Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsikepti didelį mėsos kepsnį, kad būtų gardus ir sultingas

Ruošiant proginius šeimos pietus ar laukiant svečių, ant stalo puikiai atrodo karaliaujantis vienas gigantiškas mėsos kepsnys. Aplink šį centrą išsidėsto daržovių salotos, padažai, duonelės – ir to pakanka šventinei puotai. Prariekus sultingą ir minkštą kiaulienos kepsnį, pakyla gundantis aromatingas garas – akimirksniu aplink išsirikiuoja lėkštės, laukiančios savo porcijos.
Kiaulienos kepsnys
Kiaulienos kepsnys / 123RF.com nuotr.

Pirmiausia reikėtų sutarti, ką laikome dideliu mėsos kepsniu. Tai nėra vienos porcijos kepsnys, o mažiausiai 1–2 kg ar daugiau sveriantis kiaulienos gabalas. Mažiau patyrusiems kulinarams gali atrodyti, kad iškepti tokį gigantišką kepsnį yra tikras iššūkis, tačiau tai tikrai lengvai įveikiama užduotis.

„Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus patarimus, kaip iškepti didelį kepsnį rasite žemiau. Pirmas darbas – nusipirkti kokybiškos ir šviežios mėsos.

Į „Norfos“ prekybos tinklo parduotuves kiauliena pristatoma iš „Rivonos“ mėsinės Šilalės rajone. Modernizavus įrangą, per valandą čia paskerdžiama 150 kiaulių, o per mėnesį – 18 tūkst. kiaulių. Moderni įranga paspartina ir palengvina rankų darbą, skerdiena sutvarkoma bei atvėsinama per 6 valandas. Tos pačios dienos vakare skerdienos puselės išvežiojama po parduotuves, kurių mėsinėse mėsa supjaustoma ir nuo pat ryto pirkėjai gali įsigyti šviežios kiaulienos.

Mėsininko patarimai – tobulam kepsniui

Gigantiškų kepsnių mėgėjams D.Bartošius pataria pirmiausia išsirinkti tinkamą kiaulienos dalį. Kepsniai iš šoninės ir sprandinės yra sultingesni, o iš nugarinės ar kumpio – sausesni, nes turi mažiau tarpraumeninių riebalų.

Svarbu pasirinkti ir tinkamą mėsos gabalą – kuo jis didesnis, 1–3 kg, tuo kepsnys bus sultingesnis. Taip pat patartina pirkti mėsą su odele. Kepimo metu ji turi būti viršuje – ištekantys riebaliukai sudrėkins liesesnį mėsos sluoksnį.

Kepsnio sultingumas priklauso ir nuo kepimo būdo. D.Bartošius rekomenduoja laikytis tokios taisyklės: kuo kepsnys didesnis, tuo žemesnėje temperatūroje ir ilgiau reikia kepti.

„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius
„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius

Pradėjus kepti kiaulieną, orkaitę įkaitinkite maksimaliai, iki 230–250 laipsnių, kad susidarytų mėsos plutelė – ji neleidžia ištekėti sultims. 1,5–2 kg kiaulienos sprandinę tokioje temperatūroje kepkite apie 45 min. Po to temperatūrą sumažinkite iki 130–160 laipsnių ir kepkite dar apie valandą laiko.

Nepamirškite ir kepimo indo – geriausiai tinka špižiniai ar ketaus troškinimo indai su dangčiu, kurie gerai laiko šilumą. Jei indo neturite, galima naudoti kepimo rankovę.

Ir paskutinis D.Bartošiaus patarimas: iškeptos mėsos iš karto nepjaustykite, leiskite pastovėti apie 10 min., kad tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys.

Minkštas ir sultingas kiaulienos kumpis

Išsikepti sultingą ir minkštą kumpį – misija įmanoma. Tereikia mėsą pradėti ruošti iš vakaro – ilgas marinavimas padės išgauti tobulą skonį. Keptą kumpį skanu valgyti karštą, o likučius kitą dieną galima panaudoti salotoms ar sumuštiniams.

123RF.com nuotr./Kiaulienos kepsnys
123RF.com nuotr./Kiaulienos kepsnys

Jums reikės:

  • 1,52 kg NORFOS kiaulienos kumpio,
  • 1 česnako galvutės,
  • 1 svogūno,
  • 34 valg. š. garstyčių,
  • 1 valg. š. medaus,
  • 34 valg. š. sojos padažo,
  • pipirų, druskos,
  • bulvių,
  • mėgstamų daržovių salotų.

Gaminimas:

  1. Paruoškite marinatą: medų šiek tiek pašildykite, įpilkite sojos padažą, sudėkite garstyčias, sumaišykite su traiškytu česnaku,.
  2. Kiaulienos kumpį įtrinkite marinatu, druska, pipirais.
  3. Supjaustykite svogūną žiedais, sudėkite į indą, ant jos dėkite mėsą ir pastatykite į šaldytuvą pasimarinuoti per naktį.
  4. Įdėkite kumpį į kepimo indą arba kepimo rankovę.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir pašaukite mėsą.
  6. Kepkite apie 2–3 valandas.
  7. Patiekite su karštomis virtomis bulvėmis ir daržovių salotomis.

Pikantiška sprandinė su čiobreliais ir medumi

Didelis gabalas sprandinės idealiai tinka šeimos pietums. Šiame recepte puikiai subalansuoti prieskoniai su vos juntamu čiobrelių aromatu ir medaus saldumu. Pikantiškumo kepsniui suteikia nuostabus svogūnų padažas.

123RF.com nuotr./Kiaulienos kepsnys
123RF.com nuotr./Kiaulienos kepsnys

Reikės:

  • 1 kg NORFOS sprandinės su kaulu,
  • žiupsnelio džiovintų čiobrelių,
  • 2 valg. š. medaus,
  • 3 skiltelių česnako,
  • 2 arbat. š. paprikos miltelių,
  • 1 arbat. š.garstyčių,
  • 2 valg. š. aliejaus,
  • pipirų.
  • 1 valg. š. druskos.

Padažui:

  • 100 ml mėsos ar daržovių sultinio,
  • 50 g sviesto,
  • 50 ml balzaminio acto,
  • 2 šalotinių svogūnų,
  • 2 valg. š. rudojo cukraus.

Gaminimas:

  1. Paruoškite marinatą: sutrinkite česnaką, sumaišykite su medumi, garstyčiomis, aliejumi, čiobreliais, paprikomis, druska ir pipirais. Šiuo mišiniu trinkite mėsą.
  2. Įdėkite mėsą į šaldytuvą ir marinuokite 12–24 val.
  3. Įdėkite kiaulieną į kepimo indą arba suvyniokite į aliuminio foliją ir dėkite ant kepimo skardos.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ir kepkite sprandinę 1,5–2 val.
  5. Paruoškite padažą: įkaitinkite keptuvę, sudėkite susmulkintus svogūnus ir kepkite, kol susidarys karamelė. Įpilkite balzaminį actą ir sultinį. Maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.
  6. Iškeptą mėsą supjaustykite riekelėmis, užpilkite padažu ir patiekite su daržovių salotomis.

Gigantiški sprandinės kepsniai su keptomis paprikomis

Kiauliena – universali mėsa, kurią galima derinti su skirtingais ingredientais. Išbandykite receptą su keptomis paprikomis – minkštos ir sultingos daržovės kepsniui suteiks naujų skonio natų.

123RF.com nuotr./Kiaulienos kepsnys
123RF.com nuotr./Kiaulienos kepsnys

Reikės:

  • 600 g NORFOS kiaulienos sprandinės,
  • 1 valg. š. stambiai grūstų pipirų,
  • 1 valg. š. džiovintų bazilikų,
  • druskos.

Keptoms paprikoms:

  • 2 raudonųjų paprikų,
  • 2 skiltelių česnakų,
  • 1 svogūno,
  • 2 arbat. š. balzaminio acto,
  • žiupsnelio džiovintų bazilikų, raudonėlių.

Gaminimas:

  1. Kiaulieną supjaustykite stambiais pjaustiniais.
  2. Mėsą pabarstykite pipirais, druska, prieskoninėmis žolelėmis.
  3. Pamarinuokite mėsą kelias valandas.
  4. Kepkite kepsnius keptuvėje arba ant grilio iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  5. Paruoškite paprikas: įkaitinkite aliejų keptuvėje, sudėkite susmulkintus svogūnus ir juostelėmis pjaustytas paprikas. Sudėkite sukapotus česnakus ir prieskonines žoleles. Kai paprikos suminkštės, supilkite balzaminį actą ir dar pakaitinkite.
  6. Kiaulienos pjaustinius patiekite su keptomis paprikomis.

Pagundos vertas šoninės kepsnys traškia plutele

Šoninės kepsnys yra šiek tiek riebus, tačiau tikrai vertas nuodėmės. Gražiai apkepusi traški plutelė šoninę paverčia kulinarine pagunda. Kepkite mėsą ant daržovių „patalo“ – bulves paskanina šoninės riebaliukai.

123RF.com nuotr./Kepta šoninė
123RF.com nuotr./Kepta šoninė

Reikės:

  • 2 kg NORFOS kiaulienos šoninės su odele,
  • 56 bulvių,
  • 1 svogūno,
  • 2 morkų,
  • 2 galvutės česnako,
  • 1 valg. š. stambiai grūstų pipirų,
  • 3 arbat. š. druskos,
  • žiupsnelis raudonėlio,
  • 1 žaliosios citrinos sulčių,
  • 1 skardinės nealkoholinio alaus,
  • mineralinio vandens.

Gaminimas:

  1. Kiaulienos šoninės odelę įpjaukite ir įtrinkite aliejumi, druska ir pipirais.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 170180 laipsnių.
  3. Į kepimo indą sudėkite stambiai supjaustytas morkas, svogūną, pusiau perpjautas bulves, pabarstykite raudonėlio. Ant daržovių odele žemyn dėkite mėsą.
  4. Supilkite alų ir mineralinio vandens tiek, kad apsemtų daržoves.
  5. Ant mėsos ir daržovių išspauskite citrinos sultis.
  6. Apverskite mėsą odele į viršų, indą uždenkite ir pašaukite į orkaitę.
  7. Troškinkite apie 1,5 valandos.
  8. Iki kepimo pabaigos likus 20 min., nuimkite dangtį, padidinkite kaitrą, kad odelė gražiai apskrustų.
  9. Ištroškintą mėsą supjaustykite porcijomis ir patiekite su bulvėmis.

Madingas plėšytas kiaulienos mentės kepsnys

Ilgas, lėtas kepimas žemoje temperatūroje – tai viskas, ką reikia žinoti apie šį kiaulienos paruošimo būdą. Drąsiai išbandykite ir mėgaukitės minkštutėliu mentės kepsniu.

123RF.com nuotr./Plėšyta kiauliena
123RF.com nuotr./Plėšyta kiauliena

Reikės:

  • 11,5 kg NORFOS kiaulienos mentės,
  • 1 arbat. š. rūkytos paprikos,
  • 5 skiltelių česnako,
  • 1 arbat. š. garstyčių,
  • druskos, pipirų.

Garnyrui:

  • 1 svogūno,
  • 1 morkos,
  • 1 saliero ir kitų mėgstamų daržovių.

Gaminimas:

  1. Mėsą nusausinkite ir įtrinkite druska, prieskoniais. Leiskite pasimarinuoti mėsai kelias valandas.
  2. Prieš kepimą mentę išimkite iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje.
  3. Maksimaliai įkaitinkite keptuvę ir apkepkite mentę iš visų pusių.
  4. Į kepimo indą sudėkite stambiai supjaustytas daržoves, įpilkite šiek tiek vandens ir ant viršaus dėkite mėsą.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 130 laipsnių.
  6. Pašaukite mėsą ir kepkite 3–5 valandas.
  7. Iškeptą mėsą suplėšykite šakute ir patiekite su mėgstamu barbekiu ar kitokiu padažu.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai