Kaip panaudoti pernokusius ar negražius vaisius ir daržoves: patarimai ir receptai

Kai soduose ir daržuose atsiranda vienos ar kitos gėrybės perteklius, daromės švaistūnai, nusipirktiems vaisiams ar daržovėms kartais esam irgi itin kritiški – metam į šiukšliadėžę, jei neišvaizdžiai atrodo. Daugiau taip nedarykime, nes siūlome patarimų ir receptų, kur panaudoti pernokusias, apvytusias, apibraižytas ar kiek „pavargusias“ gėrybes.
Uogų tyrė
Uogų tyrė / Vida Press nuotr.

1. Pernokę pomidorai – šaltoms ir šiltoms trintoms sriuboms ar padažams

Naminiai pomidorai tikrai nebus visi tokios idealios formos, kaip prekybos centrų „nokintiniai“, jie ir skirtingų formų, ir nevienodai sunokę, kai kurių ir koks šonas paminkštėjęs... Tačiau nei keista forma, nei pernokimas skoniui įtakos neturi, todėl jei pomidorų gausu, ruoškite sriubas, padažus greitam valgymui ar žiemos atsargoms.

Šalta pomidorų sriuba
Receptas: Šalta pomidorų sriuba su bazilikais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.4 / 48
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 500.00 g (labai tinka įvairių rūšių mišinys)
Alyvuogių aliejus: 2.00 arbat. š. (tyro)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (išspaustų sulčių)
Bazilikai: 6.00 vnt. (lapeliai)
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Raudonieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Supjaustykite pomidorus į keturias dalis, sudėkite juos su kitais ingredientais į trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

2. Perkoškite masę per sietelį ir palikite valandai šaldytuve.

3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Apibarstykite raudonaisiais pipirais ir papuoškite vyšninių pomidoriukų puselėmis bei baziliko lapeliu.

Suskleisti
Pomidorų sriuba
Receptas: Greita pomidorų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 64
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 5.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt. (virtos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sūris: 50.00 g
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežio; ar kitų prieskoninių žolelių)
Kaip gaminti

1. Įkaitintame aliejuje kelias minutes pakepinkite svogūnus – kol taps minkšti ir permatomi.

2. Virtuviniu trintuvu sutrinkite bulves, pomidorus, česnakus ir pakepintus svogūnus.

3. Užvirinkite daržovių sultinį ir į jį supilkite sutrintą masę. Viską užvirinkite ir vėliau supilstykite į lėkštes.

4. Užtarkuokite sūrį ir pabarstykite baziliku ar kitomis mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

Suskleisti
Cukinijų ir pomidorų sriuba
Receptas: Trinta cukinijų ir pomidorų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 139
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas gabalėliais)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Cukinijos: 500.00 g (supjaustytų gabalėliais)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos arba sutrintos)
Pomidorai: 2.00 vnt. (apvirinti (nuluptos odelės) ir supjaustyti)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Vištienos sultinys: 600.00 ml (arba daržovių)
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu įkaitintame šaukšte alyvuogių aliejaus apkepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti ir skaidrūs.

2. Suberkite cukinijas kartu su česnakais ir toliau kepinkite maišant, kol cukinijos truputį suminkštės. Tada sudėkite supjaustytus pomidorus, suberkite ciberžoles ir paprikas, įberkite druskos ir pipirų ir kepinkite maišydami apie 2–3 minutes.

3. Supilkite pašildytą sultinį ir uždengę virkite and vidutinės ugnies apie 10 minučių. Pabaigoje sriubą sutrinkite (galite trinti bulvių trintuve, nesijaudinant, kad liks nesutrintų gabalėlių, arba įmerkiamu plakikliu, arba supylę į elektrinį blenderį – iki visiškai vientisos konsistencijos).

4. Patiekite pagardinę grietinėle arba jogurtu (jei mėgstate), šviežiais bazilikų lapeliais ir paskrudintais batono gabalėliais, pakeptais su sūriu

Suskleisti

2. Iš daržovių likučių – naminis daržovių sultinys

Jei vis dar turite įprotį ruošti sultinį iš kubelių, galbūt pats metas jo atsisakyti? Įvairių šakninių ir prieskoninių daržovių likučius (ar kiek vystelėjusias visas daržoves) galite panaudoti sultiniui virti, beliks jį nukošti ir per savaitę sunaudoti įvairioms sriuboms ruošti ar užšaldyti ir turėti iki pat žiemos. Šiam tikslui tiks morkos ir salierai, pastarnokai ir žirneliai, petražolių šaknys, įvairios žolelės.

3. Neišvaizdžias daržoves – ant grotelių

Kol orai lepina, kepkite ant grotelių ne tik mėsos kepsnius ar lašišą, bet ir įvairiausias daržoves. Niekam tikrai nerūpės, jei ten atsidurs cukinija, kurios šonai buvo kiek apibrūžinti, ar minkštėti pradėjęs baklažanas, nepamirškite ir pomidorų ar netgi agurkų, įvairių vaisių, tokių, kaip obuoliai, kriaušės, persikai ar ananasai.

Ant grotelių kepti baklažanai
Receptas: Ant grotelių kepti baklažanai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 16
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 4.00 vnt.
Aliejus: 4.00 valg. š. (4 -6)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kajeno)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (saujelė)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (MAGGI kečupo aštriems kepsniams)
Jogurtas: 4.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Baklažanus nuplaukite ir perpjaukite pusiau ir peiliu padarykite įpjovas minkštime.
  2. Dubenėlyje išmaišykite aliejų, juoduosius ir kajeno pipirus, druską, pusę susmulkinto rozmarino. Šiuo mišiniu įtrinkite baklažanų minkštimą ir palikite pasimarinuoti 30 min.
  3. Tada kepkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių, pjūvio puse į groteles. Iškeptus baklažanus pagardinkite likusiomis žolelėmis ir kečupo bei jogurto pagardu.
Suskleisti
Ant grotelių kepti moliūgai
Receptas: Kepti moliūgai ant grotelių
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Gražgarstės: 50.00 g
Actas: 1.00 valg. š. (baltojo vyno)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š.)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite moliūgą riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, baltojo vyno actu, pagardinkite druska, maltais pipirais, aitriąja paprika ir palikite pusvalandžiui.

2. Dėkite moliūgų riekeles ant grotelių ir kepkite, kol dailiai apskrus. Skanaukite su gražgarstėmis.

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Suskleisti
Ananasai ant grotelių
Receptas: Ananasai ant grotelių
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 1.00 vnt. (nedidelio gerai prinokusio)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Romas: 2.00 valg. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - maltų)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - nutarkuotų žievelių ir pusės citrinos sulčių)
Medus: 3.00 valg. š.
Kokosų pienas: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Ananasą nuplaukite, galus nupjaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir išskobkite kietą šerdį.  
  2. Nedideliame indelyje medų sumaišykite su citrinų sultimis ir romu.
  3. Pagal skonį įberkite gvazdikėlių, cinamono, supilkite kokosų pieną ir gerai išmaišykite.
  4. Supilkite į plokščią dubenį, sudėkite ananasų griežinėlius ir vis pavartydama marinuokite apie valandą.
  5. Gerai nuvarvintus ananasų griežinėlius kepkite ant grotelių apie 6 min. Kol kepa, ananasų riekeles vis pašlakstykite likusiu marinatu.
  6. Iškepusias sudėkite į lėkštę ir supjaustykite ketvirčiais. Tiekite su mėtos lapeliu, jei norite, galite užbarstyti miltelinio cukraus.
Suskleisti

4. Pernokusios uogos ir vaisiai – uogienėms ir džemams

Jei gausiai užderėjo ar dovanų gavote gėrybių, kurių nesuskubote suvalgyti, kol jos dar standžios ir šviežios, virkite iš jų džemus. Žinoma, kruopščiai perrinkite ir/ar išpjaustykite vietas, kad nebūtų pelėsio, puvėsio, o tada parinkite reikiamą kiekį cukraus ir stokite prie puodo.

Aviečių ir gervuogių uogienė
Receptas: Aviečių ir gervuogių uogienė
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Avietės: 1.00 kg
Gervuogės: 1.00 kg
Cukrus: 2.00 kg
Kaip gaminti

1. Uogas nuplauti ir gerai nuvarvinti. Jei avietės – iš savo sodo, galima ir neplauti, tik perrinkti.

2. Sausas uogas suberti į puodą, apibarstyti 1,5 kg cukraus, uždengti ir vėsioje patalpoje palikti per naktį.

3. Susidariusias sultis nupilti į kitą puodą, suberti likusį cukrų ir maišant kaitinti, kol cukrus ištirps (neužvirinti!). Kai nebeliks cukraus kristalėlių, sirupą nukelti nuo ugnies, palikti atvėsti ir tik tada suberti uogas.

4. Ant nedidelės ugnies užvirinti, nuo užvirimo momento pavirti 10 min. ir išjungti ugnį.

5. Karštą uogienę išpilstyti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.  

Suskleisti
Slyvų uogienė su cukinijomis
Receptas: Slyvų uogienė su cukinijomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 96
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 1.00 kg (be kauliukų)
Cukinijos: 500.00 g
Uogienių cukrus 1.00 kg
Imbieras: 10.00 g (žiupsnelis tarkuotos šaknies)
Kaip gaminti

1. Slyvas užpilkite cukrumi ir palaikykite kelias valandas.

2. Suberkite kubeliais pjaustytas cukinijas ir nuolat pamaišydama virkite apie 45 min.

3. Prieš baigdama virti įberkite tarkuoto imbiero.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Slyvų džemas su šokoladu
Receptas: Slyvų džemas su šokoladu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 49
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 1.00 kg (be kauliukų)
Cukrus: 800.00 g
Medus: 80.00 g
Citrinos: 2.00 vnt. (sultys)
Kaip gaminti
  1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į prikaistuvį ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 30 min., kol gausite vientisą masę. Retkarčiais pamaišykite ją ir stebėkite, kad nepridegtų.
  2. Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta, džemo konsistencijos.
  3. Nuimkite prikaistuvį su džemu nuo ugnies. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šis ištirps.
  4. Supilstykite paruoštą džemą į stiklainėlius. Atvėsinkite ir uždenkite dangteliais. Laikykite džemą šaldytuve.

Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“

Suskleisti
Moliūgų, apelsinų ir obuolių džemas
Receptas: Moliūgų, apelsinų ir obuolių džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 111
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg (minkštimo)
Obuoliai: 2.00 kg (geriausia antaninių)
Apelsinai: 3.00 vnt. (3 - 4)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Nuplautus obuolius, apelsinus su žievelėmis ir moliūgų minkštimą supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi, apibarstykite prieskoniais ir palikite per naktį.
  2. Tuomet masę supilkite į puodą storu dugnu ir virkite apie 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir vėl kaitinkite iki užvirimo.
  3. Karštą džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Labai tinka prie sūrių, taip pat prie vištienos.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

5. Minkštėjančios morkos – kreminei sriubai

Jei neapsižiūrėjote ir morkas laikėte per šiltai, labai greitai jos praras traškumą ir ims minkštėti. Neskubėkite mesti lauk! Jei morkų vos pora, kartu su kitomis daržovėmis panaudokite jas daržovių sultiniui virti, o jei morkų daugiau, ruoškite trintą jų sriubą – nepasigailėsite!

Trinta cukinijų ir morkų sriuba
Receptas: Trinta cukinijų ir morkų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 74
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 300.00 g
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Bulvės: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Duona: 100.00 g (kelios riekės baltos sumuštinių duonos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Morkas ir bulves nuskuskite, stambiai supjaustykite. Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite stambiais kubeliais. Svogūną nulupkite ir perpjaukite pusiau.

2. Sudėkite į puodą morkas bei bulves, užpilkite vandeniu (galite naudoti sultinį) ir virkite kol suminkštės. Tada sudėkite cukinijų gabalėlius bei svogūną ir pavirkite dar kelias minutes. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.

3. Kol verda daržovės, supjaustykite duoną kubeliais ir trumpai apkepkite aliejuje.

4. Išvirusias daržoves sutrinkite blenderiu.

5. Sriubą išpilstykite į lėkštes, užberkite skrudintų duonos kubelių, papuoškite turimais žalumynais.

 

Suskleisti
Trinta morkų sriuba su apelsinais ir imbieru
Receptas: Trinta morkų sriuba su apelsinais ir imbieru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Morkos: 3.00 vnt. (tarkuotos smulkiais šiaudeliais)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, pjaustytas kubeliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 valg. š. (trinto)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1-2 arbat. š. žievelės ir pusė stiklinės šviežių sulčių)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Alyvuogių aliejuje apkepkite svogūną, morkas, imbierą ir česnaką. Pasūdykite ir pagal skonį pabarstykite juodųjų pipirų.

2. Į puodą supilkite vištienos sultinį, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę, laurų lapelį, sudėkite apkeptą daržovių masę ir troškinkite, kol produktai suminkštės.

3. Atvėsinkite sriubą, supilkite apelsinų sultis ir sutrinkite elektriniu maišytuvu. Patiekite su grietine, citrinos sultimis ir žalumynais.

Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...

Suskleisti
Morkų sriuba su apelsinų sultimis
Receptas: Morkų sriuba su apelsinų sultimis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelės)
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis gumbo)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. (2 kubeliai ekologiško)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š. (pagal skonį - lukštentų)
Grietinė: 3.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Imbierą nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Nuskustas morkas ir salierą sutarkuokite šiaudeliais. Nuo pusės verdančiu vandeniu nuplikyto apelsino nutarkuokite žievelę, iš abiejų vaisių išspauskite sultis.

2. Saulėgrąžas paskrudinkite sausoje keptuvėje.  Į puodą storu dugnu įpilkite šaukštą sezamų aliejaus. Kai įkais, sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus ir maišydama kepinkite 2–3 minutes. Sudėkite tarkuotus imbierus, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę ir kepinkite dar porą minučių. Sudėkite tarkuotas morkas, salierus ir maišydama kepinkite 5–7 minutes.

3. Supilkite vandenį, sumeskite smulkintus sultinio kubelius, išmaišykite. Virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia, pasūdykite. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą grietinės. Įberkite skrudintų saulėgrąžų.  

Suskleisti

6. Peraugusios cukinijos, pernokę bananai – duonai ir pyragams

Ir kam nėra tekę pernokinti bananų ar sukti galvos, ką daryti su paršiuko dydžio cukinija? Tokių nutikimų net negalima pavadinti „bėdomis“, nes pernokę bananai idealiai tinka bananų duonai kepti, o milžiniškos cukinijos lengvai sunaudojamos saldiems ir rimtiems kepiniams.

Cukinijų duona
Receptas: Cukinijų duona
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 st. (tarkuotų)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (baltymai)
Cukrus: 100.00 g
Pienas: 125.00 ml
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Miltai: 275.00 g (200 g kvietinių ir 75 g kvietinių visadalių)
Soda: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 4.00 g (0,5 arbat. š.)
Kepimo milteliai: 4.00 g (0,5 arbat. š.)
Kaip gaminti

1. Tarkuotas cukinijas 15 minučių laikykite sietelyje, kad nuvarvėtų.

2. Po to sudėkite ant dvigubai sulenkto virtuvinio rankšluosčio, jį dar kartą perlenkite ir lengvai paspauskite, kad susigertų likęs skystis.

3. Taip paruoštas cukinijas sukrėskite į dubenį. Lengvai išplakite baltymus, supilkite ant tarkuotų cukinijų. Supilkite ir cukrų, pieną, aliejų, gerai išmaišykite.

4. Atskirame inde paprastus kvietinius miltus sumaišykite su visadalių grūdų, taip pat su valgomąja soda, cinamonu ir kepimo milteliais. Tuomet birius produktus sumaišykite su cukinijų mase.

5. Tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą 1,5 l talpos pailgą skardą.

6. 175 laipsnių orkaitėje kepkite 35–40 minučių – kol duonos pluta gražiai paruduos. Ar iškepė, galite patikrinti mediniu smeigtuku: jei ištrauksite neaplipusį tešla – duona iškepusi.

7. Iškeptą kepaliuką 10 minučių palikite skardoje. Tada išimkite ir prieš pradėdami pjaustyti leiskite visiškai ataušti.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

Suskleisti
Bananų duona
Receptas: Tobula bananų duona su riešutais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 80
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 120.00 g (kambario temperatūros)
Rudasis cukrus: 140.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 230.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Bananai: 3.00 vnt. (Gerai sunokę ar net pernokę)
Pienas: 40.00 ml
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje iki baltumo išsukite sviestą ir cukrų, supilkite lengvai paplaktą kiaušinį. Lėtai įmaišykite persijotus miltus ir kepimo miltelius, supilkite pieną. Tešla turi būti vientisa, tačiau itin intensyviai jos nemaišykite.
  2. Nulupkite ir šakute iki tyrės sutrinkite bananus, stambiai sukapokite riešutus, įmaišykite į tešlą bananų tyrę ir riešutus.
  3. Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą – ji bus labai tiršta, nenustebkite. Dėkite kepimo formą į iki 180C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie valandą – kol vidus bus iškepęs (patikrinsite senu geru būdu: smeikite medinį pagaliuką į pyragą, jei jis iškepęs, ištrauktas pagaliukas turi būti švarus), o viršus gražiai parudavęs.
  4. Atsargiai išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Šis kepinys iškieka skanus 3 dienas. Bet tiek jis vargiai išbūna.
Suskleisti
Bananų duona su grikių miltais
Receptas: Bananų duona su grikių miltais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 5 min.
3.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Bananai: 3.00 vnt. (gerai prinokę (ir dar 1 pageidautinas, bet nebūtinas papuošimui))
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Rudasis cukrus: 0.25 puodelis
Grikių miltai: 1.00 puodelis
Medus: 0.25 puodelis (arba klevų sirupo)
Aliejus: 0.30 puodelis (neutralaus skonio, pvz., nerafinuoto saulėgrąžų)
Pekaninių karijų riešutai: 0.30 puodelis (sukapotų; arba graikiškų riešutų)
Soda: 1.00 arbat. š.
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių (jei su vėjeliu) arba iki 180 laipsnių (jei be vėjelio).

2. Nulupkite bananus, dėkite juos į didelį dubenį ir šakute kruopščiai sutrinkite.

3. Į bananų tyrę įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite, tada pilkite aliejų, cukrų ir medų (ar klevų sirupą), berkite cinamoną, druską, muskato riešutą. Įmaišykite ir sodą, „nugesintą“ trupučiu citrinos sulčių, išmaišykite.

4. Galiausiai suberkite miltus ir smulkintus riešutus bei vėl išmaišykite. Leiskite masei 5 min. ramiai pastovėti, o tada pilkite į pailgą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Ant viršaus guldykite išilgai supjaustytą bananą (jei norite) ir pabarstykite trupučiu rudojo cukraus.

5. Kepkite orkaitėje apie 45–50 min. Ar iškepė, patikrinkite įsmeigę medinį pagaliuką, ištraukus jis turi likti švarus, gal su keliais drėgnais trupinukais. Išverskite ant specialių grotelių kepinių vėsinimui, leiskite atvėsti ir tik tada ragaukite.

Pastabos:

1. Pradėkite tikrinti, ar duona dar neiškepusi, nuo kepimo pradžios praėjus 40 min. Kepimo laikas gali įvairuoti priklausomai nuo orkaitės, kepimo skardos ir pan.

2. Vietoje pekano riešutų galite naudoti graikinius riešutus arba abiejų rūšių mišinį.

3. Jei nutarsite naudoti kitus riebalus, rinkitės tokius, kurie net ir vėsdami išlieka skysti, nekietėja – tik tada kepinys išliks drėgnas, nesukietės stingstant riebalams. Šiuo atveju sviestas ar kokosų aliejus netinka, nes šie riebalai kietėja temperatūrai žemėjant.

Suskleisti
Keksas
Receptas: Šokoladinis cukinijų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 500.00 g (tarkuotų)
Miltai: 350.00 g
Rudasis cukrus: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Kakava: 40.00 g
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š.
Kondensuotas pienas: 150.00 g (glajui)
Juodasis šokoladas: 100.00 g (glajui)
Sviestas: 30.00 g (glajui)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, soda ir kakava.

2. Kitame dubenyje kiaušinius išmaišykite su ruduoju cukrumi, vanile ir aliejumi bei sudėkite tarkuotas cukinijas.

3. Sumaišykite šlapiuosius ir sausuosius ingredientus bei dėkite gautą tešlą į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.

4. Kepkite apie valandą 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį pyragą palikite šiek tiek atvėsti.

5. Tuomet pradėkite gaminti torto glajų. Juodąjį šokoladą ir sviestą išlydykite bei į gautą masę įmaišykite kondensuotą pieną. Viską gerai išmaišykite ir ištepkite glajumi atvėsusio pyrago viršų.

6. Pagamintą pyragą palikite pusvalandžiui šaldytuve ir šiek tiek atšaldę patiekite ant stalo.

Suskleisti
Nematomas cukinijų pyragas
Receptas: Nesaldus cukinijų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.3 / 28
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 800.00 g
Miltai: 80.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kuminai: 0.50 arbat. š. (malto; galima pakeisti kario milteliais arba 6 mėtos lapeliais, smulkiai sukapotais)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 25.00 g (tirpinto)
Pienas: 100.00 ml
Sūris: 3.00 valg. š. (tarkuoto sendinto)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.

2. Nemažame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, kuminą (arba karį, arba smulkintas mėtas).

3. Kiaušinius lengvai išplakite šakute ir sumaišykite su miltų mišiniu, supilkite tirpintą sviestą ir pieną.

4. Cukinijas supjaustykite labai plonais griežinėliais, tam geriausiai tiks pjaustyklė, vadinama mandolina. Po truputį dėkite cukinijų griežinėlius į tešlą ir atsargiai sumaišykite, kad kiekvienas gabaliukas pasidengtų tešla.

5. Kvadratinę kepimo formą, (25 x 25 cm ar panašią) išklokite kepimo popieriumi, supilkite paruoštą tešlą, išlyginkite šaukštu, kad cukinijos gražiai sugultų ir apiberkite sendintu sūriu.

6. Kepkite įkaitusioje orkaitėje apie 45 min., kol paviršius parusvės ir sukietės.

7. Mėgaukitės lengvai šiltu arba šaltu. Man šis pyragas labai patinka su jogurtiniu padažu. O jį gaminu taip: į natūralų jogurtą (geriausiai graikišką, įspaudžiu truputį česnako, įberiu druskos, pipirų ir padažas paruoštas.

Suskleisti

7. Apvytusios žolelės – padažams prie mėsos, daržovių ar makaronų

Nuskinti bazilikai, petražolės, kalendros traškūs ir švieži išlieka kelias dienas, o vėliau neišvengiamai pradeda vysti. Jei taip nutiko, pirmiausia pamerkite žoles į ledinį vandenį, kad jos nors kiek atsigautų, tuomet nusausinkite ir elektriniu smulkintuvu susmulkinkite jas su trupučiu baltojo vyno acto, keliais šaukštais alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos (jei patinka – ir trupučiu medaus ar garstyčių). Štai ir turite universalų padažą – petražolių-kalendrų – prie mėsos, daržovių, tokį, kuriame dominuoja bazilikas ar raudonėliai – prie makaronų. Įjunkite fantaziją ir nešvaistykite žolelių!

Gražgarsčių padažas
Receptas: Gražgarsčių padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Gražgarstės: 70.00 g (šviežių, jaunų lapelių)
Anakardžių riešutai: 20.00 g (skrudintų)
Pekorinas: (tarkuoto) 4.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (ketvirtadalis aukščiausios kokybės)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š. (0.5 rūpios)
Kaip gaminti
  1. Į kelias dalis padalytą česnako skiltelę keraminėje grūstuvėje grūskite su druska iki vientisos košelės.
  2. Po truputį berkite riešutus ir grūskite.
  3. Galiausiai sumeskite gražgarstes, į žalią masę įmaišykite sūrį, palengva supilkite alyvuogių aliejų.
Suskleisti
Bazilikų padažas
Receptas: Bazilikų padažas
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 32
Receptas
Ingredientai
Bazilikai: 1.00 vnt. (sauja šviežių lapelių)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Parmezano sūris: 60.00 g
Sūris: 60.00 g (pekorino)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml (tyro)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, rūpios)
Kaip gaminti
  1. Bazilikus nuplaukite, nusausinkite.
  2. Česnakų skilteles ir kedrines pinijas grūskite specialioje grūstuvėje, kol iš jų išsiskirs skystis.
  3. Pagal skonį įberkite rupios druskos ir sumeskite bazilikų lapelius.
  4. Galiausiai suberkite sūrius, pilkite alyvuogių aliejų, kad išeitų tirštas padažas. 
Suskleisti
Spagečiai su žaliuoju padažu
Receptas: Kreminis makaronų padažas su šviežiais žalumynais ir česnakais
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Petražolės: 1.00 sauja (didelė; geriau plokščialapių)
Bazilikai: 5.00 vnt. (šakelės (galima ir nedėti))
Česnakai: 4.00 skiltelės
Parmezano sūris: 40.00 g (smulkiai tarkuoto)
Ožkų pieno sūris: 50.00 g (minkšto, bet geriau ne tepamo)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Alyvuogių aliejus: 8.00 valg. š.
Spagečiai: 500.00 g
Kaip gaminti

1. Nuplaukite ir nusausinkite petražoles, bazilikus (jei juos naudojate), kiek pasmulkinkite. Nulupkite ir kiek susmulkinkite česnako skilteles. Česnakus, žalumynus ir druską berkite į elektrinį smulkintuvą ir keliolika sekundžių pamalkite.

2. Į elektrinį smulkintuvą suberkite ir parmezaną, gabaliukais sutrupintą ožkų pieno sūrį, maždaug pusę aliejaus ir vėl trinkite, kol gausite kreminę žalsvą košelę. Jei masė labai tiršta, galite pilti tiek aliejaus, kiek jums atrodo reikalinga – turite gauti tirštos grietinės konsistencijos padažą.

3. Atidėkite padažą į šoną ir išvirkite spagečius. Kai juos nukošite, vėl suverskite į dar šiltą puodą, sukrėskite paruoštą padažą ir labai gerai išmaišykite, kad pasta juo pasidengtu. Dėkite į lėkštes ir patiekite. 

Suskleisti

8. Pernokę, sudaužyti obuoliai – tyrei

Gal pastebėjote tendenciją, jog sveikesniuose kepiniuose vis dažniau vietoje riebalų naudojama obuolių tyrė? Kuri, beje, dar ir idealiai dera su apskrudusiais blynais... Jei turite gausybę obuolių ir galbūt net neskintų, tačiau bumpsėjusių ant žemės ir dabar greitai ruduojančių, virkite iš jų tyrę.

Išvirus ir atvėsus, dėkite jos stiklainius į šaldytuvą ir tikrai skaniai ją vėliau sunaudosite – ir prie minėtųjų blynų, ir kepdami pyragus, ir tiesiog kabindami šaukštais.

Uogų tyrė
Receptas: Bruknių ir obuolių tyrė
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 26
Receptas
Ingredientai
Bruknės: 2.00 l
Obuoliai: 1.50 kg
Cukrus: 1.50 kg
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Kaip gaminti

1. Bruknes su cukrumi virkite ant mažos ugnies tol, kol cukrus visiškai ištirps.

2. Sudėkite stambiai tarkuotus obuolius ir kubeliais supjaustytą apelsino žievelę. Virkite apie 15–20 minučių.

3. Dalį, kurią norėsite suvalgyti iškart, dėkite į šaldytuvą, o likusią masę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Suskleisti
Obuolienė
Receptas: Birutės obuolienė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 65
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1.00 kg (skaniausia antaniniai, kitus rinkitės kuo rūgštesnius)
Cukrus: 200.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Gvazdikėliai: 4.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis, užpilame cukrumi ir palaikome gerą pusdienį.

2. Kai atsiranda skysčio, obuolius dedame ant viryklės ir verdame gerą valandą, kol obuolienė pasidaro tiršta ir rusvos spalvos. Nepamirškite maišyti, ypač prieš pabaigą, kad neprisviltų.

3. Išvirusią obuolienę karštą supilstome į stiklainius, palaukiame, kol atvės, tada užsukame. Laikome šaldytuve.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos