Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, gamintojai laikui bėgant pasiūlo vis įvairesnių augalinio „pieno“ produktų. Tačiau lygiai taip pat nesunkiai galima šio produkto pasigaminti ir patiems.
Bulvių „pienas“
Viena iš šios produktų kategorijos naujienų – augalinis „pienas“ iš bulvių. Anot ekspertės, itin vertinama, kad šis gėrimas neturi tokių alergenų kaip laktozė ir glitimas, yra tinkamas ir riešutams alergiškiems žmonėms. Taip pat šiame piene nėra daug riebalų ir cukraus.
„Reikia nuraminti, kad šis produktas tikrai neturi specifinio skonio – juk bulvės yra beskonės, tad bulvių „pienu“ drąsiai galima skaninti ir kavą. Svarbu ir tai, kad šį „pieną“ galima pasigaminti tiesiog savo namų virtuvėje vos iš kelių ingredientų: trijų puodelių šilto užvirinto vandens, didelės bulvės, šiek tiek druskos ir arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto. Nuskustą ir supjaustytą bulvę išvirkite pasūdytame vandenyje, tada ją kartu su vandeniu ir vanilės ekstraktu apie penkias minutes smulkinkite elektriniu trintuvu, o galiausiai nukoškite per drobinį rankšluostį ar tinklelį“, – gaminimo būdą pristato ekspertė.
Avižų „pienas“
Namuose lengvai galima pasigaminti ir iš avižų gaminamą augalinį „pieną“, kuris taip pat puikiai tinka balinti kavą ar skaninti įvairius dribsnius. Šis gėrimas sulaukia populiarumo, nes yra neriebus ir malonaus skonio.
„Norėdami pasigaminti šį „pieną“ vandenyje išmirkykite apie 100 gramų avižinių dribsnių, po to juos perplaukite, nusausinkite bei su litru vandens, žiupsneliu druskos ir vienu arbatiniu šaukšteliu vanilės sutrinkite elektriniu trintuvu, kol masė taps baltu skysčiu. Galiausiai nuspauskite skystį ir mėgaukitės. „Pieną“ galite paskaninti ir medumi, klevų sirupu ar per naktį išmirkytomis datulėmis“, – pataria B.Baratinskaitė.
Namuose gaminant augalinį pieną riešutus reikėtų mirkyti 12–48 val., sėklas – 4–10 val., o kruopas – 6–8 val.
Kokosų „pienas“
Šis augalinis pienas yra puikus pasirinkimas besirūpinantiems savo sveikata dėl daugybės naudingų medžiagų ir nedidelio kiekio cholesterolio. Taip pat mėgstantiems gaminti egzotiškus pietryčių Azijos, Indijos virtuvių patiekalus ar tiesiog norint paskaninti tokius įprastus patiekalus kaip blynai.
„Kokosų „pieną“ pasigaminti itin lengva – pakanka kokoso drožles išmirkyti keliuose puodeliuose vandens, sutrinti elektriniu smulkintuvu ir išspausti per tinklelį. Aišku, kur kas geresnio rezultato galima tikėtis naudojant visą kokosą – reikia sutrinti jame esantį skystį ir kokoso minkštimą, tik jau persunkti gautą masę privalu ne vieną, o kelis kartus. Įdomu, kad kokosų „pienas“ naudojamas ir kosmetikoje, tad jį galima išmėginti gaminant ne tik maisto patiekalus, bet ir veido kaukes“, – pasakoja maisto kulinarijos ekspertė.
„Pienui“ gaminti – ryžiai ir riešutai
Kai norisi saldžiau, B.Baratinskaitė siūlo pasigaminti migdolų „pieno“. Jis gaunamas šiuos riešutus išbrinkinus vandenyje, po to sumalus ir nukošus. Tokiu pat principu virtuvėje dienos šviesą išvysta ir ryžių „pienas“, kuris yra puikus pasirinkimas alergiškiems riešutams ir gyvulinės kilmės pienui žmonėms.
„Panašiu principu kaip ir visus minėtus augalinio „pieno“ gėrimus galima pasigaminti net grikių ar anakardžių pieną. Tik svarbu nepamiršti, kad namuose gaminant augalinį pieną riešutus reikėtų mirkyti 12–48 val., sėklas – 4–10 val., o kruopas – 6–8 val. Visa kita priklauso tik nuo vaizduotės ir noro paragauti naujų skonių“, – teigia maisto ekspertė.