Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai persimonų netrūksta: kvapnus jų pyragas su riešutais ir džiovintais vaisiais

Jau kelerius metus persimonai yra užkariavę lietuvių širdis, o parduotuvėse jų dabar nesunku jų įsigyti ir už gerą kainą, ir gražiai sunokusių. Jei šių saldžiųjų vaisių jau iki soties prisivalgėte šviežių, pats metas kepti su jais pyragą. Neabejojame, patiks!
Persimonų pyragas
Persimonų pyragas / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 4 dideli persimonai (labai gerai sunokę: tamsiai oranžiniai, spustelėjus – minkšti);
  • 200 g cukraus (galima naudoti rudąjį);
  • 200 g sviesto;
  • 4 kiaušiniai, kambario temperatūros;
  • didelis žiupsnis druskos;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 0,5 arbat. šaukšt. tarkuoto muskato;
  • 50 ml brendžio arba viskio (galima ir nepilti);
  • 150 g pekano arba graikiškų riešutų (švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų);
  • 1 didelė sauja mėgstamų džiovintų vaisių, jei stambūs, susmulkintų (labiausiai tinka razinos, džiovintos datulės, abrikosai).

Gaminimas:

1. Sviestu ištepkite stačiakampę kepimo formą ir išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.

2. Nulupkite persimonus ir petrinkite minkštimą per sietelį arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki tyrės konsistencijos (jei liks gabaliukų, nieko tokio).

3. Sviestą išlydykite ir leiskite pravėsti iki kambario temperatūros.

4. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinius bei cukrų iki baltumo, muškite po vieną visus kiaušinius, kiekvienąsyk išsukdami, kad gautumėte vientisą masę. Supilkite persimonų tyrę bei alkoholį (jei naudojate).

5. Atskirame dubenyje sumaišykite persijotus miltus, prieskonius, kepimo miltelius bei druską. Per 3 kartus visą sudėkite viską į skystųjų ingredientų mišinį, kaskart atsargiai, tačiau gerai išmaišydami.

6. Gautą tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą arba, kol į pyrago vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

7. Leikite kiek pravėsti, išimkite iš kepimo formos, pjaukite ir skanaukite!

Vida Press nuotr./Persimonas
Vida Press nuotr./Persimonas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai