Patarimas Nr. 1: atidžiai atrinkite uogas
Norėdami paruošti gardžią ir maistingą uogienę, pirmiausia atrinkite uogas, nepraradusias savo naudingųjų savybių. Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, jos turėtų būti gerai sunokusios, šiek tiek tamsesnės spalvos, tačiau dar nepradėjusios gesti.
„Gerai prinokusios uogos savyje turi ypatingo angliavandenio – pektino, veikiančio kaip natūralus tirštiklis. Ši medžiaga leidžia pagaminti džemo konsistenciją primenančią uogienę. Daug pektinų turi juodieji ir raudonieji serbentai, slyvos, agrastai ir avietės“, – vardija pranešime žiniasklaidai cituojama maisto ekspertė.
Patarimas Nr. 2: rinkitės natūralius saldiklius
Daugeliui įprasta uogienes virti su cukrumi, tačiau norint gaminti sveikiau, maisto ekspertė pataria naudoti natūralius saldiklius.
Natūraliai saldžiai uogienei būtina užtikrinti itin švarius ir sandarius indus, antraip uogienė greitai ims gesti.
„Nors uogos turi daug vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų, dažnai šiomis savybėmis trukdo mėgautis didelis cukraus kiekis. Vietoje jo ruošdami uogienę verčiau rinkitės natūralius saldiklius – medų ar datules. Šios medžiagos ne tik suteiks nemažai saldumo, tačiau praturtins uogienę išskirtiniais skoniais ir kvapais“, – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.
Gamindami be cukraus, kuris ne tik suteikia saldumą, bet ir veikia kaip konservantas, atidžiai išvalykite tarą. Maisto ekspertė pabrėžia, kad natūraliai saldžiai uogienei būtina užtikrinti itin švarius ir sandarius indus, antraip uogienė greitai ims gesti.
Patarimas nr. 3: nelaikykite per ilgai
Pagaminę uogienę verčiau nieko nelaukę dėkite ją į šaldytuvą, neškite į rūsį ar kitą vėsią patalpą. Tačiau nepamirškite, kad net ir idealiausiomis sąlygomis laikoma uogienė galios ribotą laiką.
„Nors plika akimi nematoma, tačiau uogienės viduje vyksta įvairūs procesai. Per ilgai laikoma uogienė pradeda sluoksniuotis, cukrus ima kristalizuotis, o svarbiausia – žūsta uogose esantys vitaminai. Be to, pamažu keičiasi uogienės skonis ir malonus aromatas. Verčiau pasiruoškite tiek uogienių, kiek galite įveikti, o kitąmet išsivirkite dar“, – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.
Maisto ekspertė rekomenduoja pagamintą uogienę suvalgyti per 10 mėnesių.
Vyšnių uogienė be cukraus
Ingredientai:
- 1 kg vyšnių;
- 1 l medaus;
- 250 ml vandens.
Gaminimas:
1. Išimkite vyšnių kauliukus.
2. Į puodą sudėkite medų ir užpilkite jį vandeniu. Kaitinkite ant vidutinės ugnies ir maišykite, kol medus ištirps. Medui ištirpus, sudėkite vyšnias. Virkite, kol jos ims kilti į paviršių.
3. Gautą uogienę išpilstykite į sandarius indus ir palikite atvėsti. Laikykite šaldytuve arba šaltoje patalpoje.
Slyvų uogienė su datulėmis
Ingredientai:
- 1,5 kg mėlynųjų slyvų;
- 300 g datulių;
- 100 ml vandens;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono.
Gaminimas:
1. Išimkite slyvų kauliukus ir smulkiai supjaustykite. Datules taip pat smulkiai supjaustykite ir viską sudėkite į puodą.
2. Supilkite į puodą vandenį, pagardinkite cinamonu, uždenkite ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite apie 30 minučių.
3. Tuomet puodą atidenkite ir virkite dar apie valandą, kol džemas gerai sutirštės. Nuolat švelniai pamaišykite.
4. Gautą džemą supilkite į sandarius indus ir palikite atvėsti.
Jūsų dėmesiui – dar 3 kitokios uogienės receptai: