Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip ant grotelių skaniai iškepti didkepsnį?

Prasidėjus ant grotelių keptos mėsos sezonui, daugelis suskumba ant iešmų verti šašlykus. Tačiau jei nesate jų mėgėjas ir be raudonos mėsos – nė iš vietos, išbandykite ant tikros ugnies keptą didkepsnį. MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė sako, kad tai – vienas įspūdingiausių, bet kartu ir vienas paprasčiausių patiekalų. Tiesiog jį ruošiant reikia būtinai laikytis tam tikrų taisyklių.
Didkepsnis
Didkepsnis / Vida Press nuotr.

Pasak prekybininkų mėsa, vasarą visada išauga perkančiųjų didkepsniui tinkamą jautieną. O pastaruoju metu vis labiau populiarėja ir aviena, kurią taip pat galima kepti ant žarijų. Pavyzdžiui, šonkauliukus arba nugarinę.

Didkepsniui paprastai rekomenduojama rinktis jautienos vidinę išpjovą arba nugarinę, geriausia su riebaliuku, tuomet kepsnys būna minkštesnis.

Jautieną geriausia rinktis nugarinę ar išpjovą, idealu būtų jei mėsa būtų jau brandinta, tuomet ji dar minkštesnė ir skanesnė.

„Skaniam ir geram didkepsniui iškepti reikia tik kelių dalykų: geros jautienos, stiprios ugnies, druskos ir pipirų, alyvuogių aliejaus. Jautieną geriausia rinktis nugarinę ar išpjovą, idealu būtų jei mėsa būtų jau brandinta, tuomet ji dar minkštesnė ir skanesnė“, – pasakojo I.Juciūtė.

Ji pabrėžė, kad mėsa prieš kepant būtinai turi būti kambario temperatūros. Kepamos mėsos storis turėtų būti ne plonesnis kaip per 2 pirštus. Prieš kepant aliejumi reikėtų ištepti arba mėsą, arba grilio groteles.

„Didkepsnius galima vasarą kepti lauke grilyje, jei su oru nepasisekė, iškepsite puikius didkepsnius ir grilio keptuvėje. Svarbiausia – geram didkepsniui iškepti reikia karščio. Įkaitinkite grilį iki 250 laipsnių. Nedėkite mėsos ant tiesioginės ugnies, palaukite, kol malkos ar anglys sudegs ir liks tik gerai įkaitusios žarijos. Į keptuvę mėsą dėkite tik tuomet, kai keptuvė bus labai gerai įkaitusi ir iš jos jau rūks dūmelis. Tuomet mėsos paviršius greitai užsitraukia ir sultys lieka viduje. Jei temperatūra per žema, sultys išsiskiria ir mėsa keptuvėje troškinasi“, – patarimais dalijosi tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė.

Svarbiausia taisyklė: neperkepti! Kepamą mėsą nuolat reikėtų tikrinti dviem pirštais. Kuo ji sunkiau spaudžiasi, tuo mėsa kietesnė, vadinasi, daugiau kepti tikrai nebereikia. Vidutiniškai iškepusį didkepsnį reikėtų kepti po 3 min. iš abiejų pusių, pilnai iškepusį po 5 min.

Vida Press nuotr./Didkepsniai keptuvėje
Vida Press nuotr./Didkepsniai keptuvėje

„Iškeptą mėsą palikite ant stalo „pailsėti“ iki 5 min., kepsnys tuomet bus daug sultingesnis. Gardinkite druska ir pipirais tik iškepusius didkepsnius. Iškeptą mėsą galite paskaninti ir gabalėliu sviesto“, – sakė I.Juciūtė.

Patiekti keptą mėsą geriausia su daržovėmis, kurias irgi galima apkepti ant grilio. Iš daržovių galima suverti iešmelius.

„Keptuvėje ar ant grilio galite uždėti kekinių pomidorų, apšlakstykite juos aliejumi ir pagardinkite stambia druska. Kelias minutes pakepkite – ir tobulas garnyras prie didkepsnio garantuotas!“ – teigė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas