Omletas – keptas kiaušinių valgis, dažniausiai ruošiamas kiaušinius suplakant su pienu ar kokiu nors kitu skysčiu (grietinėle, kefyru, rūgpieniu, šaltu daržovių sultiniu ir pan.). Visgi, pasak patyrusių kulinarų, geriau trynius ir baltymus išplakti atskirai – omletas bus itin purus. Gaminant omletą, plaktus kiaušinius galima sutirštinti miltais arba manų kruopomis – valgis bus kiek panašus į purų blyną.
♦ Galima išsikepti natūralaus, įdaryto arba paskaninto mėgstamais produktais omleto. Visais atvejais svarbu ne tik produktų proporcijos, bet ir kiti dalykai.
♦ Ruošdama klasikinį omletą, vienam žmogui imkite du kiaušinius, maždaug keturis šaukštelius pasirinkto skysčio ir žiupsnį maltų juodųjų pipirų. Druskos į plaktus kiaušinius berkite tik prieš pildama juos į keptuvę ar kitą kepimo indą, priešingu atveju jie pavandenys, omletas subliūkš.
♦ Jei omletą kepsite gerai įkaitintoje uždengtoje keptuvėje storu dugnu, nepamirškite dangčio vidinę pusę patepti riebalais – tolygiai keps abi valgio pusės.
♦ Kiaušinius omletui plakite (stenkitės kuo stipriau!) šakute arba specialia šluotele tol, kol plakinys taps vientisas. Žiūrėkite, kad jis nesuputotų, nes iškepęs omletas sukris.
♦ Omletą geriausia kepti vidutinio dydžio keptuvėje su storesniu dugnu ant vidutinės ugnies. Prieš pildama kiaušinių plakinį į keptuvę, gerai įkaitinkite riebalus (jei naudosite sviestą, jis turi būti bepradedąs putoti), antraip jie susimaišys su kiaušiniais ir omletas prilips prie keptuvės dugno.
♦ Keptuvėje omletą galite kepti keliais būdais. Pavyzdžiui: supilkite į ją plaktus kiaušinius ir stebėkite. Kai jie ims tirštėti, mentele iš šonų kilstelėkite apkepusią apačią ir pakreipkite keptuvę, kad ant dugno tolygiai pasiskleistų dar neiškepęs plakinys. Taip darykite, kol sukietės visa omleto apačia, o paviršius sutirštės. Omleto kraštus, prilaikydama dviem šakutėmis, kiek palenkite į vidurį. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, po omletu pakiškite ploną plačią mentelę ir leiskite jam slysti į lėkštę.
♦ Stačiakampio formos omletą kepkite taip: kai į keptuvę supilti plakti kiaušiniai ims tirštėti, pasinaudodama dviem mentelėmis, atsargiai kraštelius iš priešingų pusių jomis stumkite keptuvės vidurio link. Taip suformuokite stačiakampį. Kai omleto apačia gerai sukietės, mentelėmis atsargiai jį apverskite ir pakepkite, kol gražiai apskrus kita jo pusė. Tiekdama omleto viršų patepkite sviestu – jis dailiai žvilgės.
♦ Omletą kepsite orkaitėje? Lydytu sviestu arba aliejumi saikingai pašlakstykite ne tik karščiui atsparaus indo dugną, bet ir omleto paviršių – jis tolygiai pasidengs auksaspalve plutele.
Kuo įdaryti omletą
Šį valgį tinka įdaryti įvairiausiais produktais. Taigi turite puikią progą kaskart mėgautis vis kitokio skonio omletu.
♦ Į išplaktus kiaušinius įberkite porą šaukštų šviežių smulkintų žalumynų ir, pvz., tiek pat šaldytų žirnelių (prieš tai juos atšildykite ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu), šviežių tarkuotų morkų ar kitokių mėgstamų daržovių.
♦ Į keptuvę supiltus plaktus kiaušinius apibarstykite smulkintais špinatais ir sausoje keptuvėje skrudintais karštai rūkyto kiaulienos kumpio gabalėliais.
♦ Virto kumpio kubelius, rūkytos dešros juosteles, virtas krevetes, smulkintas krabų lazdeles galite ne tik įmaišyti į plaktus kiaušinius, bet ir įdaryti šiais produktais bebaigiantį kepti omletą. Kaip taisyklingai paruošti šios rūšies omletą? Kai sukietės keptuvėje kepančio omleto apačia, jo kraštelius mentele kiek užlenkite į viršų, tada ant pusės gaminio išdėliokite pasirinktus produktus. Atsargiai ant įdaro užlenkite kitą omleto pusę ir dar minutę kitą pakepkite.
♦ Omleto įdarui taip pat tiks juostelėmis pjaustytas tarkuotas fermentinis sūris, mocarelos rutuliukai ar fetos kubeliai, smulkintos pieniškos bei rūkytos dešrelės, pomidorų skiltelės, alyvuogių puselės, keptos šviežios daržovės bei pievagrybiai, konservuoti miško grybai, netgi smulkūs virti ir svieste pakepinti makaronai.
♦ Malta bet kokios rūšies mėsa – taip pat tinkamas priedas omletui. Šiuo atveju, paskanintą tinkamais prieskoniais, ją reikia iš pradžių kelias minutes pakepinti karštuose riebaluose, tada dar apie 20 minučių patroškinti uždengtoje keptuvėje.
Saldūs omletai
Toks valgis, ypač keptas orkaitėje, atstos bet kokį saldėsį. Jį tiks tiekti pusryčiams, užkandžiui arba desertui. Saldų omletą ruoškite, kaip klasikinį, tik plaktus kiaušinius ne sūdykite, o saldinkite įprastu, ruduoju ar milteliniu cukrumi arba klevų sirupu.
Saldų omletą tinka įdaryti šviežiais bei konservuotais vaisiais ar uogomis, varške, desertiniais ryžiais, įvairiais džiovintais vaisiais ir kitokiais produktais, kuriuos įprastai naudojate gamindama pyragus. Desertinį omletą be įdaro galite apibarstyti tarkuotu šokoladu, smulkintais riešutais, kokosų drožlėmis, rudojo cukraus ir vanilės mišiniu, apšlakstyti mėgstamo skonio uogiene ar sirupu, paskaninti ledais ar karštu šokoladu. Tegu fantazija liejasi laisvai!
Verta žinoti
♦ Ruošiant įdarytą omletą, įdaro reikia imti ne daugiau nei vieną trečiąją dalį bendro gaminio kiekio, kad įdaras neužgožtų omleto skonio.
♦ Kiaušinius omletui galima plakti ir elektriniu plakikliu.
IŠMĖGINKITE!
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|