1-as būdas: nuskabyti lapeliai dėžutėje (labiausiai tinka plačialapiams, gležnesnių lapelių žalumynams – petražolėms, kalendroms, mėtoms, melisoms ir pan.).
Vos parsinešę žoleles skirkite laiko joms perrinkti, lapelius nuskabykite nuo kotelių (šiuos vėliau galite panaudoti virdami sultinius, sriubas), o tada nuplaukite. Tokius nuskabytus lapelius dėkite į plastikines dėžutes ar kitus indus, išklotus sudrėkintais popieriniais rankšluosčiais. Indus pridenkite, kad drėgmė neišgaruotų, ir dėkite į šaldytuvą.
Taip paruoštas žoleles vėliau labai patogu naudoti: nebereikia skabyti, plauti. Imate saujelę, jei reikia, smulkinate ir dedate ten, kur prireikia.
2-as būdas: apgaubtos drėgna skepetaite (tinka visoms žolelėms)
Kiekvienos rūšies žoleles suriškite siūlu ar sutvirtinkite gumele, nukirpkite, o tada kiekvieną jų susukite į drobės skepetaitę, marlės gabaliuką ar popierinio rankšluosčio skiautę taip, kad ši dengtų visą šluotelę. Tada medžiagą ar popierių gerai supurkškite vandeniu – kad būtų pakankamai drėgmės, bet nevarvėtų. Taip apgaubtas žoleles galite suguldyti į šaldytuvo stalčių ar kokią dėžutę. Nepamirškite reguliariai drėkinti medžiagos arba popieriaus ir nesudėkite šluotelių labai glaudžiai, niekuo jų neprislėkite, kad neimtų pelyti.
3-ias būdas: pamerktos (tinka visoms žolelėms, taip pat ir svogūnų laiškams, laiškiniams česnakams)
Perrinkite žoleles, kad nebūtų apgliaumijusių ir pan., nukarpykite galiukus, kad būtų kuo šviežesni ir pamerkite į kokį nors patogų indą, kad ir 0,5 l talpos stiklainėlį (vanduo turėtų siekti 1–2 cm). Dėkite į šaldytuvą ir ten laikykite. Nepamirškite bent kas antrą dieną pakeisti vandens, stenkitės neglausti taip pamerktų žolelių prie galinės šaldytuvo sienos, nes gali apšalti.
4 būdas: sumaišytos su druska ar aliejumi (tinka daugeliui žolelių)
Smulkiai sukapokite vienos ar kelių rūšių žoleles ir sumaišykite su druska ar aliejumi, laikykite šaldytuve. Abu šie ingredientai natūraliai kelioms dienoms užkonservuos žoleles, jos ne taip vys.
Dar vienas populiarus būdas, pravartus, kai žolelės jau ima glebti, sukapoti jas, sudėti į specialias formeles ledukams, užpilti atvėsintu virintu vandeniu ir užšaldyti. Tokius kubelius vėliau galite mesti tiesiai į sultinius, sriubas, troškinius.