Na, o jeigu priklausote „Viską pasidaryk pats“ partijai, marinuokite patys. Galėsite bičiuliams raityti pasakas apie tai, kaip sunkiai vargote, o iš tiesų – viens, du ir paruošėte kepsnius. Kaip tai padaryti, pataria „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.
„Paprasčiausias ir greičiausias būdas yra nueiti į prekybos centrą ir nusipirkti jau marinuotos mėsos. Jei norime patys marinuoti, tuomet vienas iš pasirinkimų būtų vištiena. Imame vištienos file ar šlaunelių mėsą, supjaustome kepsniais ar mažesniais gabaliukais, kepimui ant iešmo, įpilame aliejaus, įdedame česnako, svogūno, prieskonių (kario, rozmarinų), viską gerai išmaišome ir keliaujame į gamtą. Prieš kepimą įdėję druskos, viską dar kartą permaišome“, – sako ekspertas.
D.Bartošiaus teigimu, mėsos marinavimo laiką sutrumpina majonezas, mineralinis vanduo, obuolių sultys. Jei naudojame actą, citrinos sultis, įpilame aliejaus, tuomet mėsytė išsimarinuoja dar greičiau. Taip pat svarbu paruoštą marinatą įmasažuoti į mėsą, ją ilgiau pamaišant.
Anot specialisto, greitai užmarinuoti galima ir kiaulieną, svarbu kuo smulkiau supjaustyti mėsytę, kad marinatas spėtų įsigerti. Marinatą mėsininkas siūlo gaminti iš mineralinio vandens, aliejaus, svogūnų, pipirų. Supjaustytą mėsytę kelias minutes maišyti su marinatu ir masažuoti. Druską taip pat geriau dėti prieš kepimą.
O štai keletas receptų.
Ugniniai kiaulienos iešmeliai
Reikės:
- 300 g. kiaulienos išpjovos
- 2 valg. š. Teriyaki padažo
- 1 valg. š. raudonojo vyno acto
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 arb. š. rudojo cukraus
- ½ arb. š. džiovintų čili pipirų dribsnių
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite teriyaki padažą, raudonojo vyno actą, aliejų, rudąjį cukrų ir čili pipirų dribsnius. Kiaulieną supjaustykite 2,5 cm kubeliais ir suberkite į dubenį su prieskoniais, gerai išmaišykite. Palikite marinuotis, kol įkais grilis.
Suverkite mėsytę ant iešmelių ir kepkite 10-12 min, nuolat apšlakstydami teriyaki padažu.
Greitam kepimui galite paruošti ir kepsniukus iš šviežios kiaulienos nugarinės.
Kiaulienos nugarinės kepsniukai su ciberžole
Ciberžolė pastaraisiais metais karaliauja ant prieskonių podiumo. Švelnios jos skonio natos labai pagerina ir kepsniukų ant grilio skonį, o ypač dera prie kiaulienos pjausnių. Rekomenduojame kiaulienos pjausnius patiekti su rudaisiais ryžiais, pagardintais svogūnų laiškais ir laimo sultimis.
4 porcijoms reikės:
- 4 gabaliukų kiaulienos nugarinės su kaulu,
- 1 didelės česnako skiltelės,
- ½ arb. š. maltos ciberžolės,
- ½ arb. š. druskos,
- ½ arb. š. maltų juodųjų pipirų,
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus,
- 1 valg. š. žuvies padažo,
- 2 arb. š. austrių padažo,
- 1 arb. š. pomidorų padažo,
- 1 pundelis svogūnų laiškų,
- rudųjų ryžių,
- šviežių kalendros lapelių,
- 1 laimo vaisiaus.
Gaminimas:
Įkaitinkite kepsninę. Kiaulienos kepsniukus gerai įtrinkite česnaku ir jį išmeskite. Paskui kepsniukus apibarstykite ciberžole, ¼ arb. Š. Druskos, ¼ arb. Š. Maltų juodųjų pipirų. Indelyje sumaišykite 2 valg. š. aliejaus, žuvies, austrių ir pomidorų padažą. Ištepkite gautu mišiniu abi kepsniukų puses ir dėkite mėsytę ant grilio. Kepkite iš kiekvienos pusės maždaug po 4 minutes. Iškepusius kepsniukus dėkite į šiltą lėkštę ir aptepkite tuo pačiu mišiniu.
Ryžius išvirkite.
Svogūnų laiškus dėkite ant grilio ir pakepkite kelias minutes. Nuimkite ir supjaustykite, sumaišykite su ryžiais. Ryžius pagardinkite 1 valg. š. Aliejaus, žiupsneliu druskos ir pipirų. Patiekite su kiaulienos kepsniukais, apibarstę smulkintais kalendrų lapeliais ir papuošę laimo skiltelėmis.
Kiaulienos kepsniukai su medumi ir česnaku
6 porcijoms reikės:
- 6 gabaliukų kiaulienos nugarinės,
- ½ puodelio pomidorų padažo,
- 2,5 valg. š. medaus,
- 2 valg. š. sojos padažo,
- 2 skiltelių česnako.
Gaminimas:
Įkaitinkite grilį.
Dubenyje sumaišykite pomidorų padažą, sojos padažą, medų ir smulkintą česnaką.
Dėkite kepsniukus ant grotelių ir lengvai apkepkite iš abiejų pusių. Ištepkite kepsniukus paruoštu mišiniu ir dar kepkite po 7-9 minutes iš abiejų pusių.
Skanaus!