Avokado minkštimas – gelsvai žalsvos spalvos, riebus. Vidurio Amerikoje avokado augalas žinomas daugiau nei 8000 metų ir kartais vadinamas „miško sviestu“. Avokadų medis per metus sunokina iki 200 vaisių.
Dažnai avokadai valgomi tiesiog vieni, pagardinti druska ir pipirais, jų dedama į salotas, gaminamos užtepėlės, desertai, netgi kepiniai. Prie avokadų itin dera bazilikai, česnakai, aitriosios paprikos, kalendrų lapai, mėtos, petražolės.
Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, akivaizdu, jog per pastaruosius kelerius metus lietuviai avokadus itin pamėgo, kaip ir valgytojai daugybėje kitų pasaulio šalių. „Avokadų populiarumas auga ne pirmi metai. Štai 2019 m. sausį, palyginti su 2018 m. sausiu, avokadų pardavimai išaugo 43 proc. 2020 m. sausį, palyginti 2019 m. atitinkamu laikotarpiu, avokadų pardavimai išaugo 21 proc. Labiausiai augo mažų avokadų paklausa, jų pardavimai išaugo 24 proc.“, – statistika dalijasi tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Skanūs tik sunokę
Sunokinti avokadą visai paprasta – suvyniokite vaisių į popierių ir palikite dviem dienoms kambario temperatūroje. Dar geriau, jei dėsite avokadus šalia sunokusių bananų, netrukus turėsite minkštą, įvairiausiems patiekalams itin tinkantį vaisių.
Jei namo parsinešėte sunokusį avokadą, tačiau pergalvojote vakaro meniu, padėkite jį į šaldytuvą. Šaltis sustabdys nokimo procesą ir avokadas ilgiau išliks šviežias.
Jūsų dėmesiui – 3 nesudėtingi receptai, kuriais dalinasi maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė:
Šokoladinis avokadų pudingas
Ingredientai:
- 1 prinokęs avokadas;
- 115 g riebaus kokosų gėrimo;
- 60 g riešutų sviesto;
- 4 valg. šaukšt. klevų sirupo;
- 5 valg. šaukš. nesaldintos kakavos miltelių;
- 2 saujos šviežių mėgstamų uogų;
- šlakelis vanilės ekstrakto;
- žiupsnis druskos;
- kokosų dribsnių (pudingui papuošti).
Gaminimas:
1. Visus ingredientus, išskyrus kokosų dribsnius ir uogas, sudėkite į virtuvinį kombainą ir smulkinkite iki vientisos masės.
2. Į dvi stiklines supilkite pusę gautos masės, suberkite uogas, ant jų užpilkite likusią masę, o viršų apibarstykite kokosų dribsniais.
Žaliasis kokteilis su špinatais ir avokadais
Ingredientai:
- 2 saujos špinatų;
- 1 bananas (iš anksto nuluptas, supjaustytas ir užšaldytas);
- 1 prinokęs avokadas;
- 120 ml migdolų gėrimo;
- 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- žiupsnis malto cinamono.
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėkite į virtuvinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Patiekite gražioje stiklinėje.
Šokoladiniai triufeliai su avokadais
Ingredientai:
- 1 didelis avokadas;
- 35 g nesaldintos kakavos miltelių;
- šlakelis vanilės ekstrakto;
- šlakelis migdolų ekstrakto;
- 115 g juodojo šokolado;
- 20 g kokosų aliejaus;
- kokosų drožlių (triufeliams apvolioti);
- kakavos (triufeliams apvolioti).
Gaminimas:
1. Į virtuvinį smulkintuvą sumeskite nuluptą ir kubeliais supjaustytą avokadą. Smulkinkite jį iki vientisos masės. Suberkite kakavą, supilkite vanilės ekstraktą, migdolų ekstraktą ir smulkinkite viską iki vientisos masės.
2. Mikrobangų krosnelėje arba ant puodo su garais ištirpinkite šokoladą ir kokosų aliejų. Išmaišykite iki vientisos masės. Į dubenį su ištirpintu šokoladu ir kokosų aliejumi sukrėskite smulkintą avokadą ir suberkite kakavą, labai gerai išsukite viską iki vientisos masės.
3. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą dviem valandoms.
4. Paėmę masę iš šaldytuvo, atgnybkite gabalėlį ir formuokite tarp delnų apvalius triufelius. Kai pagaminsite visus, vienus apvoliokite kokosų drožlėse, o kitus – kakavoje.