Pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas teigia, jog žolelių perteklių galima išradingai ir skaniai panaudoti tiek ruošiant maistą, tiek išbandant naujus patiekalų gardinimo būdus.
„Šiuo metu įvairių rūšių prieskoninių žolelių gausu ne tik lietuvių daržuose, bet ir mūsų parduotuvių lentynose. Pirkėjai vis dažniau atranda prieskonines žoleles, kurios puikiai tinka gardinti žuvies ir mėsos patiekalus, salotas, ruošti žaliuosius kokteilius ir daugelį kitų patiekalų“, – sako jis.
Koteliai – taip pat tinkami vartojimui
Tvirtesni prieskoninių žolelių stiebai puikiai tiks sriuboms, troškiniams gardinti.
Maistui ruošti galima naudoti ne tik prieskoninių žolelių lapelius ar smulkias jų šakeles, bet ir kotelius. „Rozmarino koteliai puikiai atstos iešmelius kepant mėsą orkaitėje ar keptuvėje, žinoma, tai nebus itin tvirta atrama, tačiau persmeigtam maistui jie suteiks ypatingo aromato „iš vidaus“. Be kita ko, tvirtesni prieskoninių žolelių stiebai puikiai tiks sriuboms, troškiniams gardinti. Norimų žolelių stiebus perriškite virvele keliose vietose ir įdėkite į gaminamą patiekalą, tik nepamirškite šio ryšulėlio prieš patiekiant išimti“, – pataria A.Poleninas.
Vida Press nuotr./Aromatinės žolelės
Aromatingi sviesto ir aliejaus pagardai
Įvairių prieskoninių žolelių mišinys kartu su sviestu ar aliejumi – puikus ir greitai paruošiamas derinys sriubų, salotų ar kitų gaminių gardinimui. Norėdami pasigaminti aromatingo sviesto, naudokite jį kambario temperatūros ar net šiek tiek „ištižusį“. Kai įsitikinate, kad sviestas tinkamas gaminimui – susmulkinkite mėgstamas prieskonines žoleles, sumaišykite jas su sviestu ir sudėkite į patogų indelį, pavyzdžiui, ledukų formelę. Gaminant aromatingą aliejų gaminimo eiga tokia pati.
„Šiuos gaminius galite laikyti šaldymo kameroje iki 3 mėnesių, o jeigu juos laikysite šaldytuve – suvartokite prieskoninių žolelių aromatu ir skoniu praturtiną sviestą ar aliejų per 3–7 dienas“, – pataria ekspertas.
Vida Press nuotr./Sviestas su priedais
Kreminis padažas – užkandžiams ir ne tik
Užkandžių stalą puikiai praturtins padažas, pagamintas iš prieskoninių žolelių ir lieso jogurto ar liesos grietinės. „Trintuvėje ar tiesiog inde sumaišykite pusę puodelio lieso jogurto ar grietinės, pusę puodelio smulkintų šviežių prieskoninių žolelių, šlakelį baltojo vyno acto ar obuolių sidro acto, viską pagardinkite pipirų ir druskos žiupsneliu, o tada sutrinkite. Toks padažas puikiai tiks prie įvairių traškučių, salotoms gardinti ar net prie aštrios mėsos, mat pieno produktai numalšina patiekalo aštrumą“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.
Štai keli receptai, kuriais vadovaudamiesi panaudosite atliekamas prieskonines žoleles:
Ingredientai
Sviestas:
100.00 g (kambario temperatūroje atšildyto)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 arbat. š. šviežių sulčių)
Citrininiai pipirai 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
1. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
2. Sumaišykite su keliais šaukšteliais gerai susmulkintų žalumynų.
3. Pagal skonį įberkite druskos, citrininių pipirų, įspauskite skiltelę česnako ir įvarvinkite citrinų sulčių. Išmaišykite.
4. Sviestą susukite į maistinę plėvelę, suformuokite pailgą volelį ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (kokybiškos)
Kaip gaminti
Nedideliame dubenėlyje kruopščiai išsukite visus ingredientus. Laikykite šaldytuve. Jei norite, galite suformuoti iš sviesto ritinėlį: tam paimkite kvadratinį plastiko plėvelės gabalą, sukrėskite sviesto mišinį, suvyniokite į norimo storio ritinėlį.
Suskleisti
Ingredientai
Šalavijai:
1.00 arbat. š. (labai smulkiai kapotų šviežių)
Alyvuogės:
5.00 vnt. (žaliosios, be kauliukų, smulkiai sukapotos)
Ančiuviai:
2.00 vnt. (sūdytų ir aliejuje konservuotų filė, sutrintos šakute (nebūtinai))
Druska:
1.00 žiupsnelis (jei naudojate ančiuvius, nedėkite)
Kaip gaminti
Nedideliame dubenėlyje kruopščiai išsukite visus ingredientus. Laikykite šaldytuve. Jei norite, galite suformuoti iš sviesto ritinėlį: tam paimkite kvadratinį plastiko plėvelės gabalą, sukrėskite sviesto mišinį, suvyniokite į norimo storio ritinėlį.
Suskleisti
Ingredientai
Česnakai:
1.00 skiltelės (sutrinta (arba keiskite tokiu pat kiekiu kapoto meškinio česnako))
Krapai:
1.00 arbat. š. (kapotų šviežių)
Kaip gaminti
Nedideliame dubenėlyje kruopščiai išsukite visus ingredientus. Laikykite šaldytuve. Jei norite, galite suformuoti iš sviesto ritinėlį: tam paimkite kvadratinį plastiko plėvelės gabalą, sukrėskite sviesto mišinį, suvyniokite į norimo storio ritinėlį.
Suskleisti
Ingredientai
Citrinos sultys:
1.00 arbat. š. (pikantiškesnis skonis bus, jei naudosite žaliąją citriną)
Čili pipiras:
0.50 vnt. (raudonojo, labai smulkiai sukapoto)
Kaip gaminti
Nedideliame dubenėlyje kruopščiai išsukite visus ingredientus. Laikykite šaldytuve. Jei norite, galite suformuoti iš sviesto ritinėlį: tam paimkite kvadratinį plastiko plėvelės gabalą, sukrėskite sviesto mišinį, suvyniokite į norimo storio ritinėlį.
Suskleisti
Ingredientai
Petražolės:
1.00 sauja (didelė; geriau plokščialapių)
Bazilikai:
5.00 vnt. (šakelės (galima ir nedėti))
Druska:
1.00 žiupsnelis (didelis)
Kaip gaminti
1. Nuplaukite ir nusausinkite petražoles, bazilikus (jei juos naudojate), kiek pasmulkinkite. Nulupkite ir kiek susmulkinkite česnako skilteles. Česnakus, žalumynus ir druską berkite į elektrinį smulkintuvą ir keliolika sekundžių pamalkite.
2. Į elektrinį smulkintuvą suberkite ir parmezaną, gabaliukais sutrupintą ožkų pieno sūrį, maždaug pusę aliejaus ir vėl trinkite, kol gausite kreminę žalsvą košelę. Jei masė labai tiršta, galite pilti tiek aliejaus, kiek jums atrodo reikalinga – turite gauti tirštos grietinės konsistencijos padažą.
3. Atidėkite padažą į šoną ir išvirkite spagečius. Kai juos nukošite, vėl suverskite į dar šiltą puodą, sukrėskite paruoštą padažą ir labai gerai išmaišykite, kad pasta juo pasidengtu. Dėkite į lėkštes ir patiekite.
Suskleisti
Ingredientai
Sūris:
60.00 g (pekorino)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį, rūpios)
Kaip gaminti
- Bazilikus nuplaukite, nusausinkite.
- Česnakų skilteles ir kedrines pinijas grūskite specialioje grūstuvėje, kol iš jų išsiskirs skystis.
- Pagal skonį įberkite rupios druskos ir sumeskite bazilikų lapelius.
- Galiausiai suberkite sūrius, pilkite alyvuogių aliejų, kad išeitų tirštas padažas.
Suskleisti
Ingredientai
Pekorinas: (tarkuoto) 4.00 valg. š.
Druska:
1.00 arbat. š. (0.5 rūpios)
Kaip gaminti
- Į kelias dalis padalytą česnako skiltelę keraminėje grūstuvėje grūskite su druska iki vientisos košelės.
- Po truputį berkite riešutus ir grūskite.
- Galiausiai sumeskite gražgarstes, į žalią masę įmaišykite sūrį, palengva supilkite alyvuogių aliejų.
Suskleisti