Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip ruošti sveikesnę uogienę? Ekspertės patarimai ir receptai

Kaip manote, ar įmanoma pasigaminti uogienės be cukraus? Maisto ekspertai teigia, jog ne tik įmanoma, bet ir rekomenduotina. Pakeitę cukrų kitais natūraliais priedais ne tik mėgausitės sveikesne, bet ir skanesne bei kvapnesne uogiene. Jūsų dėmesiui – patarimai, kuo keisti cukrų, kokias uogas rinktis ir kiek uogienę laikyt, o taip pat keli receptai.
Abrikosų džemas
Abrikosų džemas / Vida Press nuotr.

Patarimas Nr. 1: atidžiai atrinkite uogas

Norėdami paruošti gardžią ir maistingą uogienę, pirmiausia atrinkite uogas, nepraradusias savo naudingųjų savybių. Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, jos turėtų būti gerai sunokusios, šiek tiek tamsesnės spalvos, tačiau dar nepradėjusios gesti.

„Gerai prinokusios uogos savyje turi ypatingo angliavandenio – pektino, veikiančio kaip natūralus tirštiklis. Ši medžiaga leidžia pagaminti džemo konsistenciją primenančią uogienę. Daug pektinų turi juodieji ir raudonieji serbentai, slyvos, agrastai ir avietės“, – vardija pranešime žiniasklaidai cituojama maisto ekspertė.

Patarimas Nr. 2: rinkitės natūralius saldiklius

Daugeliui įprasta uogienes virti su cukrumi, tačiau norint gaminti sveikiau, maisto ekspertė pataria naudoti natūralius saldiklius.

Natūraliai saldžiai uogienei būtina užtikrinti itin švarius ir sandarius indus, antraip uogienė greitai ims gesti.

„Nors uogos turi daug vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų, dažnai šiomis savybėmis trukdo mėgautis didelis cukraus kiekis. Vietoje jo ruošdami uogienę verčiau rinkitės natūralius saldiklius – medų ar datules. Šios medžiagos ne tik suteiks nemažai saldumo, tačiau praturtins uogienę išskirtiniais skoniais ir kvapais“, – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Verdama uogienė
Vida Press nuotr./Verdama uogienė

Gamindami be cukraus, kuris ne tik suteikia saldumą, bet ir veikia kaip konservantas, atidžiai išvalykite tarą. Maisto ekspertė pabrėžia, kad natūraliai saldžiai uogienei būtina užtikrinti itin švarius ir sandarius indus, antraip uogienė greitai ims gesti.

Patarimas nr. 3: nelaikykite per ilgai

Pagaminę uogienę verčiau nieko nelaukę dėkite ją į šaldytuvą, neškite į rūsį ar kitą vėsią patalpą. Tačiau nepamirškite, kad net ir idealiausiomis sąlygomis laikoma uogienė galios ribotą laiką.

„Nors plika akimi nematoma, tačiau uogienės viduje vyksta įvairūs procesai. Per ilgai laikoma uogienė pradeda sluoksniuotis, cukrus ima kristalizuotis, o svarbiausia – žūsta uogose esantys vitaminai. Be to, pamažu keičiasi uogienės skonis ir malonus aromatas. Verčiau pasiruoškite tiek uogienių, kiek galite įveikti, o kitąmet išsivirkite dar“, – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.

Maisto ekspertė rekomenduoja pagamintą uogienę suvalgyti per 10 mėnesių.

Vida Press nuotr./Slyvų uogienė
Vida Press nuotr./Slyvų uogienė

Vyšnių uogienė be cukraus

Ingredientai:

  • 1 kg vyšnių;
  • 1 l medaus;
  • 250 ml vandens.

Gaminimas:

1. Išimkite vyšnių kauliukus.

2. Į puodą sudėkite medų ir užpilkite jį vandeniu. Kaitinkite ant vidutinės ugnies ir maišykite, kol medus ištirps. Medui ištirpus, sudėkite vyšnias. Virkite, kol jos ims kilti į paviršių.

3. Gautą uogienę išpilstykite į sandarius indus ir palikite atvėsti. Laikykite šaldytuve arba šaltoje patalpoje.

Vida Press nuotr./Vyšnių uogienė
Vida Press nuotr./Vyšnių uogienė

Slyvų uogienė su datulėmis

Ingredientai:

  • 1,5 kg mėlynųjų slyvų;
  • 300 g datulių;
  • 100 ml vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono.

Gaminimas:

1. Išimkite slyvų kauliukus ir smulkiai supjaustykite. Datules taip pat smulkiai supjaustykite ir viską sudėkite į puodą.

2. Supilkite į puodą vandenį, pagardinkite cinamonu, uždenkite ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite apie 30 minučių.

3. Tuomet puodą atidenkite ir virkite dar apie valandą, kol džemas gerai sutirštės. Nuolat švelniai pamaišykite.

4. Gautą džemą supilkite į sandarius indus ir palikite atvėsti.

Jūsų dėmesiui – dar 3 kitokios uogienės receptai:

Vyšnių uogienė su medumi ir riešutais
Receptas: Vyšnių uogienė su medumi ir riešutais
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 41
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 1.00 kg (be kauliukų)
Medus: 1000.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Kaip gaminti

1. Į puodą supilti vandenį, sudėti medų ir kaitinti, kol medus ištirps. Suberti vyšnias, susmulkintus riešutus ir virti, kol uogos iškils į paviršių.

2. Karštą uogienę supilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.  

Suskleisti
Slyvų džemas be cukraus
Receptas: Slyvų džemas be cukraus
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 42
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 3.00 kg (labai prinokusių vengrinių)
Kaip gaminti

1. Iš slyvų išimti kauliukus, minkštimą su visomis odelėmis sutrinti elektriniu maišikliu.

2. Košę kaitinti ant mažos ugnies, kol patamsės. Išjungti ugnį, uždengti puodą ir palikti 24 val.

3. Po paros masę dar pusvalandį pavirinti, uždengti ir palikti dar 2–4 paroms. Paskui dar kartą užvirinti, supilstyti į stiklainius, juos sustatyti į didelį puodą su vandeniu ir 80°C temperatūroje pasterizuoti 15 min.  

Suskleisti
Marmeladas su agaru
Receptas: Marmeladas su agaru
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 20
Receptas
Ingredientai
Agaras: 1.00 arbat. š.
Vanduo: 500.00 ml
Pienas: 1.00 st.
Sultys: 1.00 st. (vaisių arba daržovių)
Medus: 100.00 g (galima keisti į ruduoju cukrumi)
Kaip gaminti
  1. Pusę kiekio pasirinkto skysčio sumaišykite su agaru ir užvirinkite.
  2. Likusiame vandenyje ištirpinkite medų arba cukrų ir supilkite į verdantį agarą.
  3. Pakaitinkite, kol užvirs ir išpilstykite į formeles.
  4. Vėsinti galite tiesiog kambaryje, šaldyti nebūtina. 5 asmenims.
  5. Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant aušinimo laiko).
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais