Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkt geriausią majonezą ir ar sunku jo pasigaminti patiems? 2 receptai

Įprastai majonezas asocijuojasi su šventėmis: be juo pagardintų patiekalų neapsieiname per šeimos susibūrimus ar tokias šventes, kaip Kalėdos, Velykas. Šis pagardas mitybos specialistų vertinamas įvairiai, tačiau dabar parduotuvėse jo asortimentas taip išsiplėtė, kad galima rasti ir sveikatai palankesnių variantų. Be to, nesunku majonezo pasigaminti ir patiems.
Majonezas
Majonezas / Vida Press nuotr.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, kai kurie maisto produktai mūsų visuomenėje per daug demonizuojami, tačiau per šventes nereikia bijoti paragauti baltos mišrainės ar liežuvio su majonezu.

Į ką atkreipti dėmesį perkant?

Pasak jos, maistas, nors ir riebesnis už kasdienį, ant velykinio stalo neturėtų gąsdinti net tų, kurie itin skrupulingai riboja savo mitybą: „Visais laikais majonezo ingredientai buvo natūralūs produktai, kurių kiekvienas atlieka tam tikrą funkciją. Aliejaus (iki 80 proc.) dedama, kad produktas būtų stabilus, kiaušinio trynio – tam, kad aliejus gerai pasiskirstytų, o actas reikalingas rūgštingumui sureguliuoti.“

Vida Press nuotr./Balta mišrainė
Vida Press nuotr./Balta mišrainė

Reikia įvertinti, ar majoneze nėra labai daug sudėtinių dalių, svarbu, kad būtų kuo mažiau maisto priedų.

Žinoma, vartojant majonezą, kaip ir visus riebius produktus, pageidautinas saikas. „Rečiau juo mėgautis turėtų sergantys nutukimu, cukriniu diabetu ar turintys polinkį sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, nes majonezas – kaloringas produktas. Jei pasirenkamas pamažinto riebumo majonezas, vertėtų atidžiai paskaityti jo etiketę, nes dažnai tokiuose pramoniniu būdu gamintuose padažuose gali būti nemažai priedų: skonio stipriklių, konservuojančių komponentų. Todėl reikia įvertinti, ar majoneze nėra labai daug sudėtinių dalių, svarbu, kad būtų kuo mažiau maisto priedų“, – pataria gydytoja dietologė.

123RF.com nuotr./Naminis majonezas
123RF.com nuotr./Naminis majonezas

Ji priduria, kad naudingiau būtų saikingai vartoti nepamažinto riebumo majonezą , kuris pagamintas iš tradicinių ingredientų, išskyrus tuos atvejus, kai žmogui yra griežtai draudžiamas didesnis riebalų kiekis.

Naminio majonezo variantai

Beje, ar žinojote, kad majonezo nesunkiai galima pasigaminti patiems? O ieškantys naujų skonių ar besimaitinantys veganiškai, gali jį ruošti iš avokadų, turinčių daug augalinės kilmės riebalų, kuriuose daug polinesočiųjų omega-3 rūgščių, itin naudingų organizmui.

Vida Press nuotr./Avokadai
Vida Press nuotr./Avokadai

Pasak dr. E.Gavelienės avokadai yra puikus karotenoidų, svarbių mūsų regėjimui, šaltinis. Taip pat juose gausu vitaminų C ir E, mineralų: kalio, cinko, mangano, seleno, folio rūgšties, kuri svarbi baltymų apykaitai – ji būtina ne tik besilaukiančioms moterims, bet ir vaikams, kitiems suaugusiems. Be to, avokaduose yra augalinių sterolių – tai medžiagos, svarbios lėtinių uždegimų organizme slopinimui. „Tiesa, dėl kryžminės alerginės reakcijos pavojaus avokadų reikėtų vengti žmonėms, kurie yra alergiški melionams, arbūzams ar moliūgams“, – pastebi ji.

K.Pišniukaitės nuotr./Naminis avokadų majonezas
K.Pišniukaitės nuotr./Naminis avokadų majonezas

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo namie pasigaminti klasikinio ir veganiško majonezo – jie pavyks net nemėgstantiems gaminti ar neturintiems patirties. „Tik svarbu naudoti vienodos temperatūros komponentus, be to, geriau, kad aliejus būtų neutralaus skonio. Pasigamintą majonezą reikėtų suvartoti per 2–3 dienas.“ - pastebi ji.

Naminis klasikinis majonezas

Ingredientai:

  • 1 kiaušinio trynys;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 200 ml aliejaus (švelnaus skonio);
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių;
  • po žiupsnelį druskos ir pipirų.

Gaminimas:

Viską sudėkite į indą ir išplakite rankiniu trintuvu iki grietinės tirštumo konsistencijos.

Veganiškas avokadų majonezas

Ingredientai:

  • 2 prinokę avokadai;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Visus komponentus, išskyrus aliejų, sutrinkite trintuvu iki kreminės konsistencijos, tada pilkite aliejų ir dar kartą neilgai paplakite, kad viskas gerai susimaišytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas