Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Atėjus karštajam metų laikotarpiui. dažnas džiaugiasi šiltu, gražiu oru, saulės spinduliais ar atėjusiomis atostogomis. Vasarą patys net nepastebime, kaip dažnai tampame priklausomi nuo vandens. Vanduo vaidina labai svarbų vaidmenį mūsų gyvenime, jis sudaro didžiausią žmogaus organizmo dalį – net 60–70 proc. Žmogus be maisto gali išgyventi kelias savaites, o be vandens – vos keletą dienų.
Vanduo stiklinėje
Vanduo stiklinėje

Tai pagrindinė medžiaga, leidžianti žmogaus organizmui normaliai funkcionuoti. Vandens trūkumą žmogus pajunta labai greitai, pagrindiniai simptomai atsiranda praradus vos 1 proc. vandens. Apie vandens svarbą ir naudą galima kalbėti labai daug, tačiau ar visi gerai žino, kokį vandenį patartina vartoti tuomet, kada labiausiai jo reikia.

Šiltiems orams įsibėgėjus, žmonės neaplenkia lentynų su vandeniu prekybos centruose. Didžioji dalis vandenį renkasi pagal skonį ir prekės ženklą, bet retas kuris susimąsto, kurio vandens kokybė yra pati geriausia. Pasirinkimo galimybės labai įvairios – daugybė gamintojų, skirtingų prekės vardų, skirtingų skonių. Išsirinkti aukštos kokybės produktą vartotojui tampa dar sunkiau dėl nedidelių kainų skirtumų, kurie retai nusako produkto kokybę.

Norintiems prekybos vietose išsirinkti aukščiausios kokybės vandenį, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į etiketes, kadangi jose pateikiama visa reikalinga informacija vartojui. Išmokti skaityti šią informaciją nėra sudėtinga, tereikia žinoti, jog vanduo prekybos vietose yra skirstomas į 4 grupes – geriamasis vanduo, stalo vanduo, šaltinio vanduo ir natūralus mineralinis vanduo.

Mažiausiai vertingas vanduo yra geriamasis vanduo. Šiam vandeniui nėra keliami griežti reikalavimai: dažnai jis yra panašios kokybės vanduo, kokį kiekvienas turime savo namuose bėgantį iš čiaupo. Būtent dėl šio vandens kyla dažnos diskusijos, kas yra geriau: vanduo iš čiaupo ar buteliuose. Teisingo atsakymo nerasime, kadangi geriamasis vanduo buteliuose privalo atitikti reikalavimus, keliamus geriamajam vandeniui, o vandens iš čiaupo kokybę veikia prasta senų vamzdynų būklė, nepaisant to, kad pats požeminis vanduo gali būti aukštos kokybės.

Antra pagal savo vertę ypatingai neišsiskirianti kategorija yra stalo vanduo, kuris dažnai būna gaminamas geriamajį vandenį skiedžiant natūraliu mineraliniu vandeniu arba jame tirpinant sausas mineralines medžiagas, aromatus. Šiam produktui taip pat nėra taikomi griežti reikalavimai; nuo geriamojo vandens jis skiriasi tuo, kad savo sudėtį privalo nurodyti etiketėse. Aukštesnės kokybės stalo vanduo gali būti tas, kuris savo sudėtyje turi mineralinio vandens, nors tai nėra natūralus gamtos produktas. Stalo vandeniu laikomas ir aukščiausios kokybės natūralus mineralinis vanduo, praturtintas aromatu, todėl išties svarbu skaityti informaciją etiketėse apie vandens sudėtį.

123RF nuotr./Vanduo buteliuke
123RF nuotr./Vanduo buteliuke

Trečioji kategorija yra šaltinio vanduo, kuris savo kokybe yra pranašesnis už geriamąjį ir stalo vandenį. Jis yra išgaunamas iš požeminių vandens telkinių ar gręžtinių šulinių. Šaltinio vanduo į butelius  išpilstomas gavybos vietoje. Sudėtis nurodoma etiketėse, tačiau neprivaloma nurodyti mineralinių medžiagų kiekio, kadangi  jis gali būti kintatis.

Paskutinė kategorija – aukščiausios kokybės vanduo, kurį galima įsigyti prekybos vietose, yra natūralus mineralinis vanduo. Tai yra mikrobiologinis visavertis vanduo, esantis požeminiame sluoksnyje ar telkinyje ir išgaunamas iš vieno ar daugiau natūralių ar dirbtinai atvertų šaltinių. Natūralų mineralinį vandenį galima aiškiai atskirti nuo paprasto geriamojo vandens pagal jo savitumą, kurį parodo jo sudėtyje esančios mineralinės medžiagos, mikroelementai ar kitos sudedamosios dalys, o kai kada – ir tam tikras poveikis. Šio visaverčio vandens mineralų sudėtis ir kokybė privalo išlikti tokia pati, kokia yra išgavimo vietoje, sudėtyje esančios mineralinės medžiagos privalo būti nurodytos etiketėse.

Natūralaus mineralinio vandens išgavimui yra taikomi labai aukšti reikalavimai: vandens negalima dezinfekuoti, konservuoti ar dėti kitų priedų, išskyrus anglies dvideginį.

Natūralaus mineralinio vandens išgavimui yra taikomi labai aukšti reikalavimai: vandens negalima dezinfekuoti, konservuoti ar dėti kitų priedų, išskyrus anglies dvideginį. Natūralus mineralinis vanduo yra vienintelis maisto produktas, kurį oficialiai pripažįsta valstybė bei vykdo nuolatinę vandens kontrolę. Skirtingų gamintojų išgaunami natūralūs mineraliniai vandenys pasižymi aukšta kokybe ir skiriasi mineralinių medžiagų sudėtimi. Vartotojai, norėdami išsirinkti tinkantį produktą, turėtų atkreipti dėmesį į mineralines medžiagas ir jų kiekį, nurodytą etiketėse, bei pasirinkti tokį, kuris turi tinkamiausią, būtent jam reikalingų mineralų kiekį.

Vartotojai, remdamiesi pateiktomis rekomendacijomis, visuomet galės išsirinkti aukštos kokybės produktą ir nepirkti to, kas galbūt jam yra visiškai nenaudinga. Sveikata yra pats didžiausias turtas, o ja reikia rūpintis atkreipiant dėmesį į paprasčiausius kasdienius dalykus, net į vandenį, kurį vartojame kiekvieną dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis