Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip skaniai ir sėkmingai iškepti viščiuką: 7 patarimai, naudingi pradedantiems

Įgudę vištų, viščiukų ir kitų paukščių kepėjai žino nemažai gudrybių, padedančių sulaukti sėkmės – skanaus rezultato lėkštėje. Tačiau jei viso paukščio kepimo ėmėtės pirmąsyk, gali iškilti visokių klausimų ir dilemų – kepti mažą ar didelį paukštį, kiek gi tų prieskonių reikia, o kaip guldyt skardoje, kada žinosiu, kad iškepė? Pateikiame atsakymus į kelis bene dažniausiai iškylančius klausimus.
Žolelėse marinuotas keptas viščiukas
Žolelėse marinuotas keptas viščiukas / Vida Press nuotr.

Kokio dydžio paukštį pirkti?

Jei nesate įgudęs kepėjas, geriausia rinktis viščiuką, sveriantį nuo 1,5 iki 2 kg. Jums nereikės pernelyg rūpintis, kad kojos ir sparneliai apdegs, kol iškeps krūtinėlė, storiausia paukščio dalis. Tokio dydžio paukštis keps tolygiai – krūtinėlė spės iškepti, o galūnės bus tik paskrudusios, bet neapdegusios. Mėsos užteks 4–6 žmonėms, priklausomai nuo alkio lygio ir šalia patiekiamų priedų.

Dėti į įkaitintą orkaitę ar dar šaltą?

Visada tik į įkaitintą, geriausia iki 180–190 laipsnių (kaitinimas – viršus / apačia, be ventiliatoriaus funkcijos), pabaigoje kaitrą galite padidinti, jei norite dailiai apskrudusio paukščio.

Vida Press nuotr./Išplotas viščiukas
Vida Press nuotr./Išplotas viščiukas

Ar svarbu, kaip viščiuką guldysiu į skardą?

Taip, svarbu, kaip paguldysite, o dar reikės ir pavartyti. Geriausia daryti taip: pirmiausia guldome viščiuką krūtinėle į viršų, kepame pusvalandį, kol krūtinėlės odelė vos skrusteli, tuomet atsargiai, nepažeisdami odelės, viščiuką apverčiame, kepame 20 min., galiausiai apverčiame darsyk (vėl krūtinėle į viršų) ir kepame dar 10–15 min., kol odelė skrusteli.

Vida Press nuotr./Kepti viščiukai su citrusais
Vida Press nuotr./Kepti viščiukai su citrusais

Kaip žinot, kad tikrai iškepė?

1,5–2 kg svorio paukštis kepa nuo 60 iki 80 min. Vienas variantas, jei turite mėsos termometrą, besti į krūtinėlę ir žiūrėti, ar mėsos vidinė temperatūra jau siekia 75 laipsnius. Kitas būdas patikrinti – smeigti smailiu peiliu į storiausią krūtinėlės dalį ir stebėti, kokios mėsos sultys teka – jei rausvos, dar reikia kepti, jei skaidrios, viskas gerai – iškepė!

Noriu apskrudusios, traškios odelės, ką daryti?

Paukščio odelė bus traški, jei prieš dedant į orkaitę paukštis bus kiek įmanoma nusausintas (vidus ir išorė), orkaitė įkaitintą iki reikiamos temperatūros, kartais įtrinant paukščio išorę net naudojama truputis cukraus, tačiau tada atsiranda rizika, jog odelė ims pernelyg svilti. Beje, apie paukščių odelės valgymą vargiai ką nors teigiamo pasakytų mitybos specialistai. Nors taip skanu!

Vida Press nuotr./Išplotas viščiukas
Vida Press nuotr./Išplotas viščiukas

Kokie prieskoniai geriausi?

Tinka patys įvairiausi, vienų geriausių net nėra. Jei mėsa kokybiška, gali pakakti vos druskos ir pipirų. Nusausinkite viščiuką ir ištrinkite druskos ir pipirų mišiniu išorę ir vidų. Tačiau galite naudoti ir trintą česnaką, ir čiobrelius, ir įvairius jau paruoštus mišinius. Prieskonių vištienai tiek daug, jos jų visų neįmanoma išvardinti.

O kodėl negalima valgyti iškart?

Gali būti, kad girdėjot tokį patarimą – „Leiskite iškepusiam viščiukui pailsėti“. To reikia tam, kad ilsintis mėsa atsipalaiduotų, tad valgant ji bus minkštesnė, taip pat vienodai pasiskirstys mėsos sultys. Pagaliau, vargu, ar malonu pjaustyti karštutėlę mėsą, o tada nusideginti liežuvį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas