Tačiau tam, kad jį pasiruoštumėte, turite laikytis tam tikrų taisyklių, jog netektų nusivilti skoniu, kokybe ar net susirgti dėl tam tikrų klaidų. Ką reikia žinoti, rašoma lifehacker.ru:
- Ingredientus aliejui perplaukite labai kruopščiai ir taip pat kruopščiai juos išdžiovinkite – geriausia per naktį. Bakterijos nesidaugina aliejuje, tačiau vandenyje, kuriuo permirkę ingredientai, tarkim, žolelės, gali.
- Nesvarbu, kokias talpas naudosite aliejams, tačiau jas turite irgi gerai perplauti, dezinfekuoti ir išdžiovinti.
- Kai pagaminsite aromatinį aliejų, laikykite jį šaldytuve iki 30 dienų.
- Kepimui ar bulvytėms gruzdinti gruzdintuvėje toks aliejus nėra tinkamas.
- Prieš vartodami aromatinį aliejų, ištraukite iš šaldytuvo ir palaikykite 20 minučių kambario temperatūroje.
- Visiems receptams labiausiai tinka aukščiausios kokybės aromatinis aliejus.
Receptai, kuriuos siūlome išbandyti. Skanaus!
Citrinų aliejus
Reikės:
- 250 ml alyvuogių aliejaus,
- 2 citrinų žievelių.
Kaip ruošti:
Ant nedidelės ugnies pašildykite alyvuogių aliejų, tačiau jis neturi jokiu būdu užvirti.
Sudėkite į jį dviejų citrinų žieveles ir palikite kaitintis 20 minučių. Praėjus nurodytam laikui, palikite atvėsti ir perpilkite į butelį. Toks aliejus tiks salotoms, žuviai, paukštienos patiekalams.
Kvapnus aliejus su aitriąja paprika
Reikės:
- 250 ml alyvuogių aliejaus,
- 2 valg. š. aitriosios paprikos dribsnių.
Kaip ruošti:
Aitriųjų paprikų dribsnius patraiškykite rankomis arba šaukšteliu.
Aliejų pašildykite ant nedidelės ugnies ir suberkite aitriųjų paprikų dribsnius. Kaitinkite dar 5 minutes. Vėliau palikite atvėsti ir perpilkite į butelį.
Tinka picoms, mėsos patiekalams, daržovėms, taip pat rytietiškiems patiekalams.
Bazilikų aliejus
Reikės:
- 250 ml alyvuogių aliejaus,
- 30–50 g šviežių žalių bazilikų.
Kaip ruošti:
Sumaišykite bazilikų lapelius su aliejumi ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
Gautą masę pašildykite 45 sekundes ir tuomet perkoškite per smulkų sietelį. Palikite atvėsti.
Dugne pamatysite nuosėdas, todėl perpildami į butelį aliejų, pasistenkite, kad tos nuosėdos nepatektų į butelį. Naudokite visiems itališkos virtuvės patiekalams.
Rozmarinų aliejus
Reikės:
- 250 ml alyvuogių aliejaus,
- 3–6 šakelių rozmarinų.
Kaip ruošti:
Sudėkite rozmarinus į indą, supilkite aliejų. Šildykite 5 minutes. Po to rozmarino šakeles perdėkite į butelį ir užpilkite ant jų atvėsusį aliejų. Naudokite mėsai ir žuviai gardinti.
Česnakų aliejus
Reikės:
- 250 ml alyvuogių aliejaus,
- 1 didelės galvos česnako,
- 1/2 citrinos sulčių.
Kaip ruošti:
Nuvalykite česnako skilteles ir sudėję į indą užpilkite citrinų sultimis. Palikite pastovėti 15 minučių.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir sudėkite česnako skilteles į kepimo formą. Citrinų sulčių neišpilkite. Česnako skilteles užliekite alyvuogių aliejumi ir kepkite 30 minučių. Praėjus nurodytam laikui, ištraukite formą iš orkaitės ir palikite atvėsti.
Česnakų skilteles sudėkite į butelį ir užpilkite alyvuogių aliejumi bei supilkite jau naudotas citrinų sultis – šią masę galėsite naudoti kituose patiekaluose.
Alyvuogių aliejų iš orkaitės perpilkite į butelį ir naudokite įvairiems patiekalams.
Beje, visus receptus galite keisti pagal skonį. Pavyzdžiui, galite aliejų nekaitinti, o tiesiog iškart sumaišyti su jums priimtinais prieskoniais. Tačiau tuomet reikėtų aliejų laikyti bent kelias savaites, kad jis įgautų norimą skonį. Toks būdas netinka česnakiniam aliejui – rašoma, kad jis gali sugesti, tapti žalingas sveikatai.
Aromatinis aliejus šviežiai duonai gardinti
Reikės:
- 500 ml alyvuogių aliejaus,
- 1 valg. š. džiovintų bazilikų,
- 1 valg. š. džiovintų petražolių,
- 1 arbat. š. raudonėlių,
- 1 arbat. š. juodųjų pipirų,
- 1 arbat. š. čiobrelių,
- 1/2 arbat. š. džiovintų rozmarinų.
Kaip ruošti:
Pašildykite visus prieskonius keptuvėje, kad jie įgautų dar daugiau aromato, suberkite į butelį ir tuomet užpilkite alyvuogių aliejumi. Patiekite nedelsiant.
Taip pat aliejų galite pagardinti žiupsneliu druskos, smulkintu česnaku. Itin skanus šis aliejus su šviežia itališka duona, vytinta mėsa, kietuoju sūriu, alyvuogėmis ir pan.