Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pasiruošti skanų, sotų ir maistingą sumuštinį pietums darbe: patarimai ir 3 receptai

Artėjant Kalėdoms daugelis lekiame ir nieko nespėjame, kartais – net papietauti. Pasak mitybos specialisto, VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjo prof. dr. Rimanto Stuko, pietų praleisti jokiu būdu nerekomenduotina, viena iš išeičių skubantiems – sumuštinis. Kaip jį paruošti ir tinkamai supakuoti, kad būtų maistingas ir skanus?
Sumuštiniai pietums darbe
Sumuštiniai pietums darbe / Gamintojo nuotr.

Kaip teigia pranešime žinisklaidai cituojamas prof. dr. R.Stukas, sumuštiniai yra vienas labiausiai nuvertintų pasirinkimų pietums, nes asocijuojasi su greitu, labai apdorotu maistu, riebiais ingredientais ir padažais.

„Sveikatai palankus, maistingas ir sotus sumuštinis, kurį pagaminsite greitai ir suvalgysite bet kur, taps jūsų išsigelbėjimu. Tačiau jeigu pietums darbe renkatės sumuštinį, kurį gaminsite namuose, atkreipkite dėmesį į keletą svarbiausių dalykų – jo formatą ir ingredientus, kurie užtikrintų sotumą ir neleistų griebtis nesveikų užkandžių dar nesibaigus darbo dienai“, – teigia mitybos specialistas.

Asmeninio archyvo nuotr./Rimantas Stukas
Asmeninio archyvo nuotr./Rimantas Stukas

Prof. dr. R.Stukas ir kepyklos „Fazer Lietuva“ produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius dalinasi keliais patarimais apie sumuštinių paruošimą ir supakavimą.

Sočiausias – dvigubas. Nuolat skubantiems žmonėms rekomenduojama gamintis dvigubą suvožtinį, kuriame dvi duonos riekelės garantuos sotumą visą darbo dieną. Be to, toks sumuštinio formatas suteiks galimybę sumuštinį pagardinti gausesniu daržovių ar kitų maistingų ir biologiškai vertingų ingredientų kiekiu.

„Vietoje įprasto batono vertėtų atkreipti dėmesį į ruginę, viso grūdo avižinę, daržovinę ar su sėklomis duoną. Pastarieji duonos gaminiai turi mažiau angliavandenių, daugiau baltymų ir skaidulinių medžiagų, jie padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Tai leidžia prislopinti potraukį saldumynams“, – komentuoja mitybos specialistas.

Vida Press nuotr./Piknikui paruošti sumuštiniai
Vida Press nuotr./Piknikui paruošti sumuštiniai

Sotūs ingredientai. Pietums gaminamas sumuštinis turėtų būti kitoks nei pusryčių – pakankamai sotus ir užtikrinantis energijos atsargas visai likusiai dienai. Be to, vidurdienį organizmas jau pilnai pabudęs, todėl galime rinktis ir sunkesnį maistą – mėsą ar žuvį. Tačiau prof. dr. R.Stukas teigia, kad į pietų sumuštinį galime įtraukti ir tokių ingredientų kaip bulvės ar kiaušiniai.

„Ne paslaptis, kad sotumo jūsų sumuštiniui suteikia ne tik duona, bet ir gyvulinės kilmės baltymai. Tačiau norintiems paįvairinti mitybą, sotumui užtikrinti galima rinktis ir, pavyzdžiui, virtas bulves. Įvairūs mitybos tyrimai rodo, kad bulvė yra be reikalo nuvertinama, kadangi ši daržovė ne tik turi daug naudingų medžiagų, bet ir ypač ilgai palaiko sotumo jausmą. Bulvės sumuštiniuose populiarios Izraelio virtuvėje, tad kodėl jų neišbandžius čia, Lietuvoje? Įvairovei rinkitės saldžiąsias bulves, moliūgus ar cukinijas“, – teigia prof. dr. R.Stukas.

Kiaušiniai taip pat yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kurie pasižymi itin didele baltymų gausa, todėl juos galite rinktis šalia mėsos ir žuvies. Tačiau mitybos specialistas įspėja, kad sumuštiniuose reikėtų vengti rūkytos mėsos, riebių ar saldžių padažų. Verčiau juos keiskite humuso, įvairių pupelių ar avokadų užtepėlėmis.

Per daug drėgmės – blogai. Sumuštinis yra geras pasirinkimas skubant, tačiau iš anksto paruoštas ir pusdienį pabuvęs šaldytuve jis gali sudrėkti ir prarasti savo skonį. Pasak T.Aleknavičiaus, tokiu atveju reikėtų vengti vandeningų daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, kurių drėgmė gali persigerti į duoną ir sugadinti jos skonines savybes.

„Tokie produktai kaip keptos daržovės, liesa mėsa ar nusausintas tunas tinkami ir dėl to, kad juose mažai drėgmės. Ingredientus sumuštinyje dėkite tarp salotų lapų, kurie izoliuotų ingredientų skystį nuo duonos. Be to, prieš gaminant sumuštinį, nepamirškite kruopščiai nusausinti daržovių“, – teigia kepyklos atstovas.

Jūsų dėmesiui – 3 sočių ir paprastų sumuštinių pietums receptai:

Lengvas ir gardus sumuštinis su keptu sūriu

Ingredientai:

  • duonelių, pavyzdžiui, daržovinės su burokėliais;
  • varškės sūrio;
  • džiūvėsėlių,
  • kiaušinis;
  • pesto padažo;
  • pievagrybių;
  • baklažanas;
  • druskos;
  • pipirų;
  • čiobrelių ar kitų mėgstamų žolelių;
  • alyvuogių aliejaus;
  • įvairių salotų lapelių.

Gaminimas:

1. Riekelėmis supjaustykite pievagrybius bei baklažanus ir pakepkite keptuvėje ant šlakelio alyvuogių aliejaus, kol suminkštės, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Paruoškite varškės sūrį – apvoliokite kiaušinyje ir džiūvėsėliuose, trumpai apkepkite orkaitėje, kol paruduos.

3. Duonelę patepkite pesto padažu, visus paruoštus ingredientus dėkite ant duonelės ir pagardinkite čiobreliais ar kitomis žolelėmis.

Gamintojo nuotr./Sumuštinis su keptu sūriu
Gamintojo nuotr./Sumuštinis su keptu sūriu

Maistingas bei švelnus sumuštinis su tunu

Ingredientai:

  • daržovinės duonelės, pavyzdžiui, su morkomis ir pastarnokais;
  • tepamo sūrelio;
  • konservuoto tuno;
  • kietai virto kiaušinio;
  • mėlynojo svogūno;
  • avokado;
  • rukolos salotų;
  • mėlynojo kopūsto;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Duonelę patepkite sūreliu. Supjaustykite svogūną, avokadą bei kietai virtą kiaušinį.

2. Ant duonelės sudėkite supjaustytus ingredientus ir uždėkite nusausintą konservuotą tuną bei mėlynuosius kopūstus. Gardinkite druska ir pipirais pagal skonį.

Gamintojo nuotr./Sumuštinis su tunu
Gamintojo nuotr./Sumuštinis su tunu

Sotus ir šiltas sumuštinis su kumpiu

Ingredientai:

  • sėklų duonelės;
  • saldžiųjų bulvių;
  • humuso;
  • raudonųjų paprikų;
  • virto jautienos kumpio;
  • špinatų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Supjaustykite papriką, saldžiąją bulvę ir trumpai apkepkite keptuvėje su trupučiu alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais.

2. Sėklų duonelę patepkite humusu, uždėkite jautienos kumpio, keptų daržovių ir pagardinkite špinatais.

Gamintojo nuotr./Sumuštinis su kumpiu
Gamintojo nuotr./Sumuštinis su kumpiu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai