Kaip sėkmingai paruošti madingąjį Benedikto kiaušinį? Pataria maisto ekspertė

Savaitgalio rytą dažnas mūsų leidžia sau pasimėgauti lėtais ir gardžiais pusryčiais. Kai nereikia skubėti, ant stalo neretai atkeliauja vėlyvųjų pusryčių karalius – Benedikto kiaušinis, paruoštas iš paskrudintos angliškos bandelės, be lukšto virto kiaušinio, kumpio ir olandiško (angl. hollandaise) padažo. Nors sklando mitas, kad šio patiekalo pagaminimas – nelengva užduotis, maisto ekspertė sako, jog metas jį paneigti.
Benedikto kiaušiniai
Benedikto kiaušiniai

Kaip pranešime žiniasklaidai tvirtina prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, Benedikto kiaušinį pasigamins kiekvienas, turintis šiek tiek daugiau laiko ir kantrybės.

Kas buvo pirmieji ragautojai?

Tiksli Benedikto kiaušinio kilmės istorija nėra žinoma, tačiau išskiriamos dvi pagrindinės šio patiekalo atsiradimo versijos. Pasak V.Juodkazienės, apie tokiu būdu paruoštą kiaušinį kalbėta jau prieš 150 metų, o pirmasis paminėjimas siejamas su amerikietiško restorano „Delmonico‘s“ nuolatine lankytoja ponia LeGrand Benedict.

„Delmonico‘s“ yra vienas pirmųjų restorano tinklų Amerikoje, įsteigtas dar XIX a. pradžioje. Pasakojama, kad ištikima šio restorano lankytoja, ponia LeGrand Benedict, kartą išragavo visus valgiaraščio patiekalus, todėl paprašė virtuvės šefo ją nustebinti ir pagaminti naują, tik jai skirtą,“ – pasakoja V.Juodkazienė ir priduria, kad šefo sugalvota improvizacija virto visame pasaulyje žinomu Benedikto kiaušinių receptu.

„Virtuvės šefas perpus perpjovė anglišką mielinę bandelę ir ją švelniai paskrudino. Tuomet kiaušinius be lukšto išvirė taip, kad trynių vidus išliktų skystas. Pagaminęs olandišką padažą, ant šviežiai skrudintų bandelių šefas uždėjo kumpio griežinėlius, be lukšto išvirtus kiaušinius ir gausiai juos apliejo padažu. Taip gimė Benedikto kiaušiniai,“ – pasakoja maisto ekspertė.

Vida Press nuotr./Benedikto kiaušiniai
Vida Press nuotr./Benedikto kiaušiniai

Antroji Benedikto kiaušinio kilmės istorija yra susijusi su... pagiriomis. 1894 m. buvęs Niujorko akcijų biržos tarpininkas Lemuelis Benedictas nuklydo į „Waldorf“ viešbučio restoraną, kuriame, kankinamas pagirių, užsisakė skrudintos sviestinės duonelės, be lukšto virtų kiaušinių, traškios šoninės ir didelę porciją olandiško padažo. Virtuvės šefas Oscaras Tschirky buvo sužavėtas šiuo deriniu ir, jį šiek tiek patobulinęs, įtraukė į restorano meniu, patiekalą pavadinęs Benedikto kiaušiniais.

Kaip paruošti pagrindinius ingredientus?

Pagaminti Benedikto kiaušinius nėra sudėtinga. Sunkiausia proceso dalis – sėkmingai išvirti kiaušinius be lukšto bei pagaminti kokybišką ir skanų olandišką padažą. V.Juodkazienė dalijasi receptu, kuriame detaliai paaiškina, kaip visa tai padaryti.

Ingredientai:

kiaušiniams :

  • 2 kiaušiniai;
  • 1 valg. šaukšt. baltojo vyno acto.

olandiškam padažui:

  • 2 arbat. šaukšt. baltojo vyno acto;
  • 2 arbat. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • 3 kiaušinio tryniai;
  • 125 g sviesto.

Gaminimas:

1. Pirmiausia paruoškite olandišką padažą. Supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir baltojo vyno actą į nedidelį dubenį, sudėkite kiaušinio trynius ir viską išplakite iki lengvai putojančios masės. Indą su kiaušinio tryniais pastatykite virš puodo su verdančiu vandeniu (dubenėlis neturi liestis su vandeniu) ir maišykite trynių masę, kol sutirštės. Padalinkite sviestą į gabalėlius ir juos po vieną sudėkite į trynių masę. Nepamirškite nuolat maišyti – masė turi būti vientisa ir tiršta. Jeigu pastebite, kad paviršiuje susidaro gumulėliai, o tekstūra tampa nebe glotni, nuimkite dubenį nuo kaitros ir dar kelias minutes intensyviai maišykite. Pagardinkite druska bei pipirais ir dar kartą išmaišykite. Gautą padažą laikykite šiltai iki tol, kol paruošite kiaušinius.

Vida Press nuotr./Olandiško padažo ruošimas
Vida Press nuotr./Olandiško padažo ruošimas

2. Išvirkite kiaušinius. Užvirkite didelį puodą vandens ir į jį įpilkite du valgomuosius šaukštus baltojo vyno acto. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos burbuliuotų. Tuomet paimkite šaukštą ir juo maišykite vandenį taip, kad viduryje susiformuotų nedidelis sūkurys. Ištraukite šaukštą ir, kol vandenyje dar matosi sūkurys, po vieną supilkite kiaušinius be lukšto. Virkite apie 4 minutes tol, kol kiaušinio tryniai pasidengs balta plėvele, o jų vidus išliks skystas. Paruoštus kiaušinius atsargiai ištraukite plokščiu šaukštu ir sudėkite ant lėkštės, iš kurios vėliau juos būtų patogu paimti.

123RF.com nuotr./Benedikto kiaušiniai
123RF.com nuotr./Benedikto kiaušiniai

Žaidimas skirtingais priedais

Žinodami, kaip išvirti kiaušinius ir pasigaminti olandišką padažą, lengvai pagaminsite galutinį Benedikto kiaušinio variantą. Nors klasikiniame recepte pagrindinis ingredientas yra kumpis, V.Juodkazienės teigimu, galite eksperimentuoti su priedais ir išbandyti įvairias Benedikto kiaušinio versijas.

„Švelniai apskrudinkite bandelę, ant jos dėkite norimus priedus – kumpį, lašišą, kepintus špinatus ir kt., – ant viršaus uždėkite be lukšto virtą kiaušinį, o pabaigoje viską apliekite olandišku padažu,“ – pataria maisto ekspertė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Meat Steak House“ ispaniški Benedikto kiaušiniai
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Meat Steak House“ ispaniški Benedikto kiaušiniai

Benedikto kiaušiniai Kalifornijos stiliumi

Ingredientai:

  • 2 pusiau perpjautos angliškos bandelės;
  • 4 griežinėliai skrudintos šoninės;
  • 4 be lukšto virti kiaušiniai;
  • 1 sunokęs avokadas;
  • 1 sunokęs pomidoras;
  • 0,5 stiklinės paruošto olandiško padažo.

Gaminimas:

1. Pagaminkite olandišką padažą ir išvirkite kiaušinius, kaip nurodyta prieš tai pateiktame recepte.

2. Nulupkite avokadą ir supjaustykite jį plonais griežinėliais. Plonais griežinėliais supjaustykite ir pomidorą.

3. Švelniai paskrudinkite bandeles, ant kiekvienos jų dėkite griežinėlį šoninės, du griežinėlius pomidorų, vieną kiaušinį ir du plonus avokado griežinėlius. Viską užpilkite olandišku padažu.

Benedikto kiaušiniai su aštriomis kiaulienos dešrelėmis

Ingredientai:

  • 2 pusiau perpjautos pikantiško skonio angliškos bandelės;
  • 2 keptos aštrios kiaulienos dešrelės;
  • 4 be lukšto virti kiaušiniai;
  • 1 sunokęs avokadas;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų svogūno laiškų;
  • 0,5 stiklinės paruošto olandiško padažo;
  • 0,25 arbat. šaukšt. aitriųjų pipirų, padažui;
  • 0,25 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos prieskonių, padažui;
  • druskos ir pipirų.

Gaminimas:

1. Pagaminkite olandišką padažą (į trynius suberkite aitriuosius pipirus ir rūkytos paprikos prieskonius) ir išvirkite kiaušinius, kaip nurodyta maisto ekspertės pateiktame recepte.

2. Iškeptas dešreles perpjaukite pusiau ir dar kartą perpjaukite išilgai. Švelniai paskrudinkite bandeles, ant jų dėkite po du dešrelių gabalėlius, be lukšto virtą kiaušinį, jį pabarstykite druska bei pipirais ir galiausiai viską apliekite olandišku padažu. Ant viršaus užbarstykite šviežiai smulkintų svogūnų laiškų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų