Kai vynas patiekiamas per aukštos temperatūros, jame bus per daug išreikštas alkoholis. Per šaltame vyne aromatas ir kvapas bus neatskleistas, o raudonajame taninai bus per griežti ir sutraukiantys.
„Kalbant apie baltąjį, skirtingam vynui gali būti reikalinga skirtinga temperatūra. Bazinė temperatūra turėtų būti maždaug 8-10 laipsnių, kai kuriam reikėtų 12, o kai kuriam – nuo 6 iki 8 ar dar mažiau. Tai priklauso nuo vyno stiliaus ir to, ką mes norime jame pabrėžti – ar rūgštį, ar labiau išreikšti kvapus, nes kuo šiltesnis vynas, tuo jis kvapnesnis, o kuo vėsesnis – tuo gaivesnę rūgštį duoda“,- vyno patiekimo subtilybes atskleidė Lietuvos Someljė Asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius.
Kuo žemesnė vyno temperatūra, tuo mažiau lakių skonio komponentų iškyla į paviršių, todėl sausą baltąjį ar saldųjį vyną reikėtų patiekti šaltą. Kuo saldesnis vynas, tuo šaltesnis jis turi būti geriamas. Žemiausia temperatūra – 6 C rekomanduojama Ledo vynui, kuris gaminamas ypatingu būdu iš pašalusių vynuogių ir yra natūraliai saldus.
Ant raudonojo vyno etikečių dažnai rašoma, kad gėrimą rekmenduojama patiekti kambario temperatūros. Tačiau sutikime – kambario temperatūra gali būti ir 25 ar 30 laipsnių. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo lengviau į paviršių iškyla lakūs skonio komponentai. Kai vynas įšyla iki 20 C, ima garuoti alkoholis, kuris visiškai nustelbia vyno aromatą, gėrimas tampa sunkus. Todėl prieš atidarant butelį visuomet reikia paskaityti, kokia yra rekomenduojama šio vyno patiekimo temperatūra.
A.Darasevičiaus teigimu, kambario temperatūra turėtų būti 17 - 18 laipsnių, kad būtų galima jausti jo gaivą. „Kada mes patiekiame šiltą vyną, jaučiame daugiau alkoholį ir jo sunkumą. O mes norime, kad vynas būtų gaivus, tad jį reikia vėsinti. Todėl beveik visas raudonasis vynas patiekiamas 16-18 laipsnių. Burgundiškasis vynas arba Pinor Noir, kurio pagrindas yra rūgštis, ir tą rūgštį reikia atgaivinti, patiekiamas dar vėsesnis – 14-16 laipsnių, nes šiltame vyne rūgštis yra šiek tiek atgrasi“.
Vyno rūsiuose, kur savo vyną laiko vyndariai, temperatūra yra maždaug 13-14 laipsnių. Tokia temperatūra yra optimali vyno saugojimui. Na, o jeigu atidarėte butelį vyno, pašnekovas rekomenduoja jį laikyti šaldytuve, o ne kambaryje ar virtuvėje prie virdulio. Taurėje jis netruks sušilti, pamažu atsiskleis jo aromatas, jis bus gaivesnis, malonesnis, švelnesnis.
Jei vynas per šaltas ar per šiltas, kelias minutes jį palaikykite inde su karštu ar šaltu vandeniu. Šampaną atšaldyti galite ir 10 – 15 minučių įdėję butelį į šaldiklį, tačiau jei jį ten pamiršite, jis netruks apie save priminti ir galiausiai iššaus tiesiog šaldiklyje. Visgi geriausias būdas atšaldyti vyną – palaikyti jį kibirėlyje tarp ledukų su vandeniu, keletą kartų pakeičiant jo padėtį. Priklausomai nuo butelio talpos ir sienelių storio, po 15-20 minučių gėrimo temperatūra nukris iki 8-10 C. Jei raudonojo vyno butelį laikote rūsyje arba šaldytuve, pastatykite jį ant stalo likus pusvalandžiui iki atidarymo. Jei vynas vis dar per šaltas, jis sušils įpiltas.
Vynas | Patiekimo temperatūra |
Vintage Port | 19˚C |
Bordeaux, Shiraz | 18 ˚C |
Raudonasis Burgundy, Cabernet | 17 ˚C |
Rioja, Pinot Noir | 16 ˚C |
Chianti, Zinfandel | 15 ˚C |
Rausvasis portveinas | 14 ˚C |
Rausvasis Beaujolais | 12 ˚C |
Viognier | 11 ˚C |
Chardonnay | 9 ˚C |
Riesling | 8 ˚C |
Šampanas, putojantis vynas ir desertinis vynas | 7 ˚C |
Ledo vynas | 6 ˚C |
Asti Spumanti | 5 ˚C |
Kiek preciziškai reiktų laikytis šių rekomendacijų?
„Tai yra labai svarbu. Ir jeigu mes patiekiame vyną 20 laipsnių temperatūros, jis jau nebus toks lengvas ir gaivus, koks galėtų būti. Vadinasi, mes nepadarėme visko, kad galėtumėm gauti tai, ką vyndarys norėjo sudėti savo rankomis į butelį ir mums parodyti. Ir mes nepasieksime to tikslo, kuris yra užprogramuotas. Gal nereikia per daug sureikšminti vieno ar kito laipsnio į vieną ar kitą pusę, bet jeigu galima tinkamai pasielgti, kad pajaustum viską, kas geriausia konkrečiam vyne, reikia stengtis“,- atkakliai teigė someljė A.Darasevičius.