1. Patikrinkite, ar nėra pelėsio. Net neabejojame, kad prieš pirkdami šilauoges, ypač supakuotas indeliuose, atidžiai apžiūrite dugną – ar iš tolo nešviečia pelėsis (tokių atvejų prekybos centruose pasitaiko, ypač jei uogos stipriai nukainotos). Tačiau parsinešus namo uogas visai pravartu perrinkti. Vos viena uoga su pelėsiu ir netrukus jis pasklis plačiai, o uogas teks išmesti.
2. Nuplaukite tiek, kiek ruošiatės iškart suvalgyti. Kone visas uogas geriau laikyti neplautas, o plauti tik šaltame vandenyje prieš pat valgymą. Tai galioja ir šilauogėms. O jei nuplovėte per daug ir lieka uogų kitai dienai, gerai jas nusausinkite.
3. Venkite drėgmės. Jei uogas vis tik nuplovėte ir ruošiatės ilgiau laikyti, suberkite jas ant keliais sluoksniais sulankstyto popierinio rankšluosčio ir labai švelniai paridinėkite, kol nebeliks jokios matomos drėgmės. O tada perdėkite į dėžutę, kurioje uogos galėtų „kvėpuoti“, išklotą sausu popieriniu rankšluosčiu.
4. Laikykite šaltai. Šilauoges ilgiau išlaikysite šaldytuve, tačiau joms nepatiks nei viršutinė lentyna, nei uždari stalčiai. Verčiausiai statyti uogų dėžutę į apatinę šaldytuvo lentyną. Priklausomai nuo to, kiek sunokusias uogas nusipirkote, jos kuo puikiausiai išsilaikys apie savaitę.
Vida Press nuotr./Šaldytos šilauogės
5. Pernokusias užšaldykite. Jei šilauogės akivaizdžiai pernokusios, gera išeitis – jas užšaldyti. Pirmiausia vienu sluoksniu suberkite, pavyzdžiui, ant kepimo skardos ir kiškite į šaldymo kamerą. Maždaug po poros valandų ledines uogas berkite į šaldymui tinkamas dėžutes ar užsegamus maišelius. Šaldytas uogas naudokite, kur tik sugalvosite – kokteiliams, pyragams, keksiukams. Tiesa, nesitikėkite, kad atšilusios jos bus standžios, lyg šviežut šviežutėlės.
Jūsų dėmesiui – patiekalų su šilauogėmis trejetukas:
Ingredientai
Medus:
1.00 arbat. š. (skysto)
Kaip gaminti
1. Gerai nuplaukite ir nuvarvinkite špinatus. Susmulkinkite sūrį ir graikinius riešutus.
2. Kriaušę nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
3. Šluotele suplakite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, įmaišykite šlakelį medaus, pasūdykite.
4. Lėkštės dugną išklokite špinatų lapeliais, ant viršaus išdėliokite šilauoges ir kriaušės gabalėlius, pabarstykite trupintu sūriu ir smulkintais riešutais, apšlakstykite padažu.
Suskleisti
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (šaukštelis nutarkuotų žievelių)
Mėlynės:
100.00 g (kelios saujelės šaldytų šilauogių (galite keisti ir kitokiomis šaldytomis uogomis))
Kaip gaminti
1. Miltus sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais.
2. Kiaušinius su cukrumi labai gerai išplakite elektriniu plakikliu.
3. Tada palengva šaukštu įmaišykite jogurtą ir grietinę, lydytą sviestą, nutarkuotas citrinos žieveles.
4. Miltus sumaišykite su kiaušinių mase.
5. Kad uogos tešloje tolygiai pasiskirstytų, jas apvoliokite krakmole ir suberkite į tešlą.
6. Į specialias keksiukų formeles krėskite po truputį tešlos, ant viršaus dar berkite uogų.
7. Keksiukus kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
8. Tiekite apibarsčiusi milteliniu cukrumi.
Suskleisti
Ingredientai
Šilauogės:
180.00 g (arba kelios saujos kitų mėgstamų uogų: vyšnių, mėlynių, aviečių, gervuogių, braškių ir kt.)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Paruoškite du 16 cm skersmens arba vieną 24 cm dydžio kepimo indą. Tolygiai ištepkite sviestu jo dugną ir sieneles.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite cukrų ir kiaušinius iki purios masės. Plakite apie 3 minutes. Supilkite grietinėlę, pieną, suberkite citrinos žievelę ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos. Šį mišinį supilkite į kiaušinių ir kitų produktų plakinį. Gerai išplakite – masė turi būti visiškai lygi ir vientisa.
- Ant paruošto kepimo indo dugno suberkite uogas. Jos turi pasiskirstyti vienu nestoru sluoksniu.
|
Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis |
- Tuomet supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ant uogų, paskleiskite ją tolygiai.
|
Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis |
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių, kol masė sutvirtės ir paviršius gražiai apskrus. Išimkite indą iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite nedelsiant, dar šiltą.
Plačiau skaitykite: „Pasaulio skoniai: šilauogių klafutis“
Suskleisti