykite su jogurtu ir įpylę į lėkštę papuoškite kalendra.

Suskleisti
Daržovių sriuba
Receptas: Kopūstų sriuba su žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 42
Receptas
Ingredientai
Kvapnieji pipirai: 3.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Šaldyti žirneliai: 1.00 puodelis (tinka ir švieži žalieji, jei turite)
Kaip gaminti

1. Užkaiskite vandenį ir jam užvirus suberkite bulves, supjaustytas kubeliais. Nugraibykite susidariusias putas ir tada sudėkite kubeliais pjaustytas morkas, pjaustytą kopūstą, pipirus ir lauro lapus.

2. Kai morkos ir bulvės taps minkštos, sudėkite žirnelius, sviestą ir smulkintą svogūną. Pabaigoje pagardinkite pipirais, druska ir krapais.

Suskleisti
Vištienos ir daržovių sriuba su avokadu
Receptas: Vištienos ir daržovių sriuba su avokadu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Vištienos filė: 400.00 g (vidinės vištos krūtinėlės)
Žalioji citrina: 0.50 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabaliukas)
Avokadai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Salierų stiebai: 1.00 vnt.
Vištienos prieskoniai: 0.50 arbat. š.
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežio citrininio)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (marinavimui ir kepimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į gilesnį dubenį įpilkite porą valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, išspauskite pusės žaliosios citrinos sultis, suberkite susmulkintą imbiero kubelį (1 cm skersmens), įberkite vištienos prieskonių pagal skonį. Viską išmaišykite ir šiuo marinatu įtrinkite vištienos filė gabaliukus. Padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

2. Daržoves (išskyrus avokadą) susmulkinkite šiaudeliais. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ant aukštos kaitros, įmeskite neluptą česnako skiltelę, pakepinkite, suberkite svogūną ir salierą, paskrudinkite. Tada suberkite bulves, pamaišykite, sudėkite morkas ir viską gerai paskrudinkite. Sumažinkite kaitrą, užpilkite verdančio vandens, kad apsemtų daržoves, įberkite druskos pagal skonį ir patroškinkite 10 minučių.

3. Išimite iš šaldytuvo mėsą, nusausinkite ir apkepkite keptuvėje. Avokadą perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką ir nulupkite. Supjaustykite skiltelėmis išilgai.

4. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, uždėkite ant viršaus riekelėmis pjaustytos vištienos ir avokado. Apibarstykite šviežiai grūstais pipirais ir šviežio citrininio čiobrelio lapeliais.

Suskleisti
Pavasariška daržovių sriuba
Receptas: Prieskoniais pagardinta pavasariškai lengva daržovių ir žalumynų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (labai plonai supjaustytos)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Porai: 2.00 vnt. (tik baltoji dalis, supjaustyta pusžiedžiais)
Citrinos žievelė: 3.00 vnt. (plonai nupjautos juostelės)
Pankolis: 1.00 vnt. (be išorinių lapų ir supjaustytas šiaudeliais)
Pupelės: 1.00 vnt. (skardinė baltųjų, perskalautų šaltu vandeniu)
Šaldyti žirneliai: 1.00 puodelis
Žirnių ankštys: 1.00 sauja (kuo šviežesnių ir traškesnių)
Špinatai: 2.00 sauja (nedidelių lapelių, nuplautų, be kietų kotelių)
Pankolių sėklos: 1.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Miso pasta: 1.00 arbat. š. (šviesios (nebūtinai))
Kaip gaminti

1. Pirmiausia grūstuvėje (ar dubenėlyje kočėlo galu) kiek pagrūskite pankolių ir kalendrų sėklas.

2. Nemažame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir suberkite prieskonius bei česnaką, pakaitinkite maišydami apie minutę, kol česnakas kiek suminkštės, bet dar nepradės skrusti. Suberkite smulkintus svogūnus, įmeskite citrinos žievelės juosteles ir pakepinkite apie 5 min, kol svogūnai suminkštės.

3. Supilkite į puodą 1 litrą vandens ir užvirkite, suberkite porus, pankolius, pupeles ir žirnių ankštis, pasūdykite ir pavirkite 5–6 min., kol daržovės suminkštės. Tuomet dėkite špinatus, žaliuosius žirnelius, jei naudojate, ir sojų pastą, gerai išmaišykite ir pavirkite dar minutę – kol žirneliai sušils, o špinatai sukris. Paragaukite, ar netrūksta druskos.

4. Patiekite su paskrudintomis mėgstamos duonos riekelėmis.

Suskleisti
Pikantiška sriuba su indiškais prieskoniais
Receptas: Žiedinių kopūstų (kalafiorų sriuba) su indiškais prieskoniais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli, be odelių, supjaustyti kubeliais (galima naudoti ir konservuotus))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kuminai: 1.50 arbat. š. (0,5 sėklų ir 1 malto)
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas kubeliais)
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė, supjaustyta kubeliais)
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio, nykščio dydžio gabaliukas; nuluptas ir smulkiai supjaustytas ar sutarkuotas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkiai sukapotos)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (žalioji; susmulkinta, be sėklų (nebūtinai))
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Jogurtas: 4.00 valg. š. (natūralaus; patiekimui)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios; patiekimui)
Lavašas: 4.00 vnt. (gabaliukai; patiekimui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (patiekimui)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (supjaustyta skiltelėmis; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Plačiame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir suberkite kumino sėklas, pakepinkite keliolika sekundžių, kol ims kvepėti, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir dėkite svogūnus bei bulves. Maišydami kepinkite apie 5 min., kol svogūnai kiek suminkštės, tik neleiskite pradėti skrusti. Suberkite imbierą, česnakus ir aitriąją papriką (jei ją naudojate), pakepinkite dar apie minutę.

2. Į puodą suberkite visus maltus prieskonius, išmaišykite, pakepinkite dar apie minutę, o tada sudėkite žiedynais suskirstytą kalafiorą, pomidorus, įberkite gerą žiupsnį druskos, trumpai pakepinkite ir įpilkite į puodą apie 750 ml vandens. Vandeniui užvirus dar labiau sumažinkite kaitrą, puodą uždenkite ir virkite viską apie 20 min. Jei jums atrodo, kad mišinys puode kiek per tirštas, galite pilti ir šiek tiek daugiau vandens.

3. Išgriebkite iš sriubos kelis jau išvirusius kalafiorų žiedynus ir trumpam atidėkite į šalį, o likusį puodo turinį sutrinkite elektriniu smulkintuvu (blenderiu). Paragaukite, ar netrūksta druskos.

4. Tiekite sriubą į kiekvieną lėkštę įdėdami likusių nesusmulkintų kalafiorų žiedynų, o likusius priedus kiekvienam valgančiajam leiskite pasirinkti pačiam. Skanaus!

Suskleisti
Greitai paruošiama kiniška antigripino sriuba
Receptas: Greitai paruošiama kiniška sriuba su makaronais, daržovėmis ir žalumynais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.4 / 13
Receptas
Ingredientai
Vištienos sultinys: 1.50 l (kokybiško)
Imbieras: 1.00 vnt. (nykščio dydžio šviežio gabalėlis)
Česnakai: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Pekino kopūstas: 0.50 vnt. (nedidelio)
Makaronai: 100.00 g (arba pusė pakuotės; azijietiškų kiaušininių)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios)
Daigai: 3.00 sauja (porų)
Žalioji citrina: 0.50 vnt.
Kaip gaminti

1. Sultinį užvirkite. Imbiero šaknį ir aitriąją papriką supjaustykite, įmeskite į verdantį sultinį. Jei norite, kad sriuba būtų mažiau aštri, iš aitriosios paprikos išimkite sėklas. Česnako skilteles nulupkite, perpjaukite išilgai pusiau, taip pat įmeskite į puodą su verdančiu sultiniu. Į sultinį supilkite sojų padažą. Virkite sultinį su prieskoniais vos burbuliuojant apie 5 minutes.

2. Per tą laiką nuskuskite morką ir sutarkuokite ją plonais griežinėliais. Pekino kopūstą nuplaukite, perpjaukite pusiau ir supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais. Paruoštas daržoves sumeskite į verdantį sultinį ir virkite dar 5 minutes.

3. Tada į sriubą sudėkite greitai išverdančius azijietiškus makaronus, virkite dar kelias minutes. Išvirusią sriubą nukelkite nuo ugnies.

4. Švarius svogūnų laiškus ir kalendrų lapelius supjaustykite, suberkite į išvirusią sriubą, įspauskite žaliosios citrinos sultis. Išmaišykite ir pilstykite į lėkštes. Sriubą puoškite porų daigais.

Suskleisti
Žirnelių sriuba su krevetėmis
Receptas: Žirnelių sriuba su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.2 / 12
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt. (šalotiniai svogūnėliai)
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė ir lapelių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Šaldyti žirneliai: 800.00 g (arba žali)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Vynas: 100.00 ml (baltas)
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Grietinė: 3.00 valg. š. (riebi)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Krevetės: 12.00 vnt. (didelės)
Kaip gaminti

1.Svogūnus susmulkinkite ir su čiobrelių lapeliais patroškinkite aliejuje. Suberkite žirnelius, šiek tiek paskaninkite druska ir cukrumi, supilkite vyną, truputį pavirkite.

2.Supilkite sultinį ir virkite 15–20 minučių. Išsukite iki purumo ir pertrinkite. Įmaišykite grietinę, pagardinkite druska ir pipirais.

3.Krevetes pakepinkite alyvuogių aliejuje, apibarstykite druska ir pipirais.

4.Sriubą išpilstykite į lėkštes ir į kiekvieną įdėkite tris krevetes. Papuoškite šviežiais čiobreliais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai