Daugiau straipsnių

Kai užkąsti norisi, tačiau papildomų kilogramų – ne: trys nebrangūs dalykai, kuriuos galite valgyti ramia sąžine

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Tikriausiai visi žinome tą jausmą, kuomet norisi kažko užkąsti. Ši mintis visai nėra bloga, jeigu užkandžiaujate laiku ir sveikai, tačiau realybė būna ir tokia, jog dažnai renkamės sveikatai nepalankius užkandžius, negana to, dar ir gerokai paploninančius pinigines. Ką galime rinktis užkandžiams, kad ne tik organizmui tai būtų naudinga, bet ir nekainuotų daug?

Moteris

Šiais metais ruduo lepina ne tik itin gražiais orais, bet ir įvairiaspalviu, kvepiančių rudeninių gėrybių derliumi, tad šiuo metu jų neišnaudoti virtuvės šedevrams – tikra nuodėmė!

„Džiaugiamės galėdami „Iki“ parduotuvėse pirkėjams pasiūlyti platų asortimentą šviežių rudens gėrybių – čia visada rasite gausų pasirinkimą lietuviškų daržovių. Džiugu ir tai, kad daržovėms, kurios yra itin svarbi kiekvieno žmogaus mitybos dalis, itin dažnai taikome įvairias nuolaidas ir specialias akcijas, kurių metu apsipirkti galima gerokai pigiau, taigi ne tik mėgausitės aukščiausios kokybės produkcija, bet ir darysite tai už itin gerą kainą“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Ji priduria, kad įvairios daržovės – viena populiariausių prekių, kasdien atsiduriančių dažno lietuvio prekių krepšelyje, taigi „Iki“ daro visus žingsnius, kad prekystalius pasiektų visos geriausios sezono naujienos, o daržovių asortimentas bei kainos visada būtų patrauklios.

Mėgstate užkandžiauti? Viskas gerai!

Užkandžiavimas neretai pateikiamas neigiamame kontekste, bet visai veltui – nedideli maisto kiekiai keletą kartų per dieną padeda išvengti itin stipraus alkio, dėl kurio pagrindinių dienos valgymų metu būname linkę piktnaudžiauti porcijų dydžiais, per sočiai valgyti vakarais.

Užkandžiauti tikrai galite drąsiai, jeigu tam renkatės sveikatai palankius produktus, o vienas tokių, be jokios abejonės, yra įvairios daržovės, subalansuotai mitybai reikalingos kasdien.

Pateikiame tris visiškai skirtingas idėjas užkandžiams iš daržovių – skanu, greita, negana to, ir visiškai nebrangu. Būtinai išmėginkite!

Cukinijų salotos

Shutterstock nuotr./Cukinijų salotos
Shutterstock nuotr./Cukinijų salotos

Ingredientai:

  • Cukinijos: 1 kg
  • Pomidorai: 350 g
  • Bazilikai: 1 sauja
  • Alyvuogių aliejus: 6 valg. š.
  • Česnakai 2 skiltelės
  • Kaparėliai 3 valg. š.
  • Citrinos sultys 2 arbat. š. ir citrinos žievelės
  • Druska, juodieji pipirai

Gaminame:

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus ir apie 30 sekundžių kepinkite česnaką. Tuomet keptuvės turinį sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus aliejaus, sudėkite bazilikus bei kaparėlius, supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, paskaninkite druska ir pipirais ir viską sumalkite.

Cukinijas specialiu skustuku ar peiliu supjaustykite plonais šiaudeliais. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, suberkite cukinijas, įberkite druskos ir kepkite apie minutę. Tada viską perdėkite į indą ir pagardinkite prieš tai paruoštu padažu.

Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, sudėkite pomidorus, paskaninkite druska ir pipirais bei kepkite apie 7 minutes. Kad pomidorai nesudegtų kepant įpilkite pora šaukštų vandens. Galiausiai pomidorus sudėkite ant cukinijų.

Ridikėlių traškučiai

Shutterstock nuotr./Ridikėlių traškučiai
Shutterstock nuotr./Ridikėlių traškučiai

Ingredientai:

  • Ridikėliai: 20 vnt.
  • Alyvuogių aliejus: 1 valg. š.
  • Karis: 1 arbat. š.
  • Druska: 1 žiupsnelis česnakinės ir paprastos, žiupsnelis pipirų
  • Saldžiosios paprikos milteliai: 1 žiupsnelis

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.

Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais, geriausia - su specialia daržovių pjaustykle. Suberkite pajuos į dubenį ir uždenkite maistine plėvele. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 40 sek., kad suminkštėtų. Nuimkite plėvelę, nupilkite skystį ir gerai nusausinkite.

Perdėkite gerai nusausintus ridikėlius į kitą dubenį. Supilkite į jį alyvuogių aliejų ir suberkite prieskonius. Gerai sumaišykite. Ridikėlių griežinėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet apverskite, sumažinkite temperatūrą iki 110 ºC ir kepkite dar apie 20 minučių. Kepimo laikas labai priklauso nuo griežinėlių storio, todėl nuolat stebėkite juos kepimo metu. Iškepusius ridikėlių traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Troškintų morkų užkandis

Shutterstock nuotr./Karamelizuotos morkos
Shutterstock nuotr./Karamelizuotos morkos

Ingredientai:

  • Morkos: 350 g
  • Sojos padažas: 2 valg. š.
  • Medus: 2 valg. š. skysto
  • Alyvuogių aliejus: 2 valg. š.
  • Alyvuogės: 50 g žaliųjų ir 50 g juodųjų be kauliukų
  • Mėtos: 1 sauja šviežių kapotų

Gaminame:

Morkas nuskuskite ir supjaustykite maždaug 3–4 centimetrų juostelėmis. Tuomet įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite. Į keptuvę pilkite sojos padažą ir medų, viską gerai išmaišykite. Kepkite apie 10 minučių.

Įdėkite supjaustytas alyvuoges ir pakepinkite viską dar kelias minutes. Troškintas morkas ir alyvuoges pabarstykite šviežiomis mėtomis.

Skanaus!