„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kaip kuo ilgiau išlaikyti šviežias šilauoges: 5 naudingi patarimai

Šilauogės – puikios uogos, per pastaruosius kelerius metus lietuviai jas tikrai labai pamėgo. Nemažai ūkių siūlo jų prisiskinti patiems, o ir prekybos centrų lentynos bent porą vasaros mėnesių be šių uogų dėžučių nebeįsivaizduojamos. Kaip kuo ilgiau išlaikyti šviežias šilauoges, jei nusipirkote jų tiek, kad nesuvalgote per kartą?
Halės turguje
Šilauogės Halės turguje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

1. Patikrinkite, ar nėra pelėsio. Net neabejojame, kad prieš pirkdami šilauoges, ypač supakuotas indeliuose, atidžiai apžiūrite dugną – ar iš tolo nešviečia pelėsis (tokių atvejų prekybos centruose pasitaiko, ypač jei uogos stipriai nukainotos). Tačiau parsinešus namo uogas visai pravartu perrinkti. Vos viena uoga su pelėsiu ir netrukus jis pasklis plačiai, o uogas teks išmesti.

2. Nuplaukite tiek, kiek ruošiatės iškart suvalgyti. Kone visas uogas geriau laikyti neplautas, o plauti tik šaltame vandenyje prieš pat valgymą. Tai galioja ir šilauogėms. O jei nuplovėte per daug ir lieka uogų kitai dienai, gerai jas nusausinkite.

3. Venkite drėgmės. Jei uogas vis tik nuplovėte ir ruošiatės ilgiau laikyti, suberkite jas ant keliais sluoksniais sulankstyto popierinio rankšluosčio ir labai švelniai paridinėkite, kol nebeliks jokios matomos drėgmės. O tada perdėkite į dėžutę, kurioje uogos galėtų „kvėpuoti“, išklotą sausu popieriniu rankšluosčiu.

4. Laikykite šaltai. Šilauoges ilgiau išlaikysite šaldytuve, tačiau joms nepatiks nei viršutinė lentyna, nei uždari stalčiai. Verčiausiai statyti uogų dėžutę į apatinę šaldytuvo lentyną. Priklausomai nuo to, kiek sunokusias uogas nusipirkote, jos kuo puikiausiai išsilaikys apie savaitę.

Vida Press nuotr./Šaldytos šilauogės
Vida Press nuotr./Šaldytos šilauogės

5. Pernokusias užšaldykite. Jei šilauogės akivaizdžiai pernokusios, gera išeitis – jas užšaldyti. Pirmiausia vienu sluoksniu suberkite, pavyzdžiui, ant kepimo skardos ir kiškite į šaldymo kamerą. Maždaug po poros valandų ledines uogas berkite į šaldymui tinkamas dėžutes ar užsegamus maišelius. Šaldytas uogas naudokite, kur tik sugalvosite – kokteiliams, pyragams, keksiukams. Tiesa, nesitikėkite, kad atšilusios jos bus standžios, lyg šviežut šviežutėlės.

Jūsų dėmesiui – patiekalų su šilauogėmis trejetukas:

Špinatų ir šilauogių salotos
Receptas: Špinatų ir šilauogių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 100.00 g (Ryšulėlis šviežių)
Šilauogės 70.00 g
Kriaušės: 1.00 vnt. (nedidelė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Gerai nuplaukite ir nuvarvinkite špinatus. Susmulkinkite sūrį ir graikinius riešutus.

2. Kriaušę nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

3. Šluotele suplakite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, įmaišykite šlakelį medaus, pasūdykite.

4. Lėkštės dugną išklokite špinatų lapeliais, ant viršaus išdėliokite šilauoges ir kriaušės gabalėlius, pabarstykite trupintu sūriu ir smulkintais riešutais, apšlakstykite padažu.  

Suskleisti
Keksiukai su šilauogėmis
Receptas: Keksiukai su šilauogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 64
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 300.00 g
Sviestas: 120.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Jogurtas: 120.00 g
Cukrus: 150.00 g
Grietinė: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštelis nutarkuotų žievelių)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Mėlynės: 100.00 g (kelios saujelės šaldytų šilauogių (galite keisti ir kitokiomis šaldytomis uogomis))
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais.

2. Kiaušinius su cukrumi labai gerai išplakite elektriniu plakikliu. 

3. Tada palengva šaukštu įmaišykite jogurtą ir grietinę, lydytą sviestą, nutarkuotas citrinos žieveles.  

4. Miltus sumaišykite su kiaušinių mase.

5. Kad uogos tešloje tolygiai pasiskirstytų, jas apvoliokite krakmole ir suberkite į tešlą.

6. Į specialias keksiukų formeles krėskite po truputį tešlos, ant viršaus dar berkite uogų.

7. Keksiukus kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.

8. Tiekite apibarsčiusi milteliniu cukrumi.

Suskleisti
Šilauogių klafutis
Receptas: Šilauogių klafutis
9 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 39
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 2.00 valg. š.
Cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli)
Grietinėlė: 85.00 g
Pienas: 125.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė)
Miltai: 70.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Šilauogės: 180.00 g (arba kelios saujos kitų mėgstamų uogų: vyšnių, mėlynių, aviečių, gervuogių, braškių ir kt.)
Miltelinis cukrus: 1.00 sauja (apibarstymui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Paruoškite du 16 cm skersmens arba vieną 24 cm dydžio kepimo indą. Tolygiai ištepkite sviestu jo dugną ir sieneles. 
  2. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite cukrų ir kiaušinius iki purios masės. Plakite apie 3 minutes. Supilkite grietinėlę, pieną, suberkite citrinos žievelę ir išmaišykite iki vientisos masės.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos. Šį mišinį supilkite į kiaušinių ir kitų produktų plakinį. Gerai išplakite – masė turi būti visiškai lygi ir vientisa.
  4. Ant paruošto kepimo indo dugno suberkite uogas. Jos turi pasiskirstyti vienu nestoru sluoksniu.
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių clafoutis
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis
  5. Tuomet supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ant uogų, paskleiskite ją tolygiai.
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių clafoutis
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių, kol masė sutvirtės ir paviršius gražiai apskrus. Išimkite indą iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite nedelsiant, dar šiltą.

Plačiau skaitykite: „Pasaulio skoniai: šilauogių klafutis“

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs