Marcipanais pagardinti įvairiausi desertai visuomet nustebina, net sunku rasti žmogų, kuris nemėgtų šio skanėsto. Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, marcipinai yra tokie ypatingi, kad net turi savo dieną. Pavyzdžiui, JAV sausio 12-ąją švenčiama Nacionalinė marcipanų diena.
Nepaprasto skonio marcipanai gaminami visai nesudėtingai, o jiems paruošti reikalingi vos keli ingredientai: sutrinti migdolai, cukraus pudra, kiaušinio baltymai bei šiek tiek citrinos sulčių.
„Norėdami marcipanų pasigaminti namuose, pirmiausia sumaišykite cukraus pudrą ir maltus migdolus. Kiaušinio baltymą išplakite su citrinos sultimis. Supilkite pusę kiaušinio baltymo į dubenį su cukrumi ir gerai išmaišykite. Palaipsniui supilkite likusį, kad masė taptų gana tvirta. Gauta marcipanų masė puikiai tinka įvairiausiems kepiniams pagardinti arba saldainiams gaminti“, – sako ekspertas.
Marcipanai itin pamėgti Italijoje ir Vokietijoje, tačiau taip pat šis nuostabus saldumynas jau šimtmečius gyvuoja ir Lietuvoje.
Manoma, kad marcipanai į LDK galėjo atkeliauti jau XII–XIII a., šie skanėstai dažnai atsidurdavo ant didikų stalo įvairiausių švenčių metu.
Iš kur kilo šis skanėstas – nėra visiškai aišku. Vieni mano, kad marcipanai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kiti šaltiniai teigia, kad šis skanėstas pirmiausia atsirado Kinijoje, iš kurios receptas ilgainiui nukeliavo į Artimuosius Rytus, o netrukus ir į Europą. Pasakojama, kad marcipanus nuo seno mėgo ir lietuviai.
Naudojami skirtingi ingredientai
„Marcipanai daugelyje šalių išties yra neatsiejama įvairiausių švenčių dalis. Pavyzdžiui, Italijoje, Graikijoje ir Kipre marcipaniniai skanėstai valgomi per vestuves arba įvairiausias religines šventes. Prancūzijoje, Austrijoje ar Vokietijoje iš marcipanų pagaminti desertai yra neatsiejama kalėdinio laikotarpio dalis: Vokietijoje ir Austrijoje – tai Kalėdų šventės desertas, o Prancūzijoje – marcipanai yra tradicinio per Trijų Karalių šventę valgomo pyrago ingredientas“, – teigia ekspertas.
Didžiausiais marcipanų gerbėjais laikomi vokiečiai, o Vokietijos šiaurėje esantis Liubeko miestas net vadinamas „pasauline marcipanų sostine“.
Įdomu dar ir tai, kad skirtingose šalyse marcipanams gardinti naudojami skirtingi ingredientai. Pavyzdžiui, Ispanijoje į marcipanus dedama kedro riešutų, austrai juos pagardina citrinos žievelėmis. O Lotynų Amerikoje yra į marcipanus panašus desertas, kuris gaminamas ne iš migdolų, o pistacijų ar kitos rūšies riešutų.
Iš marcipanų dažniausiai gaminami saldainiai, pyragai, keksiukai, sausainiai, įvairiausi desertams skirti papuošimai.
„Iš marcipanų dažniausiai gaminami saldainiai, pyragai, keksiukai, sausainiai, įvairiausi desertams skirti papuošimai – pradedant gėlytėmis ar lapeliais ir baigiant jaunavedžių figūrėlėmis, naudojamomis tortui papuošti. Šis skanėstas dažniausiai derinamas su kitais intensyvaus skonio ingredientais arba vaisiais. Marcipanai itin dera su šokoladu, vanile, įvairiausi desertai su marcipanais dažnai pagardinami ir vaisiais, tokiais kaip apelsinai, obuoliai, kriaušės, vyšnios, spanguolės ar abrikosai“, – sako ekspertas.
Marcipanų ir šokolado saldainiai
Ingredientai:
- 70 g pieniško šokolado;
- 120 g tamsaus šokolado;
- 40 g sviesto;
- 80 g riebios grietinėlės;
- 250 g marcipanų.
mirkymui:
- 300 g tamsaus šokolado.
Gaminimas:
1. Susmulkinkite šokoladą ir sviestą.
2. Į puodą supilkite grietinėlę ir ją užvirkite, sudėkite sviestą ir šokoladą. Kai šokoladas ir sviestas ištirpsta gautą masę atvėsinkite, o jai atvėsus padėkite valandai į šaldytuvą.
3. Galiausiai gautą kremą sumaišykite su marcipanais, viską įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 3–4 valandoms.
4. Supjaustykite sustingusią masę kvadratėliais ir pamirkykite ištirpintame tamsiame šokolade. Palikite, kol šokoladas atvės ir sustings, o tada mėgaukitės.
Marcipanų pyragas su šokoladu
Ingredientai:
- 80 g juodojo šokolado;
- 200 g marcipanų masės;
- 100 g cukraus;
- 4 ketvirčiais supjaustytos kriaušės;
- 40 g kubeliais supjaustyto sviesto;
- 375 g šaldytos sluoksniuotos tešlos;
- miltų (pabarstymui);
- plaktos grietinėlės arba ledų (patiekimui).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
2. Susmulkinkite šokoladą ir sumaišykite su marcipanu, tada suvyniokite į maistinę plėvelę ir pašaldykite šaldytuve.
3. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite orkaitėje naudoti tinkamą apvalų indą ir suberkite cukrų. Ištirpusį cukrų kaitinkite tol, kol pasikeis jo spalva ir jis taps karamelinis. Tai užtruks 5–8 minutes. Tuomet į cukrų sudėkite sviestą ir galiausiai ant jo gražiai išdėliokite kriaušes.
4. Iškočiokite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto darbastalio, tada iš jos išpjaukite apie 26 cm skersmens apskritimą.
5. Iš šaldytuvo ištraukite marcipanus. Juos supjaustykite ir sudėkite ant kriaušių.
6. Galiausiai ant viršaus uždėkite tešlą ir gražiai sulipdykite jos kraštus aplink apvalų indą.
7. Kepimo formą su pyragu kiškite į orkaitę ir kepkite 30 minučių, kol viršus taps auksinis.
8. Palikite atvėsti 5 minutes, tada atsargiai apverskite pyragą į lėkštę. Patiekite su grietinėle arba ledais.