Ekspertai primena, jog iki pirmųjų šalnų yra pats svarainių derliaus pikas. Tiesa, svarainiai paprastai nėra valgomi termiškai neapdoroti – iš jų verdami džemai, tyrės, obuolių sūrį primanantis skanėstas, jie tinka ir pyragams, kitiems kepiniams kepti. Rasite ir originalių receptų, kur svarainiai derinami ir su mėsa.
Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, svarainių skonį papildo vanilės bei ananasų natos, kurios geriausiai atsiskleidžia juos verdant. Tuomet vaisių minkštimas tampa švelnus, o rūgštumą keičia saldumas.
„Ypatinga ir svarainių struktūra. Jie labai kieti, todėl pjaustyti reiktų atsargiai, naudojant itin aštrų peilį. Patartina iš pradžių vaisius perpjauti pusiau, tada – ketvirčiais, o vėliau – išimti sėklas“, – pataria B.Baratinskaitė ir kviečia išbadyti porą originalių receptų.
Svarainių ir medaus sūris
Savo struktūra šis sūris gali priminti pagamintą iš obuolių, tačiau tai – visiškai kitoks delikatesas. Jis ir saldesnis, ir išraiškingesnis – tiesiog unikalus desertas. Tik svarbu jį laikyti sausiai ir vėsiai.
Ingredientai:
- 1 kg svarainių;
- 400 g medaus;
- 2 stiklinės vandens.
Gaminimas:
1. Nuplaukite vaisius, supjaustykite ketvirčiais, išimkite sėklas. Tada gabaliukus suberkite į puodą, užpilkite vandeniu, virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės.
2. Karštą masę pertrinkite sieteliu, sudėkite medų, virkite maišydami iki tirštos struktūros.
3. Tuomet padenkite lentelę švariu rankšluostėliu, užpilkite svarainių masę. Palikite atvėsti ir sustingti, o, susidarius plutelei, sūris jau bus paruoštas pjaustymui. Supjaustykite ir dar 1–2 paras padžiovinkite.
Korėjietiškos svarainių arbatos paruoštukas
Ingredientai:
- 500 ml stiklinio indo gėrimams;
- 2 nedideli svarainiai;
- 1 citrina;
- 2 griežinėliai imbiero;
- 200 g medaus.
Gaminimas:
1. Pirmiausia, paruoškite svarainius – nuplaukite, supjaustykite, išimkite sėklas. Paruoškite ir citriną bei imbierą. Viską supjaustykite mažomis skiltelėmis.
2. Karštu vandeniu praplaukite indą, dėkite medų ir likusius ingredientus, kol užsipildys. Uždenkite dangteliu, palaikykite 5–7 dienas šaldytuve.
3. Arbatai naudokite apie 2 valgomuosius šaukštus mišinio, kurį užpilkite karštu vandeniu. Iš viso šio ruošinio kiekio pagaminsite apie 7–10 puodelių arbatos.