Šie skanūs rutuliukai gali tapti puikiais rytinio arbatos puodelio kompanionais, kai skubate, ar užkandžiu, kai ima graužti alkio kirminas, o iki pietų ar vakarienės tenka palaukti.
Ingredientai (apie 18–20 rutuliukų):
- 1 valg. šaukšt. linų sėmenų;
- 200 g karijų riešutų;
- 3 valg. šaukšt. medaus (pirmąsyk pasigaminę nutarsite, tiek per daug ar per mažai);
- 1 arbat. šaukšt. kokybiškos druskos;
- 100 g nesaldintų kokoso drožlių (ir dar saujelė apvoliojimui);
- 120 g kokybiško juodojo šokolado;
- 12–14 džiovintų, bet neperdžiovintų datulių be kauliukų.
Gaminimas:
1. Sumalkite linų sėmenis iki rupių miltų ir užpilkite pora šaukštų vandens, kad kiek pabrinktų – tai bus rutuliukų „cementas“.
2. Į elektrinį smulkintuvą berkite riešutus, druską, pjaustytas datules, kokoso drožles (saujelę pasilikite) ir, įjungę smulkintuvą, laukite, kol viskas bus susmulkinta. Sudėkite pjaustytą šokoladą ir datules ir dar kartą viską kartu smulkinkite, kol naujai įdėtos sudėtinės dalys taps mišinio dalimi.
3. Perdėkite gautą mišinį į dubenį, sudėkite medų, išbrinkusius linų sėmenų miltus ir labai gerai šaukštu ar ranka išmaišykite – turite gauti tirštą lipnią masę.
4. Sušlapinkite rankas ir formuokite nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio rutuliukus. Į lėkštę berkite likusias kokoso drožles ir apvoliokite rutuliukus jose.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C, skardą išklokite kepimo popieriumi, dėkite rutuliukus ir kepkite apie 15 min, kol kokoso drožlės taps švelniai auksinės spalvos.
6. Atvėsinkite ir laikykite orui pralaidžiame inde ilgiausiai 3 dienas.