Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip reikia tinkamai užšaldyti žuvį namuose?

Šviežia žuvis yra vienas iš labiausiai gendančių maisto produktų, kuriuos mes valgome. Geriausia šviežią žuvį iškepti ar išvirti per dvi dienas, kai parsinešate ją namo. Tarp to laiko, kai iš turgaus parsinešate visą žuvį ar filė, ją žadate valgyti, būtina tinkamai ją laikyti šaldytuve. Na, o jei neplanuojate valgyti žuvies per porą dienų nuo jos pirkimo, užšaldykite ją. Nors tai atrodo pakankamai paprasti procesai, norint tinkamai išlaikyti žuvį iki valgymo ar užšaldyti ją ilgesniam laikui, būtina žinoti keletą svarbių dalykų.
Žuvis
Žuvis / Vida Press nuotr.

Jei ketinama žuvį laikyti šaldytuve

Galbūt manote, kad pakanka tiesiog įdėti savo pirkinį į šaldytuvą šalia vakarykščių likučių, tačiau tai iš tiesų nėra tinkamas žuvies laikymas šaldytuve. Net šviežiausios žuvys pastebimai pages, praleidusios visą naktį įprastoje temperatūroje, kokią palaiko dauguma namų šaldytuvų. Tiesa, valgydami žuvį, kuri per naktį buvo laikoma tokioje temperatūroje, jūs neapsinuodysite, tačiau jos skonis jau nebebus toks, kaip pačios šviežiausios žuvies. Žuvis greitai pūva ir genda net šaldytuve, nebent ji yra sušaldyta. Kodėl žuvys intensyviau genda šaldytuve? Atsakymas paprastas: žuvys dažniausiai plaukioja vandenyje, kuris yra šaltesnis už orą, o kartais daug šaltesnis. Jos yra prisitaikiusios išgyventi itin šaltame, vėsiame vandenyje, o šiltas oras tik padidina jų sugedimo greitį. Norint išsaugoti žuvies šviežumą, būtina žuvį net ir šaldytuve laikyti vėsesnėse sąlygose. Laikykite žuvį ant ledo – net ir šaldytuve. Neatsitiktinai turguose ir įvairiuose prekybos vietose žuvis parduodama ant susmulkinto ledo. Tiesa, norint tokiu būdu laikyti žuvį šaldytuve jums prireiks didesnės talpos indo bei, žinoma, atidumo. Tirpstantį ledą reikia kartas nuo karto pakeisti.

Būtina žinoti, kad vienos žuvys genda greičiau, o kitos – kiek lėčiau. Jei žuvis liesa, pavyzdžiui, tai yra ešerys ar menkė, ji genda lėčiau ir ją galima palaikyti šaldytuve vieną papildomą dieną. Jei tai riebi žuvis, pavyzdžiui, lašiša, upėtakis ar eršketas, jos genda greičiau už liesas žuvis. Na, o jei tai tikrai riebi žuvis, pavyzdžiui, silkė, sardinė ar skumbrė, geriau ją suvalgyti kaip įmanoma greičiau ir nelaikyti jos ilgą laiką šaldytuve. Tad kaip reikėtų elgtis su parsinešta žuvimi, kurios neketinate va;gyti čia ir dabar? Visų pirma, išimkite žuvį iš pakuotės. Nuplaukite ją po šaltu vandeniu ir nusausinkite drėgmės perteklių naudojant popierinius rankšluosčius. Tuomet patalpinkite žuvį į sandarią tarą be ledo ar su juo, ar suvyniokite šviežią žuvį į foliją. Taip pat galite įdėti plastikinį maišelį su žuvimi į šaldytuvo indą su lediniu vandeniu. Pasak žymios virtuvės šefės ir kulinarinių knygų autorės Stephanie Harris – Uyidi, žuvis šaldytuve gali būti laikoma iki dviejų dienų, jei ji bus naudojama iš karto po pirkimo.*

Tokį laiką šaldytuve laikoma žuvis bus tinkama valgyti ir išlaikys savo natūralų skonį. Tokį laiką taip pat rekomenduojama šaldytuve laikyti ir jūros gėrybes: šviežias krevetes, šukutes ir kalmarus.

Fotolia nuotr./Šviežia lašiša
Fotolia nuotr./Šviežia lašiša

Jei ketinama žuvį užšaldyti šaldiklyje

Jei ketinama žuvį užšaldyti šaldiklyje, būtina apsispręsti, kokiu būdu žuvis bus užšaldoma. Yra daugybė puikių žuvies patiekalų, kuriuos galite gaminti ir kartu su žuvų galvutėmis, pelekais, griaučiais ir kitomis žuvų dalimis. Vis dėlto dauguma žmonių renkasi šaldyti filė. Daug diskusijų kyla dėl žuvies odos ar žvynų pašalinimo iš filė. Yra patariama kietesnių žuvų odą pašalinti, o štai minkštesnių, žuvų, kurių mėsa yra švelnesnė, pavyzdžiui, upėtakis ir lašiša, odą galima palikti prieš šaldant. Jei žadate palikti žuvies odą, būtinai pašalinkite žvynus didesniu peiliu.

Viską, ką užšaldysite, nuvalykite šaltu, tekančiu vandeniu ir nusausinkite. Žuvininkystės ekspertas Andy Nabreski, savo straipsnyje apie žuvies šaldymą teigia, jog per perteklinė filė drėgmė sandarinant gali sukelti problemų.* Perteklinė drėgmė taip pat padidins tikimybę, kad filė šaldiklyje suges.

Metas šaldyti žuvį. Išimkite žuvį iš parduotuvės pakuotės. Nuplaukite ją po šaltu vandeniu. Pakuodami žuvį į šaldiklį, rūšiuokite žuvies filė į patiekalo, kurį ketinate iš šios žuvies gaminti, dydžio porcijas. Tokiu būdu sušaldysite tik tiek, kiek planuojate suvalgyti per vieną kartą. Niekada neužšaldykite anksčiau užšaldytos žuvies, nes tai garantuos žuvies gedimą. Filė galima užšaldyti vakuume uždarytame maišelyje – taip bus įsitikinta, jog pro vaakumo maišelį nepateks oras iš šaldiklio ertmės. Atminkite, kad oras yra jūsų priešas. Bet koks oras, kuris pasieks jūsų užšaldytas žuvis, jas privers gesti. Taigi, jūs turite užkirsti kelią oro sąlyčiui su žuvimi, užsandarindami ją vakuumu ar sandariai suvyniodami. Jei nuspręsite neužšaldyti žuvies vakuuminiu būdu, žuvį galite ,,glazūruoti“ ledu panardinę ją į šaltą vandenį ir tą žuvį uždėję ant skardos, esančios šaldiklyje. Leiskite šiam vandeniui kiek užšalti, tada pakartokite procesą dar kelis kartus, kad ant žuvies pasidarytų kelių centimetrų storio ledo glazūra. Tada taip užšaldytą žuvį galite įdėti į plastikinį maišelį ir įdėti į šaldiklį laikyti. Jei naudojate plastikinius apvalkalus ar užtrauktukus su užtrauktuku, darykite viską, kad įsitikintumėte, jog juose nėra skylių, pro kurias galėtų patekti oras. Įsitikinkite, kad šaldiklis yra nustatytas šalčiausiame lygyje, kad žuvys būtų kuo greičiau užšaldytos.

Tinkamai užšaldyta žuvis šviežumą išlaikys metus ar ilgiau. Jei laikysitės vieno iš šių metodų, neturėtumėte jaudintis, jog žuvis suges. Tiesiog nepamirškite laikytis taisyklių. Žinoma, nėra nieko geriau nei mėgautis šviežia žuvimi ką tik ją nusipirkus, tačiau tinkamai užšaldant žuvį, jūsų šaldyta žuvis gali būti labai gardi. Išėmus atšaldytą žuvį iš šaldiklio, reikia ją palaikyti kambario temperatūroje apie tris – keturias valandas tam, kad būtų galima iš juos ruošti patiekalus. Šaldyta žuvis yra tinkama daugeliui žuvies gamybos būdų. Ją galima troškinti, virti, kepti orkaitėje ar ant grotelių, taip pat garinti. Iš šaldytos žuvies galima gaminti žuvies kepsnius, suktinukus, kotletukus, virti sriubą. Vis dėlto svarbiausia, prieš gaminant užšaldytą žuvį įsitikinti, jog ji nesugedo. Sugedusios žuvies kvapą išduoda aitrus, amoniaką primenantis kvapas.

Siūlome jums pasigaminti vieną iš dviejų receptų, tinkamų gaminti iš šaldytos žuvies.

Minkšti ir purūs žuvies kotletukai

Fotolia nuotr./Žuvies kotletukai
Fotolia nuotr./Žuvies kotletukai

Ingredientai:

  • 430 gramų baltos žuvies filė (tinka ir šaldyta)
  • 2 vienetai kiaušinių (M dydžio)
  • 100 gramų cukinijų (jaunos arba nuluptos, be sėklų didesnės)
  • 50 gramų kuskuso (nevirto)
  • 2 šaukštai grietinės (apytikriai)
  • 2 skiltelės česnako pagal skonį
  • svogūnų laiškų (smulkintų) pagal skonį
  • krapų (smulkintų) pagal skonį
  • petražolių (smulkintų) pagal skonį
  • druskos pagal skonį
  • maltų juodųjų pipirų pagal poreikį
  • aliejaus (kepimui)

Gaminimo būdas

Žuvies filė nuplauti ir nusausinti (patogu rankšluostiniu popieriumi). Supjaustyti mažais gabalėliais, tuomet pakapoti peiliu, kad masė būtų smulki, beveik kaip faršas. Į smulkintą žuvį įmušti kiaušinius, burokine tarka įtarkuoti nuluptą cukiniją (nusunkti nereikia), berti nevirtą kuskusą, smulkintą česnaką ir žalumynus, pagardinti druska ir pipirais, dėti grietinę. Masę kruopščiai išmaišyti ir palikti 1 valandą pastovėti. Keptuvėje ant nedidelės kaitros įkaitinti šiek tiek aliejaus. Drėgnomis formuoti iš žuvies masės formuoti kotletus (man pavyko 5 vnt.) dėti kepti į keptuvę, po kelias minutes iš kiekvienos pusės, kol apskrus. Tiekti su mėgstamu garnyru, aš patiekiau su virtais ryžiais ir salotomis iš kopūsto, agurkų, pomidorų, svogūnų laiškų, krapų, petražolių, prieskonių, citrinų sulčių ir aliejaus.

Žuvies suktinukai su daržovėmis ir sūriu

Ingredientai:

  • 4 vienetai baltos žuvies filė (tinka ir šaldyta)
  • 100 gramų mocarela sūrio
  • 1 vienetas morkų (vidutinio dydžio)
  • 1 vienetas svogūnų (nedidelio)
  • 5 šaukšteliai kaparėlių šiek tiek
  • citrinų sulčių pagal skonį
  • druskos pagal skonį
  • pipirų pagal skonį
  • krapų pagal poreikį
  • grietinės pagal poreikį
  • sultinio šiek tiek
  • aliejaus (kepimui)

Gaminimo būdas

Žuvies filė nuplauti, gerai nusausinti, pagardinti druska, pipirais ir apšlakstyti citrinos sultimis. Morkas nuskusti, sutarkuoti stambia tarka ir apkepti keptuvėje kartu su smulkintu svogūnu, kol suminkštės. Pabaigoje pabarstyti druskos, pipirų ir palikti atvėsti. Mocarelą taip pat sutarkuoti stambia tarka. Ant kiekvieno žuvies filė gabalėlio dėti sluoksnį apkeptų morkų su svogūnu, po šaukštelį kaparėlių, sluoksnį sutarkuotos mocarelos. Susukti į suktinuką ir susmeigti smeigtuku. Paruoštus suktinukus trumpai apkepti keptuvėje iš abiejų pusių, po to įpilti šiek tiek sultinio, kad galėtų troškintis, kad apsemtų beveik pusę suktinukų. Galiausiai įdėti grietinės, sudėti prieskonius, įdėti šaukštelį kaparėlių, uždengti ir patroškinti ant mažos ugnies apie 8 – 10 minučių. Pabaigoje sudėti smulkintus krapus.


Šaltiniai:

* Jen McCafery ,,Here’s How Long You Can Keep Fish in Your Fridge“, Rd, paskelbta 2020 m. vasario 25 d. https://www.rd.com/article/how-long-keep-fish-in-fridge/

* Andy Nabreski, ,,The Right Way to Vacuum-Seal Fish“, OnTheWater, paskelbta 2020 m. lapkričio 1 d. https://www.onthewater.com/the-right-way-to-vacuum-seal-fish

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas