O būtent jie yra pagrindinė organizmo statybinė medžiaga, suskaidoma iki amino rūgščių, kurios yra svarbios raumenų, kaulų, odos, kraujo bei kitų gyvybiškai svarbių sistemų atsinaujinimui.
Tad kaip pastebėti, kad jūsų organizmui baltymų nepakanka? Atkreipkite dėmesį į šiuos, tinklalapyje womenshealthmag.com išvardytus organizmo ženklus.
Nuolat norite saldumynų
„Pirmasis organizmo ženklas, kad jums trūksta baltymų – nuolatinis noras užvalgyti ko nors saldaus“, – tikina dietologė ir sveikos mitybos ekspertė Dawn Jackson Blatner. Anot jos, normalu, jei mėgstate saldumynus ir kartais jų užsinorite, tačiau jei šis noras kyla visiškai netikėtai ir nėra jums būdingas, ypač, jei nesate saldumynų mėgėjas, tuomet derėtų susirūpinti. Viena iš baltymų funkcijų mūsų organizme – palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje. Taigi, kai stinga baltymų, gliukozės kiekis kraujyje sumažėja, todėl organizmas pradeda reikalauti bent vieno saldainio.
Negalite susikaupti
Anot dietologės, subalansuotas cukraus kiekis kraujyje yra nepaprastai svarbus siekiant sukoncentruoti dėmesį ir išlaikyti budrią galvą, tad kai organizmui pradeda trūkti baltymų, gliukozės lygis kraujyje taip pat būna nepastovus, todėl gali apimti lengvas svaigulys, apdujimo būsena. Dėl šios priežasties D. J. Blatner pataria priešpiečiams ar pavakariams verčiau valgyti ne krekerius ar bandeles, o sukramsnoti saujelę riešutų ar moliūgų sėklų.
Pradėjo slinkti plaukai
Jei ant megztinio ar pagalvės pasirodo keletas iškritusių plaukų, išsigąsti tikrai neverta, tačiau jei pasišukavę plaukus ar vien perbraukę juos su ranka ištraukiate nemažus kuokštus, tuomet gali būti, kad jums tikrai trūksta baltymų, mat viena iš jų funkcijų – stiprinti plaukų folikulus, o jeigu jie silpni, tuomet ir plaukų šaknys tampa kur kas plonesnės.
Tiesa, plaukų slinkimas gali signalizuoti ir apie daugybę kitų ligų, taigi jei tokia būklė nepraeina per keletą savaičių net ir vartojant daug baltymų turinčio maisto – vertėtų apsilankyti pas gydytoją.
Taip pat skaitykite: Kodėl slenka plaukai vyrams ir moterims? Priežastys, apie kurias net neįtarėte
Nepajėgiate užsiimti fizine veikla
Baltymai ypač reikalingi raumenų stiprinimui, tad jei su maistu jų pakankamai negaunate, raumeninis audinys pradeda trauktis. Dėl šios priežasties netruksite pajusti fizinį silpnumą, greičiau pavargsite, tuomet net ir nedidelis fizinis krūvis jums kels pastebimą diskomfortą, o užduotys, kurios anksčiau atrodė vien juokų darbas, taps vis sunkiau įveikiamomis.
Nuolat sergate
Jūsų raumenys nėra vienintelis dalykas, kuriam būtini baltymai, jie reikalingi ir imuninės sistemos stiprinimui. Taigi, jei kolegai šalia jūsų vos nusikosėjus ar nusičiaudėjus kitą dieną jūs jau gulite su aukšta temperatūra, vertėtų papildyti baltymų atsargas. Kitas tą pačią problemą signalizuojantis ženklas – ilgai negyjančios žaizdelės ant odos, dėl kurių gali atsirasti įvairių infekcijų ar kraujo užkrėtimas.
Pildome baltymų atsargas
Jei pastebėjote bent vieną aukščiau išvardytą požymį, savo sveikata jau vertėtų susirūpinti ir į savo mitybos racioną įtraukti daugiau mėsos, žuvies, pieno produktų ir, žinoma, įvairių ankštinių kultūrų. Bene naudingiausi iš jų – avinžirniai, lęšiai ir lubinai, jie ne tik puikiai papildo organizmo baltymų atsargas, bet ir tinka norintiems sulieknėti.
Australijoje, kur auginama daugiausia lubinų visame pasaulyje, atliktame tyrime teigiama, kad lubinuose yra net 40–50 proc. baltymų, 25–30 proc. skaidulinių medžiagų ir mažai riebalų.
Puikus baltymų šaltinis ir avinžirniai, neretai sakoma, kad jie yra puikus mėsos pakaitalas, ypač vertinamas vegetarų ir veganų. Avinžirniuose baltymų yra daugiau negu tokiame pat kiekyje kiaulienos ar vištienos.
Lęšiai – puikus produktas, ypač turtingas baltymų. Senovėje lęšius vadindavo neturtingųjų mėsa, dabar juos mėgsta sveikata besirūpinantys žmonės. Lęšius panaudoti galima labai universaliai.
Rudenį baltymų atsargas papildysite ir valgydami cukinijas, mat jose taip pat aptinkami dideli baltymų, ląstelienos ir vitamino A, reikalingo regėjimui ir gerai odos būklei palaikyti, B grupės vitaminų, kurie svarbūs augimui, vaisingumui, nervų sistemai, atminčiai, protiniam darbui, kiekiai. Cukinijose taip pat gausu fosforo, vario, cinko, magnio, kalio, folio rūgšties, vitaminų K, C, E, kalcio. Cukinija vertinga lieknėjimui, kadangi 100 g šių daržovių sudaro tik 16 kalorijų.
Netradiciniai receptų pasiūlymai
Svarstote, ką būtų galima pasigaminti iš avinžirnių, lęšių ar cukinijų? Siūlome išsirinkti iš žemiau pateiktų portalo Ji24.lt receptų pasiūlymų ir savo šeimai paruošti ne tik gardžius, bet ir nepaprastai sveikus pietus ar vakarienę.
1. Lęšius išvirkite arba ištroškinkite garuose.
2. Svogūną, baklažaną ir pievagrybius supjaustykite, nuskustas morkas sutarkuokite smulkiais šiaudeliais. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir pakaitinusi suberkite smulkintas morkas, pievagrybius ir baklažanus. Kai apkeps, suberkite smulkintą svogūną ir dar patroškinkite. Galiausiai suberkite virtus lęšius, pagardinkite druska ir žolelių mišiniu, išmaišykite ir kelias minutes patroškinkite.
3. Tiekdama galite pagardinti šaukštu neriebios grietinės ar natūralaus jogurto.
1. Lęšius perrinkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuvarvinkite.
2. Puode storu dugnu arba gilioje keptuv4je įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, trumpai pakepinkite, kol svogūno gabalėliai taps perregimi.
3. Išspauskite česnaką, sudėkite griežinėliais pjaustytas morkas, dar truputėlį pakepinkite, sudėkite lęšius, supilkite sultinį, įmeskite laurų lapą, pagardinkite mairūnais arba raudonėliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės lęšiai.
4. Baigiant virti pasūdykite sriubą, pagardinkite pipirais ir citrinos sultimis. Jei sriuba per tiršta, įpilkite dar sultinio arba vandens.
5. Kmynų sėklas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus užberkite kmynų sėklų. Pagardinkite šaukštu liesos grietinės.
Kulinaro patarimas. Kad lęšiai greičiau išvirtų, 2–3 valandas palaikykite juos vandenyje. Raudonieji lęšiai greičiausiai suminkštėja, todėl labiausiai tinka sriuboms ir košėms gaminti. Troškiniams ir mišrainėms derėtų rinktis žaliuosius arba ruduosius lęšius.
1. Lęšius 30 min. pamirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite!
2. Išvirkite ir supjaustykite kiaušinius.
3. Papriką ir svogūnus supjaustykite stambiau ir pakepinkite aliejuje.
4. Visus produktus pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su majonezu.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Šaltame vandenyje valandą pamirkykite lęšius.
2. Svogūnus supjaustykite. Vieną svogūną sudėkite į puodą kartu su lęšiais ir virkite, įdėkite truputį duskos.
3. Į keptuvę sudėkite kitą svogūną ir suberkite gvazdikėlius, imbierą bei cinamoną. Baigiant kepti, įkrėskite pomidorų padažo bei viską sumaišykite su virtais lęšiais. Skanaus.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Į prikaistuvį suberkite lęšius, užpilkite dviem stiklinėmis negazuoto mineralinio vandens, statykite ant ugnies. Kai užvirs, virkite 10–15 minučių. Palikite atvėsti.
2. Nuplautą saliero stiebą supjaustykite smulkiais griežinėliais, nuluptus svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite pusę nurodyto kiekio sviesto. Sudėkite svogūnus, suberkite kmyninius kuminus ir kepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite likusį sviestą, smulkintus salierus, tarkuotas morkas ir maišydama kepinkite ant silpnos ugnies apie 5 minutes.
3. Gautą masę sumaišykite su virtais lęšiais, pagal skonį pasūdykite. Giliame dubenyje kiaušinių trynius išsukite su grietine ir tarkuotu sūriu. Pagal skonį įberkite druskos, maltų pipirų. Sudėkite kepintas daržoves, virtus lęšius, išmaišykite. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
4. Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite paruoštą daržovių, kruopų ir kiaušinių masę, paviršių gražiai išlyginkite medine mentele. Apibarstykite sezamų sėklomis, apšlakstykite lydytu sviestu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol paviršius gražiais apskrus. Puoškite šviežiais žalumynais.
1. Avinžirnius nuvarvinkite per tinklelį, gerai nukratykite.
2. Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite. Petražoles nuplaukite ir nukratykite. Lapelius nuskinkite ir smulkiai supjaustykite.
3. Avinžirnius sutrinkite, įmaišykite svogūnus, česnakus, petražoles, pasūdykite, pagardinkite kuminais ir uoginėmis paprikomis. Įmaišykite miltus. Sudrėkintomis rankomis suformuokite nedidelius (maždaug graikinio riešuto dydžio) rutuliukus ir į kiekvieną įspauskite šiek tiek sezamų sėklų.
4. Puode įkaitinkite aliejų, jame 6–7 min. kepkite rutuliukus (kol gražiai apskrus), ištraukite ir sudėkite ant virtuvinio popieriaus, kad nuvarvėtų. Paskui sudėkite į dubenį ir galite tiekti.
Plačiau skaitykite: „Kulinarijos pamokėlė: ruošiame falafelius“
1. Baklažaną supjaustykite plonomis riekėmis, patepkite aliejumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių arba kol gražiai apskrus. Kuo smulkiau supjaustykite svogūną.
2. Sumaišykite visas padažo sudedamąsias dalis.
3. Į lėkštę dėkite keptus baklažanus, avinžirnius, apibarstykite svogūnu, žalumynais ir užpilkite padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, salierą – griežinėliais.
2.Puodo dugne įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakaitinkite. Tada sudėkite morkas, salierus, karį ir išmaišykite.
3.Supilkite sultinį, trintus pomidorus, lęšius ir užvirkite. Uždengę sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami troškinkite 20–25 minutes.
4.Pagardinkite ką tik išspaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Avinžirnius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės.
2 Paruoškite daržoves: svogūną nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, cukinijas – griežinėliais, papriką, išvalius sėklas, – dideliais kvadratėliais, pomidorus perpjaukite pusiau. Daržoves sudėkite į negilią skardą, apibarstykite pipirais, apšlakstykite dviem šaukštais aliejaus ir atsargiai pamaišykite. Kepkite 200 °C orkaitėje 30 min. (po 15 min. pamaišyti).
3. Likusį aliejų išplakite su citrinų sultimis ir prieskoniniais žalumynais.
4. Iš orkaitės išimtas daržoves 5 min. aušinkite, paskui sudėkite į dubenį, sumaišykite su išvirusiais avinžirniais ir fetos kubeliais. Apipilkite paruoštu padažu ir iš karto patiekite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kuskusą užpilkite verdančiu vandeniu, suberkite citrinų žieveles ir palaikykite uždengę 5 minutes. Kol kuskusas išbrinks, pasiruoškite mėtų padažą – dubenyje gerai sumaišykite jam skirtus produktus.
2. Į išbrinkusį kuskusą sudėkite smulkintus pomidorus, agurką, svogūną, petražoles ir konservuotus avinžirnius. Užpilkite mėtų padažu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Supjaustykite ėrieną smulkiais gabaliukais. Įkaitinkite alyvuogių aliejų gilioje keptuvėje arba prikaistuvyje, sudėkite kapotus svogūnus ir smulkintus česnakus, kepkite ant silpnos ugnies tol, kol svogūnai bus minkšti.
2. Sudėkite mėsą, truputį padidinkite kaitrumą ir kepkite, kol mėsa pakeis spalvą. Sudėkite kuminus, paprikas ir laurų lapą ir maišydami kepkite kelias minutes. Supilkite pomidorų tyrę ir maišydami kepkite apie 2 min. Supilkite jautienos sultinį ir užvirinkite.
3. Nusunkite ir perplaukite avinžirnius, sudėkite į prikaistuvį kartu su pomidorais, smulkintomis kalendromis ir petražolėmis. Viską maišydami užvirinkite. Sumažinkite karštį ir virkite dar dvi valandas arba kol mėsa taps minkšta. Patiekdami puoškite kalendrų lapeliais.
- Labai gerai nuplautus ir per naktį mirkytus avinžirnius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje, kol dailiai pagels.
- Virtus avinžirnius suverskite į gilų indą, ten pat krėskite atvėsintus svogūnus, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, visus prieskonius ir nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite aliejų. Visą masę išplakite elektriniu plakikliu, drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus ir pusvalandį palaikykite juos šaldytuve, kad sustingtų.
- Rutuliukus išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepkite apie 20 min. Tiekite su šviežių daržovių salotomis ir porų padažu.
- Padažui griežinėliais supjaustykite 2 vidutinio dydžio porus, juos paskleiskite karščiui atsparioje kepimo skardoje, apšlakstykite su šaukšteliu garstyčių sumaišytais 3 šaukštais alyvuogių aliejaus, šaukštu citrinų sulčių, žiupsneliu druskos ir kepkite, kol porai suminkštės, bet nepakeis spalvos. Prieš tiekdami padažą suplakite elektriniu plakikliu.
- Visus įdarui skirtus ingredientus gerai sumaišykite nedideliame dubenėlyje, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Iš tešlos suformuokite 6 rutuliukus, jais įdarykite praskleistus cukinijų žiedus, galus užsukite, kad neiškristų įdaras.
- Juos kepkite karštame aliejuje, nusausinkite ant virtuvinio rankšluosčio ir patiekite.
- Sūrį įtrinkite aliejaus, kapotų rozmarinų ir traiškytų česnakų mišiniu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite saldžiąja paprika, medumi ir 2 val. marinuokite.
- Ant kiekvieno atšildytos tešlos gabalėlio tepkite varškės sūrelio, dėkite varškės sūrio gabalėlių ir nuplautų cukinijų žiedų.
- Pagal skonį pasūdykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12–15 min.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Sviestu ar aliejumi ištepkite apvalų 27 cm skersmens kepimo indą.
- Cukinijas nuplaukite ir nuskuskite. Išimkite sėklas ir sutarkuokite. Svogūną sukapokite nedideliais gabalėliais. Špinatų lapelius susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Krapus smulkiai sukapokite.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto. Suberkite svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Suberkite tarkuotas morkas ir smulkintus špinatų lapelius. Kepinkite, kol špinatai suminkštės.
Astos Černės nuotr. / Gaminant cukinijų „gratin“ - Iš tarkuotų cukinijų nuspauskite kiek tik įmanoma daugiau skysčio – jos turi likti kiek įmanoma sausesnės. Tuomet sumaišykite cukinijas su kitomis daržovėmis ir prieskoniais. Taip pat į dubenį suberkite tarkuotą sūrį, miltus ir kepimo miltelius. Gerai viską sumaišykite.
- Kitame dubenyje suplakite kiaušinius su pienu ir prieskoniais. Supilkite į dubenį su daržovėmis ir išmaišykite.
- Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Apibarstykite tarkuotu sūriu, sumaišytu su džiūvėsėliais. Viršų apšlakstykite tirpintu sviestu.
Astos Černės nuotr. / Gaminant cukinijų „gratin“ - Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie valandą, kol paviršius taps gražios aukso spalvos, o vidus sutvirtės. Patiekite į stalą su visu kepimo indu dar karštą. Skanaus!
Plačiau skaitykite: Pasaulio skoniai: prancūziškas cukinijų „gratin“
1.Vištų krūtinėles supjaustykite nedideliais gabalėliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite riekelėmis. Cukinijas supjaustykite pusžiedžiais. Papriką perpjaukite išilgai pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite storais šiaudeliais. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
2.Troškintuve įkaitinkite alyvuogių aliejų, sukrėskite česnaką, sudėkite vištieną, morkas, cukinijos pusžiedžius, papriką ir maišydami truputį pakepinkite.
3.Dėkite šaukštą pomidorų pastos, suberkite imbierą, maltą aitriąją papriką, sezamus, rudąjį cukrų, sojų padažą, tarkuotas apelsinų žieveles, supilkite baltąjį vyną ir išmaišykite.
4.Troškintuvą uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite 30 minučių. Atidenkite, padidinkite ugnį ir troškinkite dar apie 15 minučių, kol skystis sutirštės. Prieš tiekdami pabarstykite smulkintomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Susmulkintas cukinijas suverskite į dubenį.
- Vandenyje ištirpinkite cukrų, supilkite actą ir šį skystį užpilkite ant cukinijų.
- Laikykite keturias valandas, kad įgautų skonio.
- Imbierą supjaustykite plonomis riekelėmis. Citrinos žievelę nutarkuokite, išspauskite sultis.
- Iš cukinijų išsiskyrusį skystį nupilkite į puodą ir ant mažos ugnies virkite 10–15 minučių, kol virs sirupu.
- Sumeskite tarkuotas citrinos žieveles, imbierus, cukinijų gabaliukus, supilkite iš citrinos išspaustas sultis.
- Troškinkite apie 15 minučių – cukinijos turi pasidaryti skaidrios, bet neištežti. Paruoštą tyrę sukrėskite į švarius indelius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė