Jei taip, tai po to kaip mūsų protėviai turėsite laikytis ir Gavėnios nuostatų – pasninkauti iki pat Velykų! Ar esate tam pasiruošę?
Jei ne, tuomet geriau valgykite per Užgavėnes nedidelį kiekį blynų pirmoje dienos pusėje ir rinkitės juos sveikesnius, pataria studijos „Sulieknėk“ vadovė Vaida Kurpienė. Specialistė išvardijo, kaip galima blynų dieną paversti sveikesne.
Nuo ko priklauso blynų sveikumas?
Riebalų kokybė. Kepimui geriausia naudoti nerafinuotą kokoso aliejų (sviestą) ar lydytą sviestą. Kad suvartotumėte riebalų mažiau, dėkite nedidelį jų kiekį tiesiai į tešlą ir gerai išmaišykite. Nemažam kiekiui tešlos užtenka 1–2 valg. š. riebalų. Tik tuomet pirmą partiją blynų kepkite vėsioje keptuvėje, prieš tai keptuvę patrynę servetėle, suvilgyta riebaluose.
Temperatūra. Stenkitės kepti kuo žemesnėje temperatūroje ir nesukepinti blynų iki sausumo, nes apie 180 °C temperatūroje krakmolas skyla ir susidaro kancerogeninės medžiagos, pavyzdžiui, akrilamidai. Jų praktiškai nesusidaro, kai kepame daržovių blynus, nes juose daug drėgmės, kuri neleidžia pakilti temperatūrai. Ir, žinoma, visais būdais venkite skrudėsių.
Miltų kokybė. Tešlą maišykite tik iš pilno grūdo miltų. Juose net 80 proc. daugiau vertingų medžiagų nei įprastiniuose. Beje, miltai gali būti ir kvietiniai. Tik šiuo atveju pilkite ne pieną, o kefyrą ar jogurtą, tokiu atveju bus blynai minkštesni.
Mielės. Mielių nedėti ir blynų nekildinti, nes tokiu atveju pagreitinate blynų pasisavinamumą ir paskatinate alkio jausmą.
Saldinimas. Kuo mažiau cukraus! Jį keiskite agavų sirupu, kokoso žiedų cukrumi ar kitais tokio paties kaloringumo saldikliais, tačiau nesukeliančiais alkio. Atminkite – bet kokiu atveju jie turi būti naudojami saikingai.