Kai karaliauja natūralus skonis: 3 sveikesnių patiekalų receptai

Atėjus šiltajam sezonui daugelis susirūpina sveikesne mityba, kad patiekalai tokie ir būtų, svarbu jų neapkrauti sunkiais padažais, ruošti lengvesnius garnyrus, mėsą keisti kitais produktais. Tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė dalijasi trimis sveikesnių patiekalų receptais: avinžirnių ir burokėlių salotų bei salotų su kuskusu ir krevetėmis, taip pat lašišos su daržovėmis.
Kepta lašiša
Kepta lašiša / Vida Press nuotr.

„Avinžirnių ir burokėlių salotas vertinu dėl to, kad jos labai greitai paruošiamos, sočios ir skanios, bet mažai koloringos. Burokėliuose daug kalio, vitaminų, todėl valgyti jas ypač sveika“, – teigia tinklaraštininkė.

Avinžirnių ir burokėlių salotos

Ingredientai:

  • 2 virti burokėliai;
  • skardinė konservuotų avinžirnių;
  • sauja rukolos;
  • keli kamuoliukai varškės sūrio;
  • 1 česnako skiltelė;
  • skrudintų riešutų pagal skonį;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;

Padažui:

  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 1 valg. šaukš. medaus;
  • citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Į indą sudėkite skiltelėmis supjaustytus virtus burokus, supilkite nusunktus avinžirnius, dėkite saujelę rukolos, pagardinkite varškės sūrio kamuoliukais, smulkintu česnaku, įberkite šiek tiek skrudintų riešutų.

2. Pagardinkite salotas žiupsneliu druskos, pipirų, o jei norėsite ryškesnio skonio, apliekite padažu.

3. Padažą sumaišykite iš alyvuogių aliejaus, garstyčių, skysto medaus ir citrinos sulčių. Gerai suplakite šluotele, kad visi ingredientai susimaišytų.

Burokėlių salotos su avinžirniais
Burokėlių salotos su avinžirniais

Kuskusas su krevetėmis

Ingredientai:

  • 150 g kuskuso kruopų;
  • 300 ml vandens;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 3 skiltelės česnako;
  • šviežio imbiero;
  • 200 g krevečių;
  • 1 citrina;
  • 1 agurkas;
  • sauja vyšninių pomidoriukų;
  • sauja šviežių kalendrų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Verdančiu vandeniu užpilkite kuskuso kruopas, įpilkite kelis šaukštus aliejaus ir palaikykite uždengę 10 min.

2. Į keptuvę pilkite 6 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite susmulkintas česnako skilteles, tarkuotą imbiero gabaliuką. Viską permaišykite, tada sudėkite krevetes ir pakepkite ne ilgiau kaip 3–4 minutes.

3. Kai kuskusas išbrinks, viską sudėkite į jį. Jei kuskusas labai tirštas, įmaišykite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir vienos citrinos sultis.

4. Nulupkite agurką, supjaustykite ir sudėkite į kuskusą. Vyšninius pomidorus perpjaukite perpus ir taip pat sudėkite į kuskusą. Įmaišykite kapotų kalendrų, pagardinkite druska ir pipirais.

5. Sudėkite į indą, papuoškite krevetėmis. Leiskite pastovėti bent 15 min., kad skoniai susimaišytų.

Salotos su kuskusu
Salotos su kuskusu

Lašiša su daržovėmis

Ingredientai:

  • 400 g lašišos;
  • sauja špinatų;
  • 1 mėlynasis svogūnas;
  • 2 morkos;
  • 1 apelsinas;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 1 citrina;
  • šakelė čiobrelių;
  • 1 cukinija;
  • kekė vyšninių pomidoriukų;
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Į folijos lapą užlenktais kraštais dėkite saujelę špinatų, žiedais pjaustytą mėlynąjį svogūną, juostelėmis pjaustytas morkas, apelsino riekeles ir ant viršaus – lašišos filė gabalėlį oda į apačią.

2. Pagardinkite kepimui paruoštą patiekalą druska, pipirais, citrina, uždėkite čiobrelio šakelę.

3. Iš šonų dar sudėliokite po eilutę pjaustytų cukinijų, uždėkite kekę pomidoriukų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į iki 180C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 min.

Kepta lašiša su daržovėmis
Kepta lašiša su daržovėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų