Jeigu liežuvį ketinate patiekti kaip šaltą užkandį, praverstų jį pamarinuoti bent per naktį, tuomet jis prisigertų prieskonių ir būtų gardesnis. Bet jei neturite laiko – ne bėda.
Kaip išvirti liežuvį: pagrindinis receptas
Reikės:
- 1 jaučio liežuvio – jis gali sverti nuo 1 iki 2 kilogramų,
- 1 didelio svogūno,
- 6 skiltelių česnako,
- 1 lauro lapelio,
- žiupsnelio juodųjų pipirų žirnelių,
- 2 valg. š. druskos,
- kelių saliero stiebelių.
Gaminimas:
Liežuvį nuplaukite, dėkite į puodą su šaltu vandeniu, suberkite visus prieskonius ir virkite 2-3 valandas.
Išvirusį liežuvį iš karto įmerkite į šaltą vandenį, į kurį galite įmesti ledukų, jei turite. Atšalęs liežuvis greitai ir gražiai nusilups. Išvirtą liežuvį galima panaudoti daugeliui patiekalų – patiekti su majonezu arba karštu padažu, dėti ant sumuštinių, pagaminti troškinį arba paruošti meksikietiškus užkandžius tacos.
Liežuvis su grietinėlės ir garstyčių padažu
Padažui reikės:
- 1 žalio svogūnėlio su laiškais,
- 2 valg. š. sviesto,
- 1,5 valg. š. viso grūdo miltų,
- ¼ stiklinės grietinėlės,
- 2 valg. š. Dižono garstyčių,
- 1 valg. š. krienų,
- žiupsnelio susmulkintų petražolių,
- žiupsnelio susmulkintų krapų,
- ½ arb. š. citrinos sulčių.
Gaminimas:
Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame susmulkintą svogūną su laiškais. Suberkite miltus ir išmaišykite, dar minutę pakepinkite ir supilkite grietinėlę. Gerai išmaišykite ir dar pakaitinkite, kol padažas sutirštės.
Sudėkite likusius ingredientus – garstyčias, krienus, citrinos sultis, krapus ir petražoles. Pagardinkite druska bei pipirais ir patiekite su riekelėmis supjaustytu šiltu liežuviu.
Liežuvio troškinys su pomidorais
Reikės:
- 1 liežuvio, išvirto aukščiau aprašytu būdu,
- 2 valg. š. sviesto,
- 1 vidutinio raudonojo svogūno,
- 6 skiltelių česnako,
- 2 vidutinio dydžio arba 5 vyšninių pomidorų,
- 2 jalapeno pipirų,
- žiupsnelio raudonėlio lapelių.
Gaminimas:
Liežuvį išvirkite aukščiau aprašytu būdu. Sultinio neišpilkite, jo reikės troškiniui.
Keptuvėje ant vidutinės kaitros ištirpinkite sviestą ir pakepinkite susmulkintą svogūną. Kai svogūnas bus gražiai apskrudęs, suberkite susmulkintą česnaką ir patroškinkite pora minučių. Galiausiai sudėkite pomidorus bei jalapeno pipirus ir dar pakepinkite dvi minutes.
Sudėkite gabaliukais supjaustytą liežuvį ir supilkite stiklinę sultinio. Patroškinkite 8 minutes, pagardinkite raudonėliu. Patiekite su ryžiais.
Meksikietiški paplotėliai su liežuviu
Reikės:
- pakelio meksikietiškų paplotėlių tacos,
- 1 liežuvio,
- 2 valg. š. sviesto,
- 300 g pomidorų,
- 100 g fermentinio sūrio,
- kelių saliero stiebų su lapais,
- žiupsnelio petražolių,
- saujos svogūnų laiškų,
- meksikietiško padažo patiekimui.
Gaminimas:
Liežuvį išvirkite aukščiau nurodytu būdu ir nulupę supjaustykite mažais kubeliais.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite liežuvį.
Ant paplotėlių dėkite liežuvio, smulkintų pomidorų, salierų, svogūnų, petražolių, fermentinį sūrį. Patiekite su meksikietišku padažu.
Skanaus!