Šiltnamių karaliai pomidorai dailiai atrodo surikiuoti stiklainiuose, tačiau marinavimas – ne vienintelis būdas juos paruošti žiemai. Džiovinti pomidorai aliejuje – tikras delikatesas, vienintelė bėda – parduotuvėje gana brangus. Italai ir ispanai juos džiovina saulėje, tačiau mes galime pasinaudoti ir orkaitėmis arba specialiomis vaisių bei daržovių džiovyklėmis. Patikėkite, skonis bus ne ką prastesnis!
Džiovinimui pomidorus reikėtų rinktis mėsingesnių rūšių. Tada juos užteks perpjauti pusiau ir siųsti į džiovyklą. Jeigu jūsiškiai turi gana daug vandens, perpjovus galima išskobti jų minkštimą ir džiovinti tik kiautus.
Taigi perjautus pusiau ar į keturias dalis pomidorus rikiuokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje arba džiovyklėje. Apibarstykite druska bei pipirais, smulkintu česnaku ir mėgstamomis žolelėmis – raudonėliais, čiobreliais ar bazilikais.
Kai kurie šefai siūlo pomidorų skilteles aptepti cukraus ir druskos tirpalu – esą jis geriau užkonservuoja ir leidžia išlaikyti gražią spalvą.
Paruoštus pomidorus dėkite džiovinti 40 laipsnių temperatūroje. Priklausomai nuo jų vandeningumo, procesas gali trukti nuo 6 iki 48 valandų. Neperdžiovinkite - pomidorai neturi būti traškūs, paspaudus viduryje turi jaustis minkštumas.
Išdžiūvusius pomidorus 5 minutėms panardinkite į balzaminiu actu pagardintą verdantį vandenį. Nukoškite, nusausinkite ir leiskite išdžiūti.
Dabar pomidorus jau galima rikiuoti į sterilizuotą stiklainį, pamaišant su smulkintu česnaku ir vis pabarstant džiovintu susmulkintu raudonėliu. Pabaigoje į stiklainį įdėkite lauro lapelį, užpilkite tyru alyvuogių aliejumi, gerai užsukite ir padėkite šaltai. Po kelių dienų jau galėsite ragauti, tačiau labiausiai kvapnūs pomidorai džiugins tada, kai saulėtų dienų už lango bus mažiausiai.
Džiovintus pomidorus galite gardinti įvairiais prieskoniais. Veiksmas virtuvėje tuo ir smagus, kad galima nuolat eksperimentuoti ir ieškoti savo geriausio recepto.