Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, gerai paruoštam, nepamirštamo skonio grilio patiekalui reikalingas ne tik tinkamai paruoštas marinatas, bet ir patiekalo skonį atskleidžiantis padažas.
Svarbu tinkamai sureguliuoti skonius, kad padažas nebūtų nei per sūrus, nei per rūgštus.
Pasak ekspertės, ruošiant įvairiausius padažus svarbu laikytis kelių taisyklių. „Geram padažui svarbu derinti tinkamą rūgšties kiekį, prieskonius, žoleles ir aliejų. Taip pat reikėtų pagalvoti apie subalansuotas ingredientų proporcijas: svarbu tinkamai sureguliuoti skonius, kad padažas nebūtų nei per sūrus, nei per rūgštus, todėl renkantis prieskonius labai svarbu nepersistengti“, – pataria ekspertė.
Pasak V.Juodkazienės, prie grilio mėsos patiekalų tinka ne vien lietuvių pamėgtas pomidorų padažas. Įvairūs padažai ant žarijų keptiems patiekalams gali būti gaminami ir iš graikiško jogurto ar įvairiausių žolelių: petražolių, bazilikų, čiobrelių, kalendros. O, pavyzdžiui, prie įvairiausių keptų daržovių puikiai tiks humusas.
Ingredientai
Daržovės:
400.00 g (įvairių: šparagų,morkų,agurkų, ropių, ridikėlių ir kitokių)
Kaip gaminti
1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Dideliame inde sumaišykite pistacijas, avižinius dribsnius, spragintą kynvą, susmulkintas džiovintas spanguoles ir moliūgo sėklas. Kitame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinio baltymą ir sumaišykite su šaukštu kokosų aliejaus. Supilkite į sausus ingredientus, gerai išmaišykite ir dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
2. Kepkite apie 20 minučių. Leiskite atvėsti (sandariame indelyje galite laikyti mėnesį);
3. Gaminame humusą: nusunkiame avinžirnius, pasilikdami skystį, kurio prireiks vėliau reguliuojant humuso tirštumą. Sudedame avinžirnius, tahini pastą, česnako skilteles, kuminą į elektrinį virtuvės kombainą, išspaudžiame citriną, įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos, pipirų ir viską sutriname iki vientisos masės. Jeigu rodosi per tiršta, tuomet pilame skysčio, kuriame buvo konservuoti avinžirniai, tol kol gausime norimą konsistenciją.
4. Dedame į lėkštę humuso, apšlakstome alyvuogių aliejumi, beriame granolos ir granato sėklų. Valgome su šviežiomis daržovėmis.
Suskleisti
Ingredientai
Avinžirniai:
250.00 g ((geriau su pašalintomis odelėmis) arba baltųjų pupelių (tinka ir pačių vitrti, ir konservuoti))
Burokėliai:
1.00 vnt. (nedidelis, virtas arba keptas orkaitėje, nuluptas ir supjaustytas kubeliais)
Alyvuogių aliejus:
2.00 valg. š. (labai tinka 1 valg. šaukšt. pakeisti lazdyno riešutų aliejumi)
Rozmarinai:
1.00 vnt. (šviežios šakelės nuskinti ir sukapoti lapeliai)
Kaip gaminti
1. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus, išskyrus aliejus ir rozmariną. Sutrinkite iki vientisos glotnios masės (gali reikėti kokį kartą išjungti smulkintuvą ir nubraukti žemyn nuo indo sienelių pakilusią dar nesusmulkintą masę). Paragaukite, ar netrūksta pipirų, druskos.
2. Perdėkite masę į platų dubenį, kuriame patieksite, užpilkite abiejų rūšių aliejaus, pabarstykite rozmarinais. Valgykite su daržovių ar „grisini“ lazdelėmis, tepkite ant skrebučių ar nesaldžių sausainių.
Užtepas šaldytuve gali išbūti porą dienų, tačiau būtinai pridenkite jį maistine plėvele taip, kad ji liestų paviršių, antraip užtepo viršus negražiai apdžius.
Suskleisti
Skirtingi produktai – skirtingi ir padažai
Žinoma, vienas populiariausių padažų mėsai – amerikiečių pamėgtas barbekiu padažas, kuris sparčiai populiarėja Lietuvoje ir yra gaminamas iš pomidorų pastos, sojos bei Vusrterio padažų, medaus, rūkytos paprikos ir kitų mėgstamų priedų. Šis padažas puikiai tinka prie kiaulienos, jautienos, net vištienos patiekalų.
Ingredientai
Druska:
1.00 arbat. š. ((himalajų))
Pipirai:
1.00 arbat. š. ((kvapnieji))
Kaip gaminti
- Į atskirą dubenį supilkite pomidorų padažą ir soją. Gerai išmaišykite.
- Berkite visus sausuosius prieskonius ir padažą gerai išmaišykite, jei turite, pagardinkite dūmo skonio aromatu.
- Padažas puikiai tiks burgeriams, kiaulienai, jautienai, vištienai.
Recepto autorė – Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
Suskleisti
„Jei kepate jautienos patiekalus, nepamirštamo skonio mėsai suteikia įvairiausi dūminio skonio turintys padažai. Jeigu norite lengvesnio padažo – prie jautienos kepsnio puikiai dera žolelių padažai: tam puikiai tinka kalendra, petražolės, česnakai, čili pipirai. Jei norite dar išskirtinesnio skonio, jautienos patiekalus galite gardinti pipiriniais ar iš saldžių vaisių pagamintais padažais. Skamba netikėtai, tačiau ši mėsa ir salstelėjęs skonis – puikiai dera“, – teigia V.Juodkazienė.
Vida Press nuotr./Ant grilio kepta jautiena su padažu
O štai su vištiena puikiai dera įvairiausi iš citrusinių vaisių pagaminti padažai. Tačiau jei ruošiate vištos sparnelius, juos valgyti patartina su naminiu barbekiu arba pelėsinio sūrio padažu. Be to, prie vištienos ypatingai tinka ir įvairiausi Azijos kraštų įkvėpti padažai, kuriuose naudojamas medus, čili pipirai, imbieras ir citrinų sultys.
V.Juodkazienė sako, kad prie kiaulienos tinka įvairiausi saldumo turintys padažai ir glajai: pavyzdžiui, su šia mėsa puikiai dera vyšninis balzamiko ar iš obuolių pagamintas padažas. Jeigu norisi aštriau – galima rinktis garstyčių padažus.
Anot maisto ekspertės, kadangi jūros gėrybės ir žuvis yra itin švelnaus skoniu, geriausiai jis atsiskleidžia, kai yra patiekiama su citrusiniais vaisiais: tokiais kaip citrina ar žaliosios citrinos. Be to, prie jūros gėrybių labai tinka ir įvairiausi žolelių padažai, taip pat jų patiekalai dažnai patiekiami ir su pomidorų salsa – šis padažas žuvies patiekalams suteikia dar didesnio gaivumo.
Vida Press nuotr./Ant grilio kepta lašiša su padažu
V.Juodkazienė siūlo ir kelių paprastai paruošiamų padažų receptus. Tereikės tik susmulkinti ingredientus ir mėgautis išraiškingais skoniais.
Šviežių žolelių padažas
Ingredientai:
- 1/4 puodelio smulkiai supjaustytų petražolių;
- 2 šaukštai smulkiai supjaustyto rozmarino;
- 2 šaukštai smulkiai supjaustyto čiobrelio;
- 4 sumaltos česnako skiltelės;
- 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus;
- smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos (jei mėgstate).
Česnakų ir garstyčių padažas
Ingredientai:
- 3/4 puodelio pjaustytų česnakų;
- 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus;
- 2 1/2 šaukšto acto;
- 2 šaukšteliai garstyčių;
- 1/4 puodelio smulkinto raudonėlio;
- 1/4 puodelio smukinto baziliko;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis šviežiai maltų pipirų.
Pankolių ir apelsinų padažas
Ingredientai:
- ¼ puodelio smulkinto pankolio;
- ¼ puodelio smulkiai supjaustytų petražolių lapelių;
- 1 arbatinis šaukštelis smulkiai tarkuotos apelsino žievelės;
- 1 šaukštas aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos.
Kaip gaminti
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odelę. Perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas, o minkštimą sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
- Gautą tyrę užvirinkite ir virkite maždaug 20 minučių.
- Tuomet sudėkite į puodą likusius ingredientus: trintą česnaką, smulkintus žalumynus, adžiką, aitriają papriką. Galite pagardinti druska, pipirais, cukrumi. Viską gerai išmaišykite.
- Leiskite padažui atvėsti ir patiekite šaltą.
Suskleisti
Ingredientai
Česnakai:
12.00 skiltelės (labai smulkiai pjaustytų)
Vanduo:
5.00 arbat. š. (šalto)
Kaip gaminti
1. Čimičuri ruoškite iš anksto. Geriausiai, kai pastovi per naktį. Jei norite pasigaminti daugiau – tai visko atitinkamai daugiau ir dėkite.
2. Sudėtines dalis sumaišykite ir palaikykite per naktį. Norėdami kitokio padažo skystumo ar tirštumo – keiskite vandens ar aliejaus kiekį.
3. Keptą mėsą gausiai apliekite čimičuri padažu. Tinka didkepsniams, ant žarijų keptai mėsai ar dešrelėms – tai universalus padažas.
Suskleisti
Ingredientai
Krapai:
3.00 valg. š. (šviežių kapotų)
Alyvuogių aliejus:
2.00 valg. š. (jį galima pakeisti 3 valgomaisiais šaukštais natūralaus jogurto)
Kaip gaminti
Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės, kurią papildomai galima pagardinti žiupsneliu čiobrelių. Beje, šis padažas idealiai tiks ne tik keptoms, bet ir šviežioms daržovėms.
Suskleisti
Ingredientai
Apelsinai:
1.00 vnt. (nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys)
Likeris:
2.00 valg. š. (apelsinų likerio „Cointreau“)
Kaip gaminti
Dėkite visus ingredientus į nedidelį prikaistuvį, užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir leiskite pavirti 10–12 min. Atvėsinkite, išimkite cinamono lazdelę ir tiekite prie keptos paukštienos.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Nulupus pomidorus susmulkinkite trintuvu arba supjaustykite smulkiais kubeliais, pasūdykite ir suberkite cukrų. Pomidorų masę neuždengę dangčio virkite (nuolat maišydami) ant nedidelės ugnies, kol sutirštės. Į puodą suberkite susmulkintus trintuvu česnakus, svogūnus, paprikas ir aitriąją papriką. Jei norite išskirtinio skonio, maišydami padažą suberkite prieskonius ir žoleles.
2. Kai padažas pakankamai sutirštėja, supilkite obuolių actą (arba šviežių citrinų sultis) bei šlakelį alyvuogių aliejaus.
3. Virkite maišydami, kad neprisviltų, kol padažas pakankamai sutirštės.
4. Karštą padažą supilstykite į stiklinius indelius ir tvirtai užsukite metaliniais dangteliais.
Suskleisti
DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA