Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai obuolių netrūksta: vokiškas obuolių pyragas, kuriam prireiks 1,5 kg vaisių

Kartais ne trūkumas, bet perteklius gali virsti problema – pavyzdžiui, kai sode užderėjo tiek obuolių, jog nebežinia, kur juos dėti. Tada praverčia receptai, kurie padeda skaniai sunaikinti kuo daugiau šių vaisių. Būtent toks yra mūsų siūlomas klasikinis vokiškas obuolių pyragas, išbandykite!
Vokiškas obuolių pyragas
Vokiškas obuolių pyragas / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 100 g cukraus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 300 g miltų;
  • 200 g sviesto, šalto, supjaustyto kubeliais;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 2 valg. šaukšt. šalto vandens.

įdarui:

  • apie 1,5 kg obuolių, nuluptų, be sėklų, supjaustytų kubeliais;
  • 1 valg. šaukšt. citrinų sučių;
  • 2 arbat. šaukšt.cinamono;
  • 100 g cukraus;
  • 1 sauja razinų;
  • 2 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių;
  • 1 didelis paplaktas kiaušinis (aptepimui).

Gaminimas:

1. Pirmiausia paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite sviestą ir, trindami pirštų galais, visą masę paverskite rupiais trupiniais, primenančiais šlapią smėlį. Supilkite vandenį, vanilės ekstraktą, muškite tešlai skirtą kiaušinį ir greitai suminkykite tešlos rutulį. Dėkite jį ant sviestinio popieriaus ar maistinės plėvelės, gerai apsukite ir dėkite į šaldytuvą bent valandai.

2. Kol tešla šąla, paruoškite įdarą. Dubenyje sumaišykite obuolius, citrinos sultis, cukrų ir razinas.

3. Apvalią 24 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu ar bekvapiu aliejumi. Išimkite iš šaldytuvo tešlą ir padalykite ją į 3 dalis. Pirmąją dalį iškočiokite iki apskritimo, kuris dengtų dugną. Antrąją dalį tol, kol ši bus tokio pat storio, kaip dugnas, supjaustykite ją juostomis ir apdenkite visus vidinius kepimo formos šonus, apačioje tvirtai sulipdydami su tešlos dugnu.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 175°C temperatūros.

5. Pabarstykite tešlos pagrindą džiūvėsėliais ir sudėkite visą įdarą. Paskutinį likusį tešlos trečdalį iškočiokite plonai, supjaustykite 2 cm pločio juostelėmis ir apdėliokite jomis pyrago viršų, gerai pritvirtindami prie šonų. Jei esate estetikos mėgėjai ir geri pynėjai, galite dekoruoti juostomis labai išmoningai, jei ne – kaip pavyks. Galiausiai gautus „pynučius“ patepkite kiaušiniu.

6. Dėkite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 60–70 min., kol viršutinis sluoksnis bus auksiškai rudas, o įdaro masė – burbuliuojanti ir sukepusi.

7. Leiskite formoje pyragui pravėsti bent 30–40 min., o tada galite nuimti formos kraštus, pjaustyti ir tiekti su ledais, plakta grietinėlė ar be nieko.

Shutterstock nuotr./Obuolių pyragas
Shutterstock nuotr./Obuolių pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?