Ingredientai:
- 4 dideli persimonai (labai gerai sunokę: tamsiai oranžiniai, spustelėjus – minkšti);
- 200 g cukraus (galima naudoti rudąjį);
- 200 g sviesto;
- 4 kiaušiniai, kambario temperatūros;
- didelis žiupsnis druskos;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. tarkuoto muskato;
- 50 ml brendžio arba viskio (galima ir nepilti);
- 150 g pekano arba graikiškų riešutų (švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų);
- 1 didelė sauja mėgstamų džiovintų vaisių, jei stambūs, susmulkintų (labiausiai tinka razinos, džiovintos datulės, abrikosai).
Gaminimas:
1. Sviestu ištepkite stačiakampę kepimo formą ir išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.
2. Nulupkite persimonus ir petrinkite minkštimą per sietelį arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki tyrės konsistencijos (jei liks gabaliukų, nieko tokio).
3. Sviestą išlydykite ir leiskite pravėsti iki kambario temperatūros.
4. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinius bei cukrų iki baltumo, muškite po vieną visus kiaušinius, kiekvienąsyk išsukdami, kad gautumėte vientisą masę. Supilkite persimonų tyrę bei alkoholį (jei naudojate).
5. Atskirame dubenyje sumaišykite persijotus miltus, prieskonius, kepimo miltelius bei druską. Per 3 kartus visą sudėkite viską į skystųjų ingredientų mišinį, kaskart atsargiai, tačiau gerai išmaišydami.
6. Gautą tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą arba, kol į pyrago vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
7. Leikite kiek pravėsti, išimkite iš kepimo formos, pjaukite ir skanaukite!